Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Groninger Museum en Theater De Steeg ontwikkelen samen educatief programma

maandag 7 januari 2019
Float Boat and Fiori Boat
Float Boat and Fiori Boat © Chihuly Studio

Het Groninger Museum ontwikkelt in samenwerking met Theater De Steeg, theatergezelschap van volwassen theatermakers en jonge acteurs, een nieuw educatief programma met theatrale rondleidingen. Dit programma sluit aan op het speciale doelgroepenproject van het museum gericht op families die in de stad Groningen wonen. Bovenbouwleerlingen van basisscholen uit de wijk Beijum hebben de primeur en maken als eerste kennis met de rondleidingen.

Het museum experimenteert al langer met nieuwe manieren van kijken naar kunst. In plaats van klassieke rondleidingen, waarbij museumdocenten beschrijven en duiden, richt het museum zich op het bevorderen van interactie. Door beeldende kunst te verbinden met theater, leren kinderen op een laagdrempelige manier over de verhalen achter de werken en kunstenaars. Ze komen spelenderwijs in aanraking met verschillende kunstvormen en gaan anders naar kunst kijken.

Programma
Het programma bestaat uit twee delen: een les in de klas en een theatrale rondleiding in het museum. De les wordt gegeven door de leerkracht zelf, voorzien van door het Groninger Museum en Theater De Steeg ontwikkeld lesmateriaal. Acteurs van het theatergezelschap verzorgen de theatrale rondleiding. Er wordt een algemeen programma ontwikkeld dat toepasbaar is op wisselende tentoonstellingen. Momenteel zijn in het Groninger Museum glassculpturen van de Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly te zien. Dit is de eerste expositie waarbij dit educatieve programma toegepast wordt, in een pilot in het voorjaar. Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Dom Helder Camara in Beijum hebben de primeur. Na deze pilot haken er meer scholen uit Beijum aan.

Wijkenproject Groninger Museum
Door samen te werken met verschillende wijken in Groningen, wil het museum meer stadjers enthousiast maken voor een museumbezoek. Hierbij richt het zich voornamelijk op families met kinderen. Na een succesvolle periode waarin de wijk Vinkhuizen centraal stond, afgesloten met een drukbezochte familiedag speciaal voor Vinkhuizers met 750 bezoekers (bekijk hier de aftermovie), gaat het museum nu samenwerken met Beijum.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

de afdeling Communicatie, PR & Marketing van het Groninger Museum
Sarah Fopma sfopma@groningermuseum.nl +31 (0)50 3666 510

of Theater De Steeg
Wendy Holtkamp mail@desteeg.info +31 (0)50 5791 434