Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Groninger Museum organiseert Romantische kunstreis

donderdag 1 februari 2018

Liefhebbers van de tentoonstelling De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner kunnen zich nu aanmelden voor een exclusieve vijfdaagse reis in de voetsporen van de Romantiek. Leidraad zijn de schilderijen van kunstenaars als Caspar David Friedrich en B.C. Koekkoek. Voor deze en vele andere kunstenaars vormde de romantische Rijn, een schitterend natuurgebied, een belangrijke inspiratiebron. De reis wordt georganiseerd door het Groninger Museum.

Deelnemers bezoeken bekende musea waaronder het Arp Museum in Remagen, museum Insel Hombroich in Holzheim, het B.C. Koekkoek-Huis in Kleef en één van de grote kunstmusea in Duitsland, het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen. Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, geeft hier een rondleiding door de zaal met werken van 19e eeuwse schilders waaronder Caspar David Friedrich. Blühm was van 2005 tot 2012 directeur van dit museum.

Naast musea is er aandacht voor historische plekken zoals de Apollinariskerk en Bahnhof Rolandseck in Remagen en de abdij Maria Lach aan de Laacher See, één van de mooiste kloosters in Duitsland. Hoogtepunt is een boottocht over de rijn, inclusief een bezoek aan de legende Loreley. Dit gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is beroemd om de romantische dorpen, kastelen, ruïnes en de volksverhalen. Een ander letterlijk hoogtepunt is het panoramische uitzicht vanaf de berg Drachenfels. Tal van kunstenaars, waaronder J.M.W. Turner, hebben deze berg geschilderd. Een schilderworkshop, gegeven door museumdocent Christine van der Cingel, behoort tot het facultatieve programma.

Over de tentoonstelling
De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner is het eerste internationale overzicht van landschapschilderkunst uit de Romantiek in Noord-Europa. Dramatische landschappen met woeste zeeën, imposante bergen en vulkaanuitbarstingen wisselen elkaar af met stille maannachten en serene velden waar de eenzame passant tot rust komt. De expositie toont ruim 95 prachtige werken uit Nederland, Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittannië.