Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Groninger Museum presenteert tentoonstelling samengesteld door Alessandro Mendini

dinsdag 21 mei 2019
Mondo Mendini
Mondo Mendini

Het Groninger Museum presenteert Mondo Mendini – De wereld van Alessandro Mendini: de grote tentoonstelling die de beroemde Italiaanse ontwerper, die hoofdarchitect is van het nog steeds spraakmakende Groninger Museumgebouw, vlak voor zijn overlijden samenstelde. Mendini toont niet alleen een brede selectie uit zijn eigen oeuvre, maar koos ook werk van kunstenaars waarmee hij zich verwant voelde, zoals Paul Signac, Gio Ponti en Michele De Lucchi. Met meer dan 200 tentoongestelde objecten is Mondo Mendini een visueel overweldigende, poëtische en humoristische afspiegeling van Mendini’s werk als ontwerper en architect.

De tentoonstelling

Het museum benaderde Alessandro Mendini (1931-2019) ruim twee jaar geleden met het verzoek om een tentoonstelling van zijn werk naar eigen inzicht in te richten. Hij verheugde zich zeer om nog een keer een grote tentoonstelling in ‘zijn’ museum te kunnen maken. In Mondo Mendini toont Mendini onder andere zijn beroemdste werken. Zo is van de Poltrona di Proust, de met kleurrijke stippeltjes bedekte kitscherige fauteuil, een reuzenversie van drie meter hoog te zien (collectie Fondation Cartier). Ook Anna G, de kurkentrekker in de vorm van een danseres die een bestseller uit het assortiment van Alessi werd, ontbreekt niet. De tentoonstelling bevat een zeer ruime selectie uit Mendini’s diverse oeuvre: van sieraden tot architectonische modellen, van huishoudelijke voorwerpen tot grote sculpturen. Met zijn verwerping van de hiërarchie tussen architectuur, autonome kunst en design – tussen ‘hoge’ en ‘lage’ kunst – werd hij een van de meest uitgesproken ontwerpers van het postmodernisme. Zijn objecten zijn veelal kleurrijk, decoratief en verrassend van vorm: fantasie is belangrijker dan functionaliteit. Over de expressieve rijkdom van zijn ontwerpen zei Mendini zelf: “Mijn werk is vergelijkbaar met een roman, waarin ernst, pijn, komedie en poëzie naast elkaar bestaan. Mijn objecten zijn daarin de tragikomische figuren.”

Geheel in de geest van zijn artistieke opvattingen heeft Mendini ervoor gekozen om in deze tentoonstelling niet alleen eigen werk te laten zien, maar ook dat van meesters van kunst en design uit verleden en heden die hem inspireerden. Hij heeft altijd ruimhartig de invloeden van anderen erkend. Voor Mondo Mendini koos hij onder andere werk van klassiek-moderne kunstenaars als Paul Signac, Wassily Kandinsky, Henri Matisse en Oskar Schlemmer, architectuurontwerpen van Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld, objecten van Italiaanse vormgevers als Gio Ponti, Michele De Lucchi en Gaetano Pesce, en recente schilderijen van de Amerikaan Peter Halley.

De tentoonstelling Mondo Mendini is van 12 oktober 2019 tot en met 5 mei 2020 te zien in het Groninger Museum.

Biografie Alessandro Mendini

Alessandro Mendini studeerde in 1959 af als architect en trad in dienst bij het ontwerp- en architectenbureau Nizzoli Associati in Milaan. Na tien jaar praktijkervaring besloot hij, mede onder invloed van de revolutionaire geest van de jaren zestig, zich meer theoretisch te verdiepen in architectuur en design. Hij was tussen 1970 en 1976 hoofdredacteur van het blad Casabella, dat een spreekbuis werd voor een nieuwe generatie maatschappijkritische, avant-gardistische architecten en ontwerpers in Italië. Hierna was hij nog hoofdredacteur van de architectuur- en designbladen Modo (1977-1981) en Domus (1980-1985 en 2010-2011).

Mendini begon zich steeds meer als ontwerper te manifesteren. Bijzonder invloedrijk werd hij met zijn grensverleggende projecten met de designgroep Alchimia, als het in 1981 gerealiseerde Il mobile infinito (het oneindige meubel) waarbij ontwerpers en beeldend kunstenaars samenwerkten aan experimentele meubels met verwisselbare decoratie. Vanaf de jaren tachtig was hij als adviseur verbonden aan de firma Alessi, waarvoor hij spraakmakende samenwerkingsprojecten op de grens tussen architectuur en design initieerde. Ook maakte hij ontwerpen voor de horlogefabrikant Swatch, voor Philips en voor tal van designfirma’s. Samen met zijn jongere broer Francesco ontwierp hij kleurrijke gebouwen in Europa en Azië, waarvan het Groninger Museum het meest bekend is. Tot op hoge leeftijd is hij blijven bouwen aan een enorm veelzijdig oeuvre van fantasievolle, dwarse, humoristische en poëtische objecten.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:

Sarah Fopma sfopma@groningermuseum.nl +31 (0)50 3666 510

Karina Smrkovsky ksmrkovsky@groningermuseum.nl +31 (0)50 3666 512