Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Groninger Museum start met Queertour

woensdag 7 december 2022
©Siese Veenstra
©Siese Veenstra

Identiteit, solidariteit en verbinding: het Groninger Museum werkt er aan om op meer manieren inclusiever te zijn. Een van de activiteiten die uit deze ambitie voortkomt is de nieuwe Queertour. Op Paarse Vrijdag, 9 december aanstaande, krijgen scholieren uit Groningen de primeur met de allereerste Queertour. Museumpubliek kan op zaterdag 10 december meedoen.

Tijdens de Queertour van het Groninger Museum staat een queer en inclusief perspectief op identiteit centraal. Door de permanente collectie en tijdelijke exposities in een ander daglicht te zetten en de fluïditeit van identiteit en het tegendraadse uit te lichten, draagt de tour tegelijkertijd bij aan een inclusiever beeld van hoe we naar kunst kijken. Een museumdocent begeleidt deze nieuwe rondleiding.

Gianni Versace Retrospective
Middelpunt van de Queertour is dit keer de onlangs geopende tentoonstelling Gianni Versace Retrospective. Gianni Versace was innovatief en zijn tijd als ontwerper ook ver vooruit. Hij had een heel eigen visie op genderrollen en op hoe zijn kleding en ontwerpen gedragen moesten worden. Bovendien sprak Gianni Versace in de jaren voor zijn dood openlijk over zijn eigen seksuele geaardheid, in het minder tolerante culturele klimaat van de jaren negentig.

De eerste publieke Queertour van het Groninger Museum start op zaterdag 10 december om 13.00 uur en duurt ongeveer een uur. Naast een museumentreebewijs betalen deelnemers een toeslag van vier euro per persoon. Aanmelden kan per mail, voor vrijdag 9 december via boekingen@groningermuseum.nl. Er is plek voor twaalf deelnemers.

Paarse Vrijdag
Op Paarse Vrijdag tonen scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit met LHBTI+. Paarse Vrijdag wordt in Nederland sinds 2010 gevierd op de tweede vrijdag in december.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie over de Queertour en de tentoonstelling Gianni Versace Retrospective kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:
050-3666507 – pr@groningermuseum.nl