Naar hoofdinhoud
Persbericht

Groninger Museum viert 75 jaar bevrijding met expositie En tóch staat de Martini

woensdag 26 februari 2020
En tóch staat de Martini!
En tóch staat de Martini! © Rudo Menge

Het Groninger Museum presenteert vanaf zaterdag 14 maart En tóch staat de Martini – 75 jaar bevrijding in Groningen. Objecten variërend van originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog tot souvenirs die door Groningers jarenlang bewaard zijn, vormen een herinnering aan die indringende dagen. Authentieke filmbeelden en ooggetuigenverslagen brengen de sfeer van de oorlogsjaren en de bevrijding tot leven.

De titel van de tentoonstelling, En tóch staat de Martini, is ontleend aan een boekje dat al snel na de bevrijding verscheen. Het vertelt het verhaal van ‘Groningen onder Duitsch schrikbewind’. De auteurs gebruikten de Martinitoren als symbool voor heel Groningen: er was veel geleden, maar in de kern hadden de Groningers zich er wél doorheen geworsteld. De trots van Groningen, de Martinitoren, bleek onverwoestbaar.

De expositie staat stil bij vele facetten van de oorlog en de bezetting in Stad en Ommeland. Verzet en collaboratie komen aan bod, net als de vervolging van de Joodse gemeenschap. Maar ook het leven van al die mensen die niet vervolgd werden, en het liefst hun gewone leven wilden voortzetten.

De blijdschap van de teruggewonnen vrijheid kwam tot uitdrukking in een groot aantal ‘bevrijdingsrokken’ of ‘Nationale Feestrokken’. Overal in Nederland maakten vrouwen in de jaren na 1945 zulke rokken, naar een idee van verzetsstrijdster Mies Boissevain. Ook in Groningen was er veel enthousiasme. Na een oproep van het Groninger Museum bleek dat veel rokken bewaard zijn. Bijna veertig ervan zijn in de tentoonstelling te zien.

Noot voor de redactie

PERSPREVIEW EN OPENINGSDAG:

U bent van harte welkom tijdens de persbijeenkomst op vrijdag 13 maart of tijdens de feestelijke openingsdag op zaterdag 14 maart. U ontvangt hiervoor een uitnodiging via e-mail of u kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar wbouwers@groningermuseum.nl

Voor meer informatie over de tentoonstelling, beeldmateriaal of interviews kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:
Willemien Bouwers - wbouwers@groningermuseum.nl - 0503666510