Naar hoofdinhoud

Grrrom! Een dierententoonstelling met een staartje

vrijdag 23 november 2018
Plumcake, Paesaggio preistorio, 1985, viltstift op papier, Groninger Museum

Vanaf 24 november presenteert het Groninger Museum Grrrom! Een tentoonstelling met een staartje. Het museum ging op zoek naar kunstwerken waarop niet de mens of het landschap, maar het dier centraal staat. Dit leverde een spannende dwarsdoorsnede van de veelzijdige museumcollectie op. De dieren bivakkeerden een hele tijd in het museumdepot, maar zijn speciaal voor deze tentoonstelling van stal gehaald.

De beestenboel omvat schilderijen, tekeningen, sculpturen en installaties uit de collecties oude, moderne en hedendaagse kunst. Bekijk de ontroerende hondenportretten van de Groninger schilder Otto Eerelman, koeien van de Haagse School, Mexicaanse papier-maché monsters en Japanse prenten met paarden op het slagveld. Sommige dieren hebben een symbolische betekenis, zoals de Aziatische karper die, tegen de stroom inzwemmend, eigenschappen als moed, kracht en volharding symboliseert. Andere dieren lijken juist alleen om hun schoonheid te zijn afgebeeld.

Activiteiten voor jong en oud

Bij de tentoonstelling worden allerlei activiteiten georganiseerd. Zo kunnen kinderen meedoen aan een speurtocht langs alle dieren en is er een audiotour in drie talen (Nederlands, Engels en Duits). Ook lopen er in het weekend Praatjesmakers rond, die samen met bezoekers verhalen maken over de kunstwerken. Daarnaast kunnen kunstenaars van alle leeftijden in het weekend van 12 tot 16.30 uur in het atelier terecht om hun eigen fantasiedier te bedenken en te knutselen.

Grrrom! Een tentoonstelling met een staartje is in het Groninger Museum te zien van 24 november 2018 tot en met 31 maart 2019. De expositie is geschikt voor jong en oud en toegang voor kinderen tot en met 18 jaar is gratis.

Noot voor de redactie

Persbezichtiging van deze tentoonstelling op aanvraag.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR & Marketing van het Groninger Museum:

Sarah Fopma sfopma@groningermuseum.nl+31 (0)50 3666 510
Karina Smrkovskyksmrkovsky@groningermuseum.nl+31 (0)50 3666 512