Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Het Groninger Museum eert Ploeglid Alida Pott

woensdag 7 april 2021
Alida Pott, Hilda Idema, 1923. Collectie Stichting De Ploeg
Alida Pott, Hilda Idema, 1923. Collectie Stichting De Ploeg © Fotografie: Marten de Leeuw

Het Groninger Museum eert Ploeglid Alida Pott

Verfijnde aquarellen, levendige landschappen en bijzondere portretten. De Groninger kunstenares Alida Pott (1888-1931) was een van de meest getalenteerde kunstenaars die De Ploeg ooit gekend heeft. De expositie Alida Pott, te zien vanaf 7 mei 2021, laat in dertig werken haar expressiviteit en eigenzinnigheid zien.

Alida werd op 8 januari 1888 geboren in Groningen. In 1918 werd ze lid van De Ploeg. Ze was het eerste ‘dameslid’ en één van de weinige vrouwelijke leden. Haar opvallende portretten, landschappen en collages kenmerkten zich door een subtiel gevoel voor kleur, lijn en vlakverdeling. Haar stijl week af van de herkenbare stijl van De Ploeg, maar sloot aan bij de Europese avant-garde van die jaren.

Met het vroege overlijden van Alida Pott in 1931 verloor De Ploeg een van haar grootste talenten. Ze liet een klein oeuvre na, bestaande uit olieverfschilderijen, verfijnde aquarellen, tekeningen en collages met sprekende kleuren. Een deel van deze collectie bevindt zich nu in het Groninger Museum.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal
kunt u contact opnemen met de afdeling
Communicatie, PR en Marketing:

Willemien Bouwers
wbouwers@groningermuseum.nl
0646210358