Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Nieuwe tentoonstellingen in Groninger Museum in 2022

maandag 20 december 2021
JR: Chronicles, foto door Heinz Aebi
JR: Chronicles, foto door Heinz Aebi

Nieuwe tentoonstellingen in Groninger Museum in 2022

Voor het nieuwe jaar heeft het Groninger Museum weer een veelbelovend programma in petto. De verwachtingen zijn gespannen voor de internationale publiekstrekker Gianni Versace Retrospective in december. Maar eerst krijgen bezoekers nog ruimschoots de kans om de veelgeprezen tentoonstellingen De Kinderbiënnale en JR Chronicles te bekijken. In 2022 is ook Groningen een terugkerend thema in het programma. Met Stad houdt Stand en Zwart in Groningen belicht het museum meerdere aspecten van de geschiedenis en het koloniale verleden van de stad en provincie. Gronings talent Marit Westerhuis presenteert haar eerste tentoonstelling MEGALITH in het Coop Himmelb(l)au paviljoen.

NIEUW IN 2022

Bitterzoet Erfgoed – Zwart in Groningen
19 februari tot en met 11 september 2022
De rijken en machtigen van Stad en Ommeland waren in de zeventiende en achttiende eeuw veelal betrokken bij slavernij overzee. Sommige leden van deze families lieten zich afbeelden met een zwarte bediende. Het Groninger Museum presenteert historische schilderijen en beelden die in Groningen gemaakt zijn waarop mensen van kleur te zien zijn. De werken zijn getuigen van de Groningse betrokkenheid bij het slavernijverleden. Kunstenaar Faisel Saro en schrijver Vamba Sherif reageren op artistieke en literaire wijze op deze afbeeldingen. In de vaste collectie wordt extra aandacht geschonken aan objecten met een koloniale geschiedenis.

Marit Westerhuis: MEGALITH
9 april tot en met 30 oktober 2022
Marit Westerhuis bevraagt in haar grote solopresentatie MEGALITH de relatie tussen mens, mythe en natuur. Een groot post-apocalyptisch landschap zal het Coop Himmelb(l)au paviljoen domineren. Hoe geven mensen betekenis aan de wereld als zij met uitsterven worden bedreigd? Een vraag die in het licht van de klimaatcrisis actueler is dan ooit. Westerhuis spiegelt ons een wereld voor waarin we weer teruggrijpen naar eeuwenoude rituelen en troost zoeken in mythologische vertellingen. De tentoonstelling MEGALITH is de bekroning van de derde editie van Young Grunn Artist, opgezet door NP3 in samenwerking met het Groninger Museum. Met dit talentontwikkelingstraject bieden het museum en NP3 een platform voor aanstormend Gronings talent.

Stad houdt Stand – 350 jaar Groningens Ontzet
23 april tot en met 25 september 2022
Het jaar 1672 staat voor Nederland bekend als het Rampjaar. Van alle kanten werd het land aangevallen: op zee door Engeland, vanuit het zuiden door Frankrijk en vanuit het oosten door de Duitse vorst-bisschoppen van Münster en Keulen, waaronder de bekende Bommen Berend. Al snel was een groot deel van het land in handen van de vijand. Ook de stad Groningen werd wekenlang gebombardeerd, maar zij hield stand en op 27 augustus gaven de Duitsers het op. Het behoud van de stad bleek een keerpunt in het rampjaar. Tot op de dag vandaag wordt het Groningens ontzet op 28 augustus gevierd. De expositie Stad houdt Stand toont schilderijen, voorwerpen, documenten en zelfs kanonnen van deze heroïsche strijd.

Gianni Versace Retrospective
2 december 2022 tot en met 7 mei 2023
Met Gianni Versace Retrospective komt een van de meest invloedrijke couturiers ooit tot leven in het Groninger Museum. In een kleurrijke, gewaagde en emotionele tentoonstelling neemt de excentrieke Italiaanse modeontwerper je mee in de wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen. Gianni Versace werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende filosofie is nog steeds herkenbaar in het modebeeld van nu.

NU TE ZIEN
(Ovb van coronamaatregelen)

JR: Chronicles
Tot en met 12 juni 2022
JR: Chronicles is een reis door de indrukwekkende carrière van de kunstenaar JR: van de graffitikunst die hij als tiener in Parijs maakte tot zijn wereldwijde maatschappelijke projecten. JR’s sociaal betrokken werk bevindt zich op het snijvlak van fotografie, straatkunst en performance. De zalen zijn gevuld met zijn indrukwekkende fotoseries, zoals Portrait of a Generation, het project Women are Heroes en het wereldberoemde werk Kikito, uit de serie Giants.

Graffiti in New York en Groningen
Tot en met 6 februari 2022
Het werk van toonaangevende kunstenaars uit de New Yorkse scene van de jaren 80, waaronder NOC 167, Dondi, Blade, Quik en Phase 2, spat van de muren van het museum. Daarnaast is er aandacht voor de Groningse graffitikunst, met foto’s en films uit de beginperiode. Deze presentatie is samengesteld door Stichting Kladmuur, onder leiding van Hugo Engwerda, in samenwerking met graffitikunstenaar/-conservator Aileen Middel (Mick La Rock). Speciaal voor deze expositie maakten Mick La Rock en de Groningse graffitikunstenaars Stars & Weak twee nieuwe kunstwerken, die ook te zien zijn.

De Kinderbiënnale
Tot en met 13 maart 2022 (wegens succes verlengd!)
De eerste Kinderbiënnale ooit in Nederland is een interactief spektakel voor iedereen. Kleurrijke kunstwerken dagen de bezoeker uit om er iets mee te doen en zich te verwonderen. Het Bamboe Bibber Bos reageert bijvoorbeeld als mensen erdoorheen lopen. En de digitale graffitimuur van WERC Collective komt tot leven als iemand zijn hand ervoor houdt. Met de installatie van Nou&Herkauw creëren voorbijgangers nieuwe digitale fotocreaties en de touwsculpturen van Sandra de Groot groeien door de handgeknoopte creaties van iedereen die op zaal langskomt. In deze editie, die wegens succes is verlengd tot en met 13 maart 2022, zijn elf kunstwerken te zien van internationale en nationale kunstenaars, met Groningse kunstenaars in het bijzonder. De Kinderbiënnale is een samenwerking met National Gallery in Singapore.

Pronkjewails
Tot en met 30 augustus 2022
Het Starckpaviljoen is door gastconservator John Veldkamp ingericht met keramiek en glas uit heden en verleden. De combinaties van objecten, gearrangeerd tot meesterlijke stillevens, tonen de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum.

Topstukken van Chihuly en Werkman
Natuurlijk is ook in 2022 doorlopend een selectie uit de vaste collectie van het museum te zien, met prachtige portretten van bekende Groningers, de fonkelende Zilverberg en veel werken van de kunstenaars van De Ploeg. En last but not least zijn de topstukken De kast van Werkman en de Grand Stairwell Installation van Chihuly blijvend te bewonderen.