Naar hoofdinhoud

Wall House #2
Wall House #2 © Foto: Christian Richters

Rondleidingen over ontwerp Wall House in Groningen tijdens Open Monumentendag

Bezoekers van Wall House #2 komen tijdens Open Monumentendag meer te weten over de ontwerpfase van het gebouw. Het enige gerealiseerde woonhuis van de New Yorkse architect John Hejduk (1929-2000) fungeerde als studieobject voor zijn studenten. Wall House organiseert op zaterdag 12 en zondag 13 september de gehele dag rondleidingen.

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘leermonument’. Tijdens de half uur durende tours wordt uitgelegd hoe Wall House #2 fungeerde als studieobject, hoe het door John Hejduk – samen met zijn studenten – in de loop der jaren is doorontwikkeld van een 2D-schets naar een 3D-model en waarom het tegenwoordig wordt gewaardeerd als architectonische parel.

De tours worden geleid door Louise Vanhee, research masterstudent Arts, Media and Literary Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen en zijn afwisselend in het Engels en Nederlands. Aanmelden voor een tour kan door een mail te sturen aan wallhouse@groningermuseum.nl. Starttijden en actuele informatie over de rondleidingen zijn te vinden op www.groningermuseum.nl/wallhouse.

Geen gewoon woonhuis
In de jaren zeventig ontwierp Hejduk meerdere Wall Houses. De woningen zouden gebouwd worden in de Amerikaanse staat Connecticut. Uiteindelijk is er maar één gerealiseerd. In 2001, vlak na het sterfjaar van Hejduk, werd een Wall House gebouwd in een woonwijk aan het Hoornsemeer in Groningen.

Wall House #2 is geen gewoon woonhuis. Daar is het ook nooit voor bedoeld. Wall House #2 is eigenlijk een theoretisch model, waarvan er 24 zijn getekend. Deze werden steeds abstracter. Model 2 uit 1973 is uiteindelijk gerealiseerd. Om het project in Nederland te kunnen bouwen zijn de afmetingen van het oorspronkelijke ontwerp met een factor 1,2 vergroot.

Centraal in het ontwerp staat een enorme muur van 18,5 meter breed en 14 meter hoog, waaraan de verschillende ruimtes zijn opgehangen. Tegelijkertijd verbindt deze muur de vertrekken met elkaar; voor elke verandering van ruimte moet je door de muur.

Ook bevindt de entree zich niet aan de voorzijde, maar aan wat als de achterzijde van het gebouw ervaren wordt.

Wall House #2
Wall House #2 © Gea Schenk

Van residence naar expositieruimte
Het woonhuis heeft nooit vaste bewoners gekend. In de eerste jaren bood het plek aan (internationale) artists in residence. Het Groninger Museum beheert het gebouw sinds 2016 en waarborgt de openbare functie en de culturele bestemming. Met wisselende exposities en activiteiten trekt het gebouw zowel (wijk)bewoners uit Groningen als architectuur- en kunstliefhebbers uit Nederland en ver daarbuiten.

Wall House #2 is een van de twintig museumwoningen in Nederland die deel uitmaakt van het Iconic Houses-netwerk. Wereldwijd zijn hier honderdvijftig huizen bij aangesloten; woningen ontworpen door de belangrijkste architecten uit de vorige eeuw en allemaal als museum te bezoeken.

The Art of Waste
In Wall House #2 is nog tot en met 1 november 2020 de expositie The Art of Waste te bezoeken, waarbij afval als inspiratie diende bij ‘afvalkunstenaars’ Maria Koijck en Martina Dal Brollo, fotograaf Caroline Penris en beeldend kunstenaar Joukje Pees.

Toegang gratis
Het gebouw is tot en met 1 november 2020 elke zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Wall House #2 bevindt zich aan de A.J. Lutulistraat 17 in Groningen.

Wall House #2 houdt zich aan de landelijke richtlijnen vanuit het RIVM. Om de veiligheid van de bezoekers en de medewerkers te waarborgen, wordt een beperkt aantal bezoekers tegelijk toegelaten om anderhalve meter afstand tot elkaar te kunnen bewaren. Vooraf reserveren is niet nodig.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over Wall House #2 kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing van het Groninger Museum:

Regina Zwaagstra
rzwaagstra@groningermuseum.nl