Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Tentoonstellingsprogramma 2020

donderdag 12 december 2019

Tentoonstelling The Rolling Stones vanaf 14 november in Groningen


Van 14 november 2020 tot en met 28 februari 2021 presenteert het Groninger Museum, als eerste locatie van de Europese tour, de eerste internationale tentoonstelling ooit over The Rolling Stones. The Rolling Stones – Unzipped toont honderden objecten uit het persoonlijke archief van Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood. Tentoonstellingstickets gaan vanaf mei 2020 in de voorverkoop.

Verder viert het museum, samen met de rest van Nederland, 75 jaar bevrijding. De tentoonstelling En tóch staat de Martini – 75 jaar bevrijding in Groningen vertelt het verhaal van de bevrijding van stad en provincie.

The Rolling Stones - The Rolling Stones Archive
The Rolling Stones - The Rolling Stones Archive © The Rolling Stones archive

Mondo Mendini – De wereld van Alessandro Mendini
Tot en met 30 augustus 2020

Vijfentwintig jaar na de opening van het door hem ontworpen Groninger Museumgebouw heeft Alessandro Mendini (1931-2019) alle ruimte gekregen om zijn droomtentoonstelling te realiseren. Mondo Mendini omvat een brede selectie uit zijn rijke, humoristische en provocerende oeuvre: meubels, vazen, schilderijen, architectuurmodellen, sieraden en sculpturen. Zo zijn een gigantische versie van de barokke fauteuil Poltrona di Proust en de beroemde kurkentrekker Anna G. te zien. Daarnaast eert Mendini zijn inspiratiebronnen en toont werk van beroemde meesters als Paul Signac, Kazimir Malevich en Michele De Lucchi, maar ook van minder bekende twintigste-eeuwse Italiaanse designers. Mondo Mendini is een visueel overweldigende mix van beeldende kunst, design en architectuur.

Pronkjewails – Design uit heden en verleden
Tot en met 9 mei 2021

Ter ere van het 25-jarig jubileum van het museumgebouw richtte gastconservator John Veldkamp het Starck Paviljoen in met keramiek en glas uit heden en verleden. Deze tentoonstelling geeft een beeld van de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum, maar laat de bezoeker vooral genieten van originele combinaties van prachtige objecten die gearrangeerd zijn tot meesterlijke stillevens. Veldkamp was eigenaar van de spraakmakende designwinkel John John’s, die ruim dertig jaar was gevestigd aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in Groningen. Hij heeft in de jaren tachtig een belangrijke impuls gegeven aan toenmalig Groninger Museumdirecteur Frans Haks om eigentijds design te gaan verzamelen.

Willem Kolvoort – Posters voor Vera
10 januari tot en met 20 september 2020

Willem Kolvoort (1965), de bekende posterdrukker van poppodium Vera in Groningen, krijgt een tentoonstelling met zijn speelse, fantasievolle en humoristische zeefdrukken. Kolvoort drukte in zijn ruim dertig jaar lange carrière bij Vera maar liefst 500 verschillende posters ter aankondiging van concerten. Deze eigenzinnige ontwerpen zijn vaak brutaal, maar door het gebruik van dierenfiguren gaat er ook iets vertederends van uit. De tentoonstelling opent vlak voor de komende editie van muziekfestival Eurosonic Noorderslag. Ook verschijnt dan het boek 30 jaar Vera posters: een totaaloverzicht van alle posters die Kolvoort voor Vera drukte met teksten van popjournalist Peter van der Heide en schrijver Bill Mensema.

En tóch staat de Martini – 75 jaar bevrijding in Groningen
14 maart tot en met 27 september 2020

Na vijf jaar oorlog, waarin veel Joodse Groningers waren weggevoerd en vermoord, verzetsstrijders gemarteld, gevangen genomen en gefusilleerd, bommen op de stad vielen en enorme schaarste heerste, verdedigde de Duitse bezetter in april 1945 de stad Groningen hardnekkig. De Canadese overmacht had drie dagen van bittere gevechten nodig om de tegenstand te breken. Artilleriebeschietingen en grote branden resulteerden in een deels verwoeste Grote Markt en vernielde straten en huizen. Maar Groningen was daarna vrij. En tóch staat de Martini geeft aandacht aan de oorlog, maar vooral aan de bevrijding.

Wat zullen de buren zeggen? – Fotografie uit eigen collectie
8 februari tot en met 4 oktober 2020

Het Groninger Museum heeft een uitgebreide en unieke collectie hedendaagse fotografie. De tentoonstelling Wat zullen de buren zeggen? toont een brede selectie van werk van toonaangevende fotografen uit binnen- en buitenland uit de laatste 50 jaar. Van de documentaire fotografie uit de jaren ’70 van Diane Arbus en Larry Clark, via de portretfotografie van Anton Corbijn en Catherine Opie en de modefotografie van Inez van Lamsweerde uit de jaren ’80 en ’90, tot de geënsceneerde voorstellingen van Ruud van Empel en David LaChapelle uit het laatste decennium. Thema’s als diversiteit, maakbaarheid en identiteit komen aan de orde met als overkoepelende vraag: waarom bekijken we onszelf steeds meer door de denkbeeldige lens van een ander?

The Rolling Stones – Unzipped
14 november 2020 tot en 28 februari 2021

The Rolling Stones – Unzipped
is de eerste internationale tentoonstelling van en over de wereldberoemde rockband. Na Londen, de Verenigde Staten, Australië en Azië gaat de tentoonstelling in vernieuwde vorm door Europa touren, met de primeur voor Groningen. Ruim 400 originele objecten uit het persoonlijke archief van de band geven een indrukwekkend kijkje achter de schermen. Van instrumenten, audiovisueel beeldmateriaal, dagboeken, posters en platenhoezen tot stage designs, iconische kostuums en zelfs een reconstructie van hun eerste appartement en opnamestudio. De grande finale is een unieke driedimensionale ervaring van een optreden van de Stones.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:

Sarah Fopma
sfopma@groningermuseum.nl
+31 50 3666 506

Karina Smrkovsky
ksmrkovsky@groningermuseum.nl
+31 50 3666 512