Naar hoofdinhoud

Wall House in Groningen opent seizoen in het teken van 100 jaar Bauhaus

woensdag 20 maart 2019
Wall House 17

In 2019 is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus, de legendarische Duitse design- en architectuurschool, werd opgericht. Wall House #2 wijdt vanaf 30 maart een tentoonstelling aan Gunta Stölzl (1897-1983), die vooral bekend werd als hoofd van de textielafdeling van het Bauhaus.

Tot op de dag van vandaag beïnvloedt Gunta Stölzl wevers en designers. Haar ideeën worden gebruikt in het programma van textielopleidingen en designers baseren zich op haar ontwerpen. De intieme tentoonstelling Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen, geeft een direct inkijkje in het leven en nalatenschap van Stölzl en toont onder meer patroonkaarten, originele stoffen, Bauhaus-ontwerpen, aquarellen en meubels gestoffeerd naar haar ontwerp. Recente reproducties laten zien hoe springlevend haar werk nog altijd is.

De geschiedenis van Bauhausmeisterin Gunta Stölzl, een sterke en onafhankelijke vrouw, sluit ook aan op de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland. De expositie vertelt hoe Stölzl het voor elkaar kreeg om als vrouw een leidende positie aan het Bauhaus te verwerven, vervolgens in het Zwitserse Zürich van de jaren 30 als immigrante een succesvolle weverij oprichtte en deze eigenhandig ruim dertig jaar draaiende hield. Een verhaal van moed, lef en hard werken, maar ook van creativiteit en vernieuwing.

Samenwerking met haar dochter

De tentoonstelling Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen is samengesteld in nauwe samenwerking met Monika Stadler, de dochter van Gunta Stölzl, en Mirjam Deckers, masterstudent Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Monika Stadler woont nabij Wall House #2 in de wijk Hoornse Meer.

Activiteiten Wall House Weekenden

Naast de expositie zijn er komend seizoen ook verschillende activiteiten bij te wonen in het gebouw, waaronder een lezing door de Duitse schrijfster Ingrid Radewaldt over de door haar geschreven biografie Gunta Stölzl: Pionierin der Bauhausweberei, rondleidingen en knutselactiviteiten voor kinderen.

Feestelijke seizoensopening

Groninger Museum-directeur Andreas Blühm opent zaterdag 30 maart 2019 om 12.00 uur het nieuwe seizoen. Aansluitend zal Wall House-programmeur Gea Schenk samen met Monika Stadler de tentoonstelling Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen kort toelichten. Om 13.00 uur gaat Mirjam Deckers als co-curator dieper in op de samenstelling van de expositie.

Tussen 12.00 en 17.00 uur is iedereen welkom om onder het genot van een drankje en een stuk taART het gebouw en de tentoonstelling te bekijken. Een fietstaxi pendelt gedurende de middag tussen bushalte Palmelaan en Wall House #2.

Wall House #2

Wall House #2 is een bezienswaardigheid in het zuiden van de stad Groningen. Met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen is het een icoon voor architectuurliefhebbers. Het exuberante woonhuis werd ontworpen door de New Yorkse architect John Quentin Hejduk (1929-2001) in 1973, maar kreeg pas in 2001 zijn plek aan het Hoornsemeer in Groningen.

Het Groninger Museum beheert het gebouw sinds 2016 en waarborgt de openbare functie en de culturele bestemming.

Toegang gratis

Het gebouw is van 30 maart tot en met 2 november 2019 elke zaterdag en zondag en op Paas- en Pinkstermaandag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Wall House #2 bevindt zich aan de A.J. Lutulistraat 17 in Groningen.

De expositie Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen is tot en met 1 september 2019 te bezichtigen.

Het complete programma van 2019 is te vinden op www.groningermuseum.nl/wallhouse.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over Wall House #2 kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing van het Groninger Museum:

Sarah Fopma sfopma@groningermuseum.nl 050 3 666 510.

Regina Zwaagstra rzwaagstra@groningermuseum.nl 050 3 666 510.

Bijschrift: ©Wall House #2, Christian Richters (detail)