Naar hoofdinhoud
Persbericht

Wat zullen de buren zeggen? Spraakmakende foto’s nu te zien in het Groninger Museum

dinsdag 11 februari 2020
Frederique and Sasha, Inez van Lamsweerde, Vinoodh Matadin (stylist), Karin Spijker (beeldmanipulatie), Vogue Hommes International (opdrachtgever) 1996

In de nieuwe tentoonstelling Wat zullen de buren zeggen? zijn ruim 100 foto’s te zien waar de buren vast en zeker hun mening over willen geven. De expositie toont een keuze uit de uitzonderlijke collectie die in de afgelopen 50 jaar door het museum is verzameld. Te zien zijn foto's van vele topfotografen zoals Anton Corbijn, David LaChapelle, Erwin Olaf, Andres Serrano en Gus Van Sant, met verrassende bijschriften, geschreven door kinderen.

Wat de tentoongestelde werken verbindt zijn de bijzondere en buitengewone maar ook juist de gewone dingen in het menselijk bestaan. De foto's gaan over thema's als leven en dood, seks, liefde, identiteit, kwetsbaarheid en eenzaamheid. Je kunt portretten van beroemde mensen tegenkomen, zoals David Bowie en Miles Davis, maar ook verhalen van onbekenden, die je buren zouden kunnen zijn en die iets van hun leven onthullen wat eigenlijk niet voor de buren bedoeld is. Zoals condooms op het strand, extreme experimenten met het lichaam en de zintuigen. Of verhalen van mensen die zich voor de buitenwereld goed voordoen maar eigenlijk ongelukkig, corrupt, ijdel of nep zijn, en waar anderen dan weer wat van vinden.

Op zaal hangen foto's van onder anderen Diane Arbus, Larry Clark, Anton Corbijn, Ruud van Empel, Micha Klein, David LaChapelle, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin. Ook is er werk te zien van Anuschka Blommers & Niels Schumm, Teun Hocks, Erwin Olaf, Catherine Opie, Chi Peng en Gus Van Sant.

Ironische titel
De titel van de tentoonstelling is ontleend aan het werk What will the neighbours say? van Barend van Herpe. Hij maakte zijn foto in 1988 voor een tien meter hoog kunstwerk op een gevel in de Van Hallstraat in Amsterdam. Van Hall was een 19de-eeuwse staatsman die zich arrogant opstelde tegenover de bevolking. Daarom gebruikte Van Herpe ironische verwijzingen naar de bizarre wereld van Jeroen Bosch en eigentijdse reclame clichés. De titel What will the neighbours say? benadrukt de ironie.

Verrassende teksten door kinderen geschreven
Bijzonder is dat naast de reguliere zaalteksten een aantal extra bijschriften zijn geschreven door kinderen van de JuniorClub van het Groninger Museum, de club voor nieuwsgierige en creatieve kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. Zij schreven prachtige teksten die je opnieuw naar het werk doen kijken. Zo schreef de 12-jarige Elin bij het werk Mirage van Chi Peng: "Dit is een prachtige close-up foto die laat zien wat libellen echt zijn. Wij denken altijd dat het enge kriebelbeestjes zijn die maar wat in het rond vliegen. Maar in het echt zijn het dode mensen die op weg zijn naar het geluk. Dat vinden ze aan de horizon. Ik hoop dat ze straks het geluk gevonden hebben."

De tentoonstelling is van 8 februari tot en met 20 augustus te zien.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:

Willemien Bouwers - wbouwers@groningermuseum.nl - 050-3666510

Karina Smrkovsky - ksmrkovsky@groningermuseum.nl - 050-3666512