Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Zwerfafval uit stad en ommeland in expositie ‘The Art of Waste’ in Wall House

donderdag 10 september 2020
COLLECT CONNECT Walk (2020), Martina Dal Brollo
COLLECT CONNECT Walk (2020), Martina Dal Brollo © Gabriel Garcia Rojas

Zwerfafval uit stad en ommeland in expositie ‘The Art of Waste’ in Wall House

De expositie The Art of Waste krijgt een wisseling. Vanaf zaterdag 19 september toont de Italiaanse kunstenares Martina Dal Brollo een selectie zwerfafval uit haar afstudeerproject ‘COLLECT CONNECT Walk’ op de eerste etage van Wall House #2. De vondsten uit Friescheveen van Nick Landman zijn nog te zien tot en met 12 september.

Martina Dal Brollo liep in juni haar COLLECT CONNECT Walk, een ‘afval-inzamelingswandeling’ van vijf dagen tussen Stad en wad door de provincie Groningen. Tijdens het lopen verzamelden de kunstenares en zo’n honderd ‘MilieuStewards’ van Groningen Schoon Dankzij Mij al het afval dat ze onderweg tegenkwamen. Dal Brollo ziet in dit afval persoonlijke verhalen: data om te analyseren. Deze sporen geven ons inzicht in onze gewoontes en de herinneringen aan alle mensen die op aarde voorbij trekken.

De tocht van 77 kilometer leverde ongeveer 87 kilo aan afval en verhalen op. Het eindpunt van de tocht was bij Wall House #2. In de tentoonstelling The Art of Waste – waar ook werk te zien is van ‘afvalkunstenaar’ Maria Koijck, fotograaf Caroline Penris en beeldend kunstenaar Joukje Pees – toont ze een deel van de vondsten tijdens deze reis.

Martina Dal Brollo
Martina Dal Brollo (Trento, 1990) behaalde in 2020 haar master in Media, Art, Design & Technology (MADtech) aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Eerder studeerde ze kunst aan de Universiteit van Barcelona. Dal Brollo heeft een multidisciplinaire aanpak die zich door de jaren heen heeft ontwikkeld door verschillende samenwerkingen. Begonnen in de schilderkunst experimenteert ze tegenwoordig met performances, kortstondige acties en lichtinstallaties.

World Clean Up Day
Op zaterdag 19 september is het World Clean Up Day. Bij Wall House vindt om 13.00 uur de afsluiting plaats van NazomerKriebels. NazomerKriebels vervangt LenteKriebels, de jaarlijkse opruimactie in de gemeente Groningen, die dit jaar door de coronacrisis niet door kon gaan. Wethouder Glimina Chakor opent Martina Dal Brollo’s deel van de expositie The Art of Waste. Ook reikt ze de ‘gouden grijper’ uit en wordt de duizendste ‘stille kracht’ van Groningen Schoon Dankzij Mij gehuldigd.

Wall House #2
Wall House #2 is een bezienswaardigheid in het zuiden van de stad Groningen. Met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen is het een icoon voor architectuurliefhebbers. Het exuberante woonhuis werd ontworpen door de New Yorkse architect John Quentin Hejduk (1929-2000) in 1973, maar kreeg pas in 2001 zijn plek aan het Hoornsemeer in Groningen. Het Groninger Museum beheert het gebouw sinds 2016 en waarborgt de openbare functie en de culturele bestemming. Met wisselende exposities en activiteiten trekt het gebouw zowel (wijk)bewoners uit Groningen als architectuur- en kunstliefhebbers uit Nederland en ver daarbuiten.

Toegang gratis
Het gebouw en de expositie The Art of Waste is tot en met 1 november 2020 elke zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Wall House #2 bevindt zich aan de A.J. Lutulistraat 17 in Groningen.

Wall House #2 houdt zich aan de landelijke richtlijnen vanuit het RIVM. Om de veiligheid van de bezoekers en de medewerkers te waarborgen, wordt een beperkt aantal bezoekers tegelijk toegelaten om anderhalve meter afstand tot elkaar te kunnen bewaren. Vooraf reserveren is niet nodig.

Het complete programma van 2020 is te vinden op www.groningermuseum.nl/wallhouse

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over Wall House #2 kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing van het Groninger Museum:

Regina Zwaagstra
rzwaagstra@groningermuseum.nl

+31 (0)50 3 666 510

Willemien Bouwers
wbouwers@groningermuseum.nl

+ 31 (0)50 3 666 510