Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Activiteit

Groninger Museumnacht

©Siese Veenstra
©Siese Veenstra

Groninger Museumnacht '24

Save the date! Op zaterdag 21 september 2024 openen de musea in de stad Groningen hun deuren voor een bruisende avond vol kunst, cultuur en gezelligheid. Tot na middernacht kunnen bezoekers genieten van het culturele aanbod van GRID Grafisch Museum, Groninger Museum, Museum aan de A, Noorderlicht, Forum Groningen, Synagoge Groningen en Universiteitsmuseum. Meer informatie over de kaartverkoop en het programma volgt binnenkort.

Cultuurliefhebbers genieten tijdens de Groninger Museumnacht niet alleen van tentoonstellingen en vaste presentaties, maar ook van een programma vol muziek, workshops, lezingen, dans en poëzie. In eerdere edities waren er veel bijzondere optredens: van lokaal talent tot bekende namen zoals Orange Skyline, S10 en Sophie Straat.

Tot nu toe was elke editie van de Groninger Museumnacht uitverkocht. Ook in 2023 was het een daverend succes. Het evenement, met zijn verrassende programmering en bijzondere nachtelijke sfeer, trok maar liefst 3.500 bezoekers naar de musea.

Early bird ticketverkoop

Op 25 juni om 12:00 uur start hier de Early Bird ticketverkoop. Met een Early Bird ticket bezoek je alle 7 musea in de stad Groningen voor slechts € 7,50. Wees er snel bij, want op = op. De reguliere prijs is € 12,50.

Tijdens de Groninger Museumnacht ruil je jouw ticket om voor een polsbandje waarmee je toegang krijgt tot alle musea.

Eerste programmaonderdelen bekend

Sneak preview #GMN24

Foto Staand door Evie Kremer1

Groninger Museum | Lange Mannen Met Haast

Lange Mannen Met Haast brengt Nederlandstalige poëtische indie-pop met een vleugje kleinkunst. Met gitaar, zang en drums laten ze met hun speelse muziek en oprechte teksten het publiek lachen, huilen en alles ertussenin. De liedjes gaan over belevenissen als kleine feestjes, verlangens, gemis, een hangmat in Frankrijk en het kruiswoordpuzzelboekje.

Andres Serrano Donald Trump 2004 Courtesy of the artist and Galerie Nathalie Obadia Paris Brussels 1

Forum Groningen | Trump, Wildlife en Miraculous

Tot na middernacht kun je in het Forum onder meer de exposities America & Trump by Andres Serrano én Wildlife Photographer of the Year bekijken. Museum Storyworld is natuurlijk ook geopend, met een mini-expositie over de Franse animatieserie Miraculous. Verder is er, zoals je van ons gewend bent, een avondvullend programma vol workshops, lezingen en muziek.

Druktemaker HD 2022 door Nienke Maat 11

GRID Grafisch Museum in Akerk | Druktemaker

Na het grote succes van afgelopen jaar keert GRID terug in de monumentale Akerk. De mobiele museumdrukkerij de Druktemaker is propvol materialen gestopt om er een onvergetelijke avond van te maken. Ga aan de slag met lino snijden of het inbinden van je eigen boekje of zet onze grafische experts aan het werk met een opdracht. Met de Werkmantechniek maken ze een prachtig en persoonlijk kunstwerk voor je.

Afbeelding15

Museum aan de A | Broescursus Grunnegs met Olaf Vos (NL-GN)

Wil je de nacht door kunnen komen in Groningen? Muzikant en docent Olaf Vos van geeft je een stoom/broescursus Gronings. Olaf leert je Groningstalige woorden en zinnen die onmisbaar zijn in het Groninger nachtleven. Uitgaan, iemand versieren en erotiek passeren de revue. De cursus wordt twee keer gegeven: een keer in het Nederlands – Gronings en een keer in het Engels - Gronings. Olaf is bekend van het taalprogramma Grunnegers op TV Noord en van de bands VandeStraat en de Bond tegen Harries.

Universiteitsmuseum Kaleidoscope 2024 HR 55

Universiteitsmuseum | Tentoonstelling: 'Kaleidoscope'

Dit jaar bestaat de Rijksuniversiteit Groningen alweer 410 jaar. Sinds de oprichting in 1614 is er veel verzameld, door onder andere hoogleraren als Theodorus van Swinderen en Petrus Camper. In 1934 werd het Universiteitsmuseum opgericht om de historische verzamelingen bijeen te brengen. De tentoonstelling Kaleidoscope. Verborgen schatten uit de Universiteitscollectie onthult verborgen schatten uit die wonderlijke Groningse Universiteitscollectie. Kaleidoscope neemt je mee op reis door alle wetenschapsgebieden en toont de rijke universitaire historie aan de hand van meer dan 200 unieke objecten.

1 Banner beeldmerk

Synagoge Groningen | Zomerexpositie 'A Dutch Lawrence of Arabia?'

Jacob Israël de Haan, een man met vele gezichten en nog meer verhalen. De zoon van een Joodse voorzanger in het Drentse Smilde schopte het tot journalist, dichter, schrijver, leraar én jurist! Hij was de auteur van Pijpelijntjes, de eerste Nederlandse autobiografische homoseksuele roman. Ondanks dat De Haan slechts 42 jaar werd, maakte hij een blijvende indruk. In 1919 vertrok hij naar Palestina, daar werd hij op 30 juni 1924 - dit jaar exact 100 jaar geleden - vermoord vanwege zijn scherpe kritiek op politiek zionisme. In deze expositie in Synagoge Groningen leer je de man kennen die door sommigen beschouwd wordt als ‘een Nederlandse Lawrence of Arabia’. Maar was hij dat ook?

Gro Museumnacht23 Niels Knelis 0062 DSC 2428 1

Studio Noorderlicht | Noorderlicht Award

Vanaf 2024 reikt Noorderlicht elk jaar de Noorderlicht Award uit aan een eindexamenstudent van de lichting 2024 van Academie Minerva. De jury, bestaande uit Noorderlicht directeur Roosje Klap, Noorderlicht hoofdcurator Wim Melis en gastcurator Rosa Wevers (Minerva), kiezen een winnaar uit de eerder opgestelde shortlist. De prijs is een geldbedrag van €1.000.- voor het realiseren van een tentoonstelling in de galerie van Noorderlicht. Het resultaat van deze allereerste winnaar van de Noorderlicht Award is te zien tijdens de Groninger Museumnacht. Mis het niet!

Follow @GroningerMuseumNacht to stay up to date!