Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

CHIHULY

CHIHULY
CHIHULY
zaterdag 8 december 2018 t/m zondag 5 mei 2019

Vanaf december betoverden we je met de sensationele creaties van de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly (1941). Een spektakel van glas, licht en kleur voor de hele familie. De tentoonstelling was speciaal voor het museum samengesteld in samenwerking met Chihuly Studio. Het was de grootste museale expositie van Chihuly in Europa in de afgelopen 20 jaar. Opgebouwd uit 16 installaties, zowel binnen als buiten het museum, bood het een compleet overzicht van alle hoogtepunten uit het oeuvre van de kunstenaar.

Bij de tentoonstelling was een audiotour met vier muziekthema's die een link hadden met Seattle ontwikkeld.

Over Dale Chihuly

Dale Chihuly (1941, Tacoma, Washington) is bekend vanwege zijn baanbrekende invloed op de studioglaskunst en het verheffen van de beleving van glas. Tijdens zijn 50-jarige carrière is hij beroemd geworden met iconische sculpturen van glas, een medium dat hem aanspreekt omdat het een van de weinige lichtdoorlatende materialen is. Doordat het solide maar tegelijkertijd kwetsbaar en breekbaar is, heeft de kunstenaar het materiaal altijd uitdagend gevonden en hij zoekt constant de grenzen op wat betreft vorm en grootte. Glas is echter niet het enige materiaal dat de kunstenaar gebruikt om zijn visie te realiseren: hij tekent en schildert ook en heeft grote installaties gemaakt met bijvoorbeeld neon, ijs en Polivitro – een plastic met visuele eigenschappen die vergelijkbaar zijn met glas.

Installaties buiten

Werken werden niet alleen binnen tentoongesteld, maar ook rondom het Groninger Museumgebouw. Twee installaties waren buiten opgebouwd: Red Reeds (2010), bestaande uit een verzameling halmen tot drie meter hoog gemaakt van rood glas dat geblazen is in Finland en Neon 206 (2017), glazen buizen in hoekige vormen gevuld met neon- en argongas en van stroom voorzien.

Boek

Het complete overzicht van alle hoogtepunten uit het oeuvre van Dale Chihuly. Naast achtergrondinformatie, vernieuwende essays en een persoonlijk interview met Chihuly bevat dit boek een grote rijkdom aan beeldmateriaal.

Catalogus CHIHULY

Series

De tentoonstelling bevatte ook werken uit series als Venetians (1988-2006), waarin Amerikaanse uitbundigheid en Italiaanse bravura samenkomen in glas; Cylinders (2006-2016), glaswerken versierd met complexe patronen van glazen draden geïnspireerd op en opgesteld met Chihuly’s collectie Amerikaans-Indiaans textiel; en Rotolo (2015-2018), een van Chihuly’s technisch meest uitdagende series, bestaande uit glassculpturen waarvan de zwaarste in de tentoonstelling 43 kilo glas bevat.

CHIHULY
CHIHULY

Speciaal ontwerp voor het Groninger Museum

Bovendien presenteerde CHIHULY een nieuwe installatie die speciaal voor de tentoonstelling in het Groninger Museum is ontworpen: Grand Stairwell Installation (2018). Deze bevatte onder andere een van de grootste Persians – een serie sculpturen in onregelmatige vormen en gedurfde kleuren – ooit gemaakt: 1,4 meter in doorsnee.

Rotolo 85 CHIHULY
Rotolo 85 CHIHULY

Fax Wall

CHIHULY gaf niet alleen een overzicht van het indrukwekkende oeuvre van de kunstenaar, maar bood ook inzicht in zijn creatieve proces en manier van communiceren. Zo was in de tentoonstelling Fax Wall te zien: een installatie bestaande uit brieven geschreven door de kunstenaar die aanvankelijk met zijn team gedeeld werden via faxmachines. In de brieven, die zelden aan publiek getoond worden, deelde Chihuly onder andere persoonlijke boodschappen, schetsen van kunstwerken, plannen voor tentoonstellingen en installaties.

Koninklijk tintje

De expositie in het Groninger Museum had ook een koninklijk tintje. In 1997 brachten toenmalig president van de Verenigde Staten, Bill Clinton, en zijn vrouw Hillary een bezoek aan Den Haag om het vijftigjarig jubileum van het Marshallplan te vieren. In het kader hiervan schonk Bill Clinton toenmalig Koningin der Nederlanden, Beatrix, een bijzonder cadeau: Bottle Green Seaform with Marigold Lip Wrap (1997), gemaakt door Dale Chihuly. Deze groene, golvende, schelpvormige structuur maakte deel uit van de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag en is de enige niet-Amerikaanse bruikleen in de tentoonstelling. Andere werken uit de Seaform-serie – sculpturen die associaties met zeeleven oproepen – waren ook te zien.

Eerdere tentoonstellingen

Chihuly is bekend vanwege zijn ambitieuze architectonische installaties over de hele wereld, in historische steden, musea en tuinen. Zijn werk is opgenomen in meer dan 200 museumcollecties wereldwijd, waaronder die van het Metropolitan Museum of Art in New York, het Smithsonian American Art Museum in Washington, D.C., en het Corning Museum of Glass in Corning, New York. Voorbeelden van grote tentoonstellingen zijn Chihuly Over Venice (1995–96), Chihuly in the Light of Jerusalem (1999) en exposities in het de Young Museum in San Francisco (2008), het Museum of Fine Arts, Boston (2011), het Virginia Museum of Fine Arts (2012), het Montreal Museum of Fine Arts (2013), het Royal Ontario Museum in Toronto (2016) en het Crystal Bridges Museum of American Art in Bentonville, Arkansas (2017). Daarnaast is de langlopende tentoonstelling Chihuly Garden and Glass sinds 2012 te zien in het Seattle Center.