Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

De Ploeg

in collectietentoonstelling

Nu t/m vrijdag 31 december 2021

‘Een kunstkring onder Groninger artiesten’

In 1918 neemt een aantal jonge Groninger kunstenaars het initiatief tot de oprichting van Kunstkring De Ploeg. De naam van de vereniging wordt zorgvuldig gekozen: het kunstleven in Groningen was als een braakliggend stuk grond, dat eens goed omgeploegd moest worden, om vervolgens tot ontkieming te komen. Door de krachten te bundelen, en gezamenlijk exposities en andere activiteiten te organiseren, kan Groningen klaargestoomd worden voor de moderne kunst.

Jan Wiegers, Kirchner in atelier (1925)
Jan Wiegers, Kirchner in atelier (1925) © Marten de Leeuw

De kunstkring groet snel met leden als Jan Wiegers, Jan Altink, Johan Dijkstra, H.N. Werkman, Jan Jordens, George martens en Alida Pott. En het lidmaatschap is niet beperkt tot beeldend kunstenaars: ook architecten en schrijvers sluiten zich aan. Schilderkunst en grafisch blijven wel de boventoon voeren.

Alida Pott, Boomgaard Blauwborgje (1920)
Alida Pott, Boomgaard Blauwborgje (1920) © Collectie Stichting De Ploeg

De Ploeg krijg geen artistiek manifest, maar vanaf het begin zijn moderne tendensen duidelijk aanwezig. De eerste leden worden geïnspireerd door illustere voorgangers als Vincent van Gogh, maar ook door het werk van tijdgenoten. Deze openheid voor externe invloeden leidt in de jaren ’20 tot een periode van grote creativiteit, waarbij vooral het expressionisme een grote rol speel.