Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Vriend worden

Steun het museum en geniet van de voordelen

Vriendenavond
Vriendenavond © Stella Dekker

Steun het Groninger Museum

Vrienden van het Groninger Museum (VVGM) voelen zich betrokken bij kunst en kunstgeschiedenis en bij de toekomst van het Groninger Museum in het bijzonder.

Deze betrokkenheid betekent veel, want hierdoor kan het Groninger Museum belangrijke kunstwerken en collectiestukken aankopen en bewaren voor volgende generaties.

Waarom lid worden?

 • Gratis toegang tot het Groninger Museum*
 • Gratis toegang tot Kunsthalle Emden, Horst-Janssen Museum Oldenburg
  en Kunsthalle Bremen.
 • Exclusieve bezichtigingen van tentoonstellingen
 • Verrijkende lezingen
 • Ontmoet kunstliefhebbers en kunstenaars
 • Excursies (tegen kostprijs)
 • 10% korting op aankopen in de Museumwinkel (m.u.v. in Nederland uitgegeven boeken)
 • Gratis 2x per jaar het Groninger Museummagazine thuisgestuurd

*tijdens reguliere openingsuren

Collenius De allegorie van de tijd
Werk van Collenius aangekocht dankzij de Vrienden
Het Groninger Museum heeft onlangs het schilderij 'De allegorie van de tijd aangekocht, een belangrijk werk van de schilder Hermannus Collenius (1650-1723). De aankoop werd volledig mogelijk gemaakt dankzij de Vereniging Vrienden van het Groninger Museum. Het paneel had ooit, met zeven andere schilderijen en een plafondschildering, deel uitgemaakt van een geheel beschilderde kamer uit 1711 in een gebouw aan de Oude Boteringestraat 23 in Groningen. Sinds 1998 heeft het museum al vier schilderijen en het plafond in de collectie kunnen opnemen. Op de voorgrond van het schilderij ligt Chronos, de Griekse personificatie van de tijd, in Nederland bekend als “vadertje tijd”. Maar de achtergrond van het schilderij is nog interessanter: daar zien we een zeldzaam stadsgezicht van Groningen. Het zijn drie huizen uit de Oude Boteringestraat, met in het midden het middeleeuwse Huis met de dertien tempels zoals dat eruitzag vóór 1706. Het is één van de oudste geschilderde afbeeldingen van Groningen die nog bewaard zijn. Met de vondst van dit schilderij kunnen we veel leren over hoe Groningen er vroeger uitzag.
Twee Ruiters tussen de bomen - Hendrik Nicolaas Werkman
Twee Ruiters tussen de bomen - Hendrik Nicolaas Werkman
Jaarlijks draagt de Vereniging van Vrienden van het Groninger Museum bij aan de aanschaf van een kunstwerk. In 2022 heeft het bestuur voor het eerst ervoor gekozen om de leden te betrekken bij het maken van een keuze welke aankoop de vereniging zou willen ondersteunen, met de bedoeling hiervan een traditie te maken. Tijdens de algemene ledenvergadering van 2022 heeft de directie een tweetal schilderen gepresenteerd die het museum graag met ondersteuning van de vrienden zou willen aanschaffen. Met grote meerderheid is gekozen voor het kunstwerk “Twee Ruiters tussen bomen” van de Groninger kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman. Een mooie aanvulling om de collectie van deze kunstenaar waar het Groninger Museum al over beschikt. Werkman was lid van de Groninger schilder vereniging De Ploeg.
Collenius De allegorie van de tijd
Werk van Collenius aangekocht dankzij de Vrienden
Het Groninger Museum heeft in 2023 het schilderij 'De allegorie van de tijd' aangekocht, een belangrijk werk van de schilder Hermannus Collenius (1650-1723). De aankoop werd volledig mogelijk gemaakt dankzij de Vereniging Vrienden van het Groninger Museum. Het paneel had ooit, met zeven andere schilderijen en een plafondschildering, deel uitgemaakt van een geheel beschilderde kamer uit 1711 in een gebouw aan de Oude Boteringestraat 23 in Groningen. Sinds 1998 heeft het museum al vier schilderijen en het plafond in de collectie kunnen opnemen. Op de voorgrond van het schilderij ligt Chronos, de Griekse personificatie van de tijd, in Nederland bekend als “vadertje tijd”. Maar de achtergrond van het schilderij is nog interessanter: daar zien we een zeldzaam stadsgezicht van Groningen. Het zijn drie huizen uit de Oude Boteringestraat, met in het midden het middeleeuwse Huis met de dertien tempels zoals dat eruitzag vóór 1706. Het is één van de oudste geschilderde afbeeldingen van Groningen die nog bewaard zijn. Met de vondst van dit schilderij kunnen we veel leren over hoe Groningen er vroeger uitzag.
Iedereen zijn eigen lidmaatschap
Iedereen zijn eigen lidmaatschap

Iedereen zijn eigen lidmaatschap

 • individueel lidmaatschap: € 45 per jaar (vanaf 1 juli 2024)
 • duo-lidmaatschap (voor 2 personen): € 80 per jaar (vanaf 1 juli 2024)
 • Geef vriendschap cadeau!

Cadeautip. Geef vriendschap cadeau!

Op zoek naar een origineel cadeau? Maak de ontvanger blij met voorrang, kortingen en gratis culturele activiteiten bij de Vrienden van het Groninger Museum en bezoek samen tentoonstellingen en activiteiten.

Vriendenavond

ANBI

De Vereniging van Vrienden van het Groninger Museum heeft de status ‘culturele ANBI’. Vrienden hebben hierdoor een extra belastingvoordeel, omdat een extra giftenaftrek geldt. Wanneer u een gift doet aan het Groninger Museum mag u deze gift met 25% verhogen voordat u deze aftrekt van uw belastingen. De belastingdienst accepteert dus dat u een kwart meer aftrekt dan u eigenlijk heeft geschonken. Let op: in Nederland geldt een drempel voor giften van 1% van uw bruto salaris maximaal oplopend tot 10 %, met een minimum van € 60.

Ja, ik word lid!

Meld je aan door onderstaand formulier in te vullen. Maar je kunt ons ook altijd mailen naar vrienden@groningermuseum.nl.

Na inschrijving zullen wij zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

Word lid van de Vrienden

Agenda

Bestuur Vrienden van het Groninger Museum
Bestuur Vrienden van het Groninger Museum © Foto: Siese Veenstra

Bestuur

AnneMieke (J.M.G.) Kuin – van den Akker (voorzitter)

Jeannet A. de Zeeuw-Somer (secretaris)

Erik Boelm (penningmeester)

Fokke R. Fennema

Janny A. van Jaarsveld

Elbert G. Westerink

Annelize Wilpstra-Stroeve

Ademiek Gerritsma (namens het Groninger Museum)

Zowel het Bestuur, als de individuele bestuursleden, kunnen geen recht doen gelden op een beloning voor de door hen te verrichten of verrichte werkzaamheden.

Contactgegevens

E-mail
vrienden@groningermuseum.nl

Adres
Antwoordnummer 42
9700 VB Groningen

Fiscaal nummer: 80614163

Privacy

De VVGM hecht veel waarde aan je privacy en zal je persoonsgegevens altijd in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming verwerken.

Disclaimer
Bekijk hieronder onze Privacyverklaring (pdf).

Conceptverslagen 2023/24

Verslagen en stukken