Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Forum Groningen

Storyworld
Storyworld © Foto: Stella Dekker

In samenwerking met de manifestatie Bitterzoet Erfgoed presenteert Forum Groningen het panelgesprek ‘Zwart in strips’. Een gesprek over stereotypering in strips, animaties én kinderboeken. En naast Storyworld, waar de nieuwe tentoonstelling ‘70 jaar Donald Duck’ te zien is, zijn de grote expositiezalen in het Forum ook geopend. Daar kun je genieten van de expositie The Art of DC.

Check de line-up

Original Artwork The Art of DC
19:00 - 00:30 | Forum: Verdieping 4 Oost

The Art of DC – The Dawn of Super Heroes

Dé tentoonstelling die je meeneemt in de wereld van Batman, Superman, Wonder Woman en andere wereldberoemde DC superhelden en schurken. Dichter bij sommige van je favoriete DC-superhelden kom je niet!

The Art of DC bevat meer dan 160 originele tekeningen en 200 artworks van DC's beroemdste superhelden én superschurken, tientallen originele kostuums en rekwisieten uit de blockbuster-films, filmfragmenten en interviews. Zo zie je de ruim drie meter grote Batpod uit de Batman-vertolking van Christopher Nolan, de Batmobile afkomstig uit Joel Schumachers film, het Joker-pak van Jack Nicholson, Christopher Reeve’s beroemde Superman-cape en Lynda Carter's iconische Wonder Woman-kostuums uit de jaren 70.

Doorlopend | Forum: Verdieping 4 oost

DC SUPER HEROES and all related characters and elements © & ™ DC WB SHIELD: © & ™ WBEI. (s22)

Storyworld G2 K Marleen Annema 4138
19:00 - 00:30 | Storyworld

Storyworld

Verhalen vertellen is een gave, maar waarin zit 'm nou de kunst? Bij strip-, animatie- en gamemuseum Storyworld ontdek je de geheimen van grote verhalenvertellers! Dat doen we aan de hand van Nederlandse en internationale successen op het gebied van strips, animatie en games. Van Asterix en Aladdin tot The Red Turtle en Horizon Zero Dawn.

In de laatste ruimte van het museum zetten we het vrolijkste weekblad, Donald Duck, in de spotlights. De populaire eend in matrozenpak kreeg precies 70 jaar geleden zijn eigen blad in Nederland. Ontdek in Storyworld hoe een Donald Duck-verhaal ontstaat, hoe de illustraties worden gemaakt en hoe het volledige blad tot leven komt.

Doorlopend | Forum: Storyworld, verdieping 6 oost

Zwart in Strip
20:00 - 20:45 | Forum: Verdieping 6 Oost

Talkshow: Zwart in Strips

Een gesprek over stereotypering in strips, animatie én kinderboeken. Want waarom zijn er maar zo weinig zwarte striphelden? Welke karikaturen zien we en welke emancipatie maakten zij door? Moeten we Kuifje in Congo cancelen of juist goed bewaren? Ook praten we over recente graphic novels waarin ons koloniale verleden een hoofdrol speelt. Met: Chad Bilyeu (schrijver, art director en fotograaf), Aimée Terburg (voormalig stripboekenrecensent, beeldend kunstenaar en curator), Jolanda Veen (studeerde af op de portrettering van de zwarte mens in Nederlandse kinderliteratuur in de periode 1930-2020) en Renate Stuger (als schrijfster bedacht ze superheld Suriman). Het gesprek wordt geleid door Sherlock Telgt.

20:00 - 20:45 | Forum: Verdieping 6 Oost

Forum Groningen VR Cinema
Vanaf 19:30 | Forum: Verdieping 4 Oost

Virtual Reality Cinema - Edition Museumnacht (NL/EN)

Steeds meer filmmakers en kunstenaars ontdekken de mogelijkheden van VR als nieuw platform voor storytelling. Daarom deze Virtual Reality Cinemavoorstelling met 2 bijzondere en heel verschillende 360 VR-animaties: The Sick Rose (Taiwan, 2021 - Engelstalig ) en Synthese (Nederland, 2021 - Nederlandstalig). In totaal duurt de voorstelling 23 minuten.

Vanaf 19:30 | Forum: Verdieping 4 oost

Dan Hassler Forest
21:30 - 22:00 | Forum: Verdieping 6 Oost

Superheldencollege: Dan Hassler-Forest

Sinds Superman in 1938 zijn eerste avontuur beleefde, is de figuur van de superheld niet meer weg te denken uit onze populaire media. Al ruim tachtig jaar domineren deze kleurrijke krachtpatsers de Amerikaanse stripcultuur, en zijn ze wereldwijd de belichaming geworden van Amerikaanse popcultuur. En na ruim twintig jaar aan blockbusters is het genre een wereldwijd cultuurfenomeen. Deze schijnbaar oppervlakkige figuren zijn echter minder onschuldig dan je zou denken: vanaf het begin hebben Batman, Wonder Woman, en de bonte stoet aan superhelden steeds een reflectie geboden van veranderende ideeën in politiek en maatschappij. In een wervelend flitscollege geeft de internationaal gerenommeerde superhelden-expert Dan Hassler-Forest (Universiteit Utrecht) een inleiding op de verborgen agenda van de Amerikaanse superheld.

21:30 - 22:00 | Forum: Verdieping 6 oost

GIF me a superhero
Doorlopend | Forum: Verdieping 4 Oost

GIF me a Superhero

GIF it to me! Maak je eigen gifje op de Museumnacht. Knutsel een superheldenmasker, kies een superheldenachtergrond, kies een goeie kleur cape en opnemen maar!

Doorlopend | Forum: Verdieping 4 oost