Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Universiteitsmuseum Groningen

Rijksuniversiteit Groningen

Museumnacht 2019
Museumnacht 2019 © Knelis

Line-up

Aletta
19:00 - 00:00 | Universiteitsmuseum

Herinneringen van Aletta: het hoorspel (NL)

Aletta Jacobs was echt wat je nu een powervrouw zou noemen. Ze was de eerste vrouw in Nederland die een universitaire studie afrondde, ze zette zich in voor prostituees, introduceerde het pessarium in Nederland, bevocht vrouwenkiesrecht en reisde de wereld over om vrede te bevorderen.

Toch ging het haar niet allemaal even gemakkelijk af. Hoewel de jonge Aletta al vroeg wist dat ze arts wilde worden, was het ongelooflijk moeilijk om toegelaten te worden tot de universiteit – enkel omdat ze vrouw was.

Tijdens dit exclusief voor de Groninger Museumnacht ontwikkelde hoorspel nemen we je mee naar Aletta’s jonge jaren. We zijn erbij als ze een brief schrijft aan minister Thorbecke om hem te overtuigen haar toe te laten tot de universiteit en we maken haar eerste colleges aan de Rijksuniversiteit Groningen mee. In dit unieke hoorspel beleef je Aletta’s eerste grote strijd voor gelijkwaardigheid.

19:00 - 00:00 | Universiteitsmuseum

Dead zoo zaal
19:00 - 00:00 | Dead Zoo

De Dead Zoo komt tot leven (NL/ENG)

In onze ‘dode’ dierentuin is de indrukwekkende zoölogische collectie van het Universiteitsmuseum te zien. Een collectie van meer dan vijfhonderd dieren, door de eeuwen heen verzameld door tal van wetenschappers. En hoewel de dieren altijd zichtbaar zijn, je niet zullen bijten en niet weglopen is het soms jammer dat ze niet meer leven. Toch? Voor deze ene magische avond komt de Dead Zoo op een bijzondere wijze tot leven. Ga mee op reis door Afrika, Amerika, Oceanië, Eurazië en de onderwaterwereld; de Dead Zoo neemt je mee naar kleurrijke vogels, zeldzame spinnen, prachtige vissen, spannende roofdieren en nog veel meer!

19:00 - 00:00 | Dead Zoo

Anatomiekamer
19:00 - 00:00 | Universiteitsmuseum

De Verhalen op Zaal: Achtergrond bij de tentoonstellingen (NL/ENG)

In het Universiteitsmuseum is erg veel te zien. Zo sta je het ene moment in een Grieks grafveld te kijken naar 3D-reconstructies van archeologische opgravingen en een moment later sta je oog in oog met een ‘echte’ beer. Bij zo’n uiteenlopende collectie is het soms fijn om wat extra informatie te krijgen. Gelukkig kan dat! Tijdens de museumnacht lopen onze deskundigen rond om de bijzondere, gekke of wonderlijke verhalen bij de tentoonstellingen te vertellen. Waarom staat in de anatomiekamer een anatomisch preparaat van een doorgesneden man op sterk water? Wat is de link tussen archeologie en poep? En hoe zat dat nou ook alweer met dat vrouwenkiesrecht en Aletta? Kom achter dit soort bijzondere verhalen in De Verhalen op Zaal!

Doorlopend | Universiteitsmuseum