Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Plan je bezoek

Informatie voor jouw museumbezoek

Welkom!

Openingstijden

Dinsdag tot en met zondag 10-17 uur
Maandag gesloten (in schoolvakanties open)

Kom met het openbaar vervoer of P+R Hoogkerk of check voor je bezoek GroningenBereikbaar.nl.

We hebben afscheid genomen van de coronamaatregelen. Het museum volgt hiermee de richtlijnen van de Nederlandse overheid. Voor meer informatie over de huidige coronamaatregelen, ga naar rijksoverheid.nl.

Tickets zijn online verkrijgbaar. Je kunt echter ook bij de kassa van het museum een ticket kopen. Voor vragen over de tickets kun je hier terecht.

Heb je je ticket met korting gekocht? Dan ben je verplicht om in het museum je Museumkaart, Studenten/Collegekaart, CJP, Vriend van het Groninger Museum, ICOM-kaart, Rembrandtkaart of VriendenLoterij VIP-KAART te laten zien.

Een foto of kopie van de kortingskaart is niet geldig.

Het MendiniRestaurant is geopend.

Er zijn kluisjes beschikbaar voor jassen en kleine tassen. Neem geen grote bagage mee naar het museum.

Scan in het museum de QR code om op je telefoon de multimediatour met verdiepende informatie te starten. Neem je eigen headset of oortjes mee, zodat je andere bezoekers niet stoort.

Het museumwinkel is geopend.

Word lid van de Vrienden van het Groninger Museum en meld je aan via de website. Je kunt jezelf ook als lid opgeven bij de kassa in het museum.

Nog geen Museumkaart? Koop er eentje bij de kassa in het museum.

Bijzondere openingstijden 2022/2023

ZomervakantieMaandag 11, 18, 25 juli &
1, 8, 15, 22, 29 augustus
10-17 uur
HerfstvakantieMaandag 17 & 24 oktober10-17 uur

Eerste kerstdag

25 decembergesloten

Tweede kerstdag

26 december10-17 uur
Oudejaarsdag31 december10-17 uur

Nieuwjaarsdag

1 januari 202312-17 uur
Kerstvakantie Maandag 2 januari 10-17 uur

Koop hier je tickets online. Je kunt ook bij de kassa van het museum een ticket kopen.

Entreeprijzen

Bestel ook een ticket als je een Museumkaart, Studenten/Collegekaart, CJP, Vriend van het Groninger Museum, ICOM-kaart, Rembrandtkaart, VriendenLoterij VIP-KAART of Rabobankpas hebt. Deze kaart moet je in het museum laten zien.

Volwassenen € 15
CJP/Studenten vanaf 19 jaar € 10
Museumkaart Gratis
VriendenLoterij VIP- KAART Gratis
Introducés VriendenLoterij VIP-KAART (max. 4 personen). Geldig t/m zondag 6 maart Gratis
Rembrandtkaart Gratis
Studenten studerend in Groningen Gratis
Tot en met 18 jaar Gratis
Vriend van het Groninger Museum Gratis
ICOMkaart Gratis
Stadjerspas (eenmalig)* Gratis
Rolstoelbegeleider** Gratis

* Heb je een Stadjerspas? Kies dan in de ticketshop de optie ‘Ik heb al een ticket’ en meld je bij de kassa.

**Rolstoelbegeleiders gaan gratis mee met de persoon die zij begeleiden. Kies als rolstoelbegeleider de optie ‘Ik heb al een ticket” en meld je bij de kassa.

Bezoekadres
Museumeiland 1
9711 ME Groningen

Openbaar vervoer
Het museum ligt op 5 minuten loopafstand van Hoofdstation Groningen. Plan hier je trein- of busreis.
Bekijk de meest actuele treininformatie op www.ns.nl.

Auto
Neem de A7 of A28 (via Zwolle) en volg vanaf het Europaplein de bordjes richting het centrum. Je kunt met behulp van de ANWB Routeplanner je reis verder uitstippelen. Bekijk hier de actuele verkeerssituatie in en om Groningen.

Volg de P-route en kies een parkeergarage van de gemeente of een parkeergarage van Q-Park. Op digitale borden langs de P-route wordt aangegeven of er nog parkeerplaatsen vrij zijn.

Als je langer in het centrum van Groningen wilt blijven, is het goedkoper om je auto aan de stadsrand te parkeren en de P+R Bus naar hartje stad te nemen. Nader je de stad, volg dan de borden naar het dichtstbijzijnde P+R terrein.

Let op: wil je toch aan de Ubbo Emmiussingel naast het museum wilt parkeren, houd er dan rekening mee dat op zondag van 12.00 tot 17.00 uur parkeergeld betaald moet worden en dat de maximale parkeerduur één uur is.

Speciale parkeerplaatsen

Voor automobilisten met een gehandicaptenkaart zijn er twee parkeerplaatsen beschikbaar aan de Ubbo Emmiussingel.

Het Groninger Museum is goed bereikbaar voor zowel rolstoelen als scootmobielen. Er zijn enkele rolstoelen en looprekken te leen in het museum. Er is ook een toegankelijk toilet. Bezoekers met een OV-begeleiderskaart kunnen gratis één rolstoelassistent meenemen. Ook rolstoelbegeleiders dienen online een ticket te kopen, kies de optie 'Ik heb al een kaartje'.

Automobilisten met een handicapvergunning kunnen parkeren op een van de twee speciaal gereserveerde parkeerplaatsen aan de Ubbo Emmiussingel, grenzend aan het museum.

Als je een rolstoel wilt lenen, is het aan te raden deze vooraf te reserveren. Dit kan door te bellen naar +31 (0) 50 3 666 555 of door te mailen. Na ontvangst van de aanvraag nemen wij zo snel mogelijk contact op.

Meer informatie: Toegankelijkheid

Op of rond de Werkmanbrug (voor de entree van het museum) geldt een fietsparkeerverbod. Dat betekent dat je daar je fiets niet mag stallen. Doe je dat toch, dan wordt je fiets weggehaald.
Je kunt je fiets parkeren aan de Ubbo Emmiussingel, in de rekken langs het water of in het Stadsbalkon bij het station. Ook in het Stadsbalkon geldt dat de fiets in een rek moet en niet langer geparkeerd mag worden dan 12 dagen. Staat deze niet in een rek of langer dan 12 dagen geparkeerd, dan wordt je fiets naar het AFAC Fietsdepot in Vinkhuizen gebracht.
Kijk voor meer informatie op Groningen Fietsstad.

Vind hier een overnachting in Groningen.

Studeer je in Groningen? Dan mag je gratis naar het Groninger Museum. Studenten die een WO-, HBO- of MBO-opleiding volgen aan een instelling in Groningen, krijgen een gratis entreeticket op vertoon van hun collegekaart.*

Zoek je een stage?
In het Groninger Museum kun je stage lopen op verschillende afdelingen. Bekijk hier de stagevacatures.

Onderzoek

Heb je vragen over:
- de collectie: check eerst onze collectiedatabase.
- artikelen en boeken over de collectie: check eerst de database van de bibliotheek.
- het gebouw: moet je voor je opleiding iets ontwerpen? Vraag hier de plattegrond van het museum aan.
- onderwijsprogramma’s: stel ze aan de afdeling Educatie.

Staat je vraag er niet bij?

In het Groninger Museum werken specialisten op het gebied van beeldende kunst, schilderkunst, mode, fotografie, design, (kunst)geschiedenis en archeologie, kunsteducatie, museummarketing & -communicatie, facilitaire zaken, secretariaat en museumbeveiliging. Stel hier je vraag.

*Deze regeling is mede mogelijk gemaakt door het Akkoord van Groningen (Gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en UMCG), Provincie Groningen en de onderwijsinstellingen Alfa-college en Noorderpoort).

Plan je een bezoek met het gezin? In het Groninger Museum ben je van harte welkom. In de schoolvakanties zijn er rondleidingen te boeken voor het hele gezin. Zoals de VIP-Familietour. Zie ook: Families & kinderen

Kinderen
Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar hebben gratis toegang. Voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar is er de JuniorClub.

Tentoonstelling De Collectie
Er zijn bijschriften bij de kunstwerken voor volwassenen en de leden van de JuniorClub maakten bijschriften voor kinderen.

Huisregels

Er zijn gratis kluisjes aanwezig in het museum voor kleine tassen en jassen. Neem daarom geen bagage mee.

Ter bescherming van de kunstwerken mag je in het museum geen tassen of dragers voor kinderen op de rug dragen. Je wordt verzocht alle paraplu’s, pakjes, tassen en handtassen groter dan 42 x 30 cm en rugdragers (van ieder formaat) thuis te laten. Koffers, vouwfietsen en andere reisbagage worden niet geaccepteerd.
Je mag kinderen wel met een draagdoek op de buik dragen, of gebruikmaken van de buggy's in het museum.
In het Auditorium kun je gebruikmaken van afsluitbare lockers. Het Auditorium sluit om 17 uur.

Bekijk hier of je verloren voorwerp is gevonden in het Groninger Museum.

Natuurlijk mag je je telefoon gebruiken om foto’s te maken (tenzij expliciet anders vermeld wordt in de tentoonstelling). Je doet andere bezoekers wel een plezier door het geluid van je telefoon uit te zetten in de tentoonstellingsruimtes.

Het maken van foto’s voor eigen gebruik is alleen toegestaan in de tentoonstellingsruimtes. Het gebruik van flitslicht, selfiesticks en statieven is niet toegestaan. Als het formaat van je camera een gevaar oplevert voor de objecten of het bezoek van anderen belemmert, kan je gevraagd worden om de camera op te bergen.

Wil je filmen of foto's maken met een andere reden, neem dan contact op met de afdeling PR & Communicatie via pr@groningermuseum.nl.

Het aanraken van kunstwerken in het Groninger Museum is niet toegestaan.

Het maken van tekeningen is in de tentoonstellingsruimtes toegestaan (met potlood, niet met inkt of verf) mits je schetsblok niet groter is dan 22 x 28 cm. Het gebruik maken van een schildersezel is niet toegestaan.

Groepsbezoek is mogelijk.

Het is voor externe gidsen niet toegestaan om rondleidingen te geven in het Groninger Museum.

Het meenemen van eten of drinken naar het museum is niet toegestaan.

Roken (inclusief e-sigaretten) is overal in het museum verboden.

Het meebrengen van dieren in het museum is niet toegestaan, met uitzondering van een herkenbare hulphond.

In het museum is een rolstoel, buggy of uitklapbare kruk te leen voor gebruik in het museum. De rolstoel heeft hoepels om je zelf mee voort te bewegen. Reserveer de rolstoel met een mailtje naar info@groningermuseum.nl.

Groninger Museumnacht
Groninger Museumnacht © Foto Siese Veenstra

Kinderen

Ontdek jij graag nieuwe dingen en word je daar blij van? Dan is het Groninger Museum dé plek voor jou. Elke ruimte ziet er compleet anders uit én kinderen en jongeren tot en met 18 jaar hebben gratis toegang tot het museum.

Contact