Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

De vaandeldrager van Rembrandt

De vaandeldrager, Rembrandt, 1636. Aankoop door de Staat der Nederlanden met steun van de leden van de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds.
De vaandeldrager, Rembrandt, 1636. Aankoop door de Staat der Nederlanden met steun van de leden van de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds. © Rijksmuseum
dinsdag 4 april 2023 t/m zondag 7 mei 2023

De vaandeldrager van Rembrandt van Rijn on tour

Dankzij de unieke samenwerking van twaalf musea reist De vaandeldrager van Rembrandt in 2022 en 2023 langs de twaalf provincies van Nederland. Op deze manier worden zoveel mogelijk mensen in staat gesteld het meesterwerk van Rembrandt te kunnen zien.

De vaandeldrager (1636) van Rembrandt werd eind januari 2022 aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds. De rondreis door Nederland wordt mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum, de Vereniging Rembrandt en de VriendenLoterij.

Duik in het werk

Op de speciale website vaandeldragerontour.nl zie je hoe Rembrandt zichzelf schilderde in de rol van vaandeldrager. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was het dragen van de vlag een belangrijke heroïsche en symbolische rol en essentieel bij de geboorte van Nederland. Ontdek ook hoe Rembrandt zijn schildertechniek heeft ingezet om het personage tot leven te brengen.

Moet je zien hoe slim Rembrandt de schouder en elleboog laat uitsteken!

JuniorClub in dialoog met De vaandeldrager

"Wat kijkt hij nors voor zich uit! Het zwaard heeft hij omdat hij er stoer op wil staan, zodat mensen denken dat hij heel dapper was. Zie je al die draadjes op die gepofte mouw, met die gouden lichtval erop, het lijkt wel gouddraad. Als ik geschilderd zou worden in een jurk met gouddraad zou ik me heel chic voelen." - Puck, 12 jaar

De JuniorClub van het Groninger Museum heeft na hun bezoek aan De vaandeldrager scherpe observaties achtergelaten. Lees hier de dynamische gedachtegang tussen kunst en kind.

De vaandeldrager, Rembrandt, 1636. Aankoop door de Staat der Nederlanden met steun van de leden van de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds.

Creditline

Aankoop door de Staat der Nederlanden met steun van de leden van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Stortenbeker Fonds, A.M. Roeters van Lennep Fonds, Nationaal Fonds Kunstbezit, Nationaal Fonds 1930, Acquoy-Nairac Fonds, Mevrouw dr. E. Frederiks Fonds, Mevrouw J.J. den Boer-den Herder Fonds, Cleyndert Fonds, Van Rijn Fonds, Saskia Fonds, Fonds voor Klassieke Beeldende Kunst, Themafonds 17de-eeuwse schilderkunst, Warning-Meijaard Fonds, Daan Cevat Fonds, de jaarlijkse bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds en extra schenkingen van leden), het Rijksmuseum Fonds (Hans & Hedy de Klerk, Conrad Whelan 42 Fund, Anita Nijboer Fonds, de International Circle en overige schenkers), de VriendenLoterij.