Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

ELJA Foundation

Mini Groninger Museum
Mini Groninger Museum © Siese Veenstra

Het Groninger Museum heeft een substantiële toekenning gekregen van de nieuw opgerichte ELJA Foundation voor een kunsteducatief programma voor de provincie Groningen (2023-2025). De ELJA Foundation is een cultuurfonds dat projecten voor kinderen en jongeren van 4 t/m 18 jaar in het Koninkrijk der Nederlanden en Caribisch Nederland initieert, co-creëert en financiert. Het doel van ELJA is een bijdrage te leveren aan verbinding in de samenleving, met muziek, dans en beeldende kunst.

Tot en met 2025 gaat het Groninger Museum met een tot minimuseum verbouwde Amerikaanse Airstreamcaravan erop uit, om met kunstenaars en museumdocenten in drie jaar tijd, maar liefst 150 dorpen in Groningen aan de slag te gaan. Er worden kunstworkshops voor kinderen en jongeren gegeven. Uiteraard worden de deelnemers uitgenodigd voor een bezoek aan het museum. Enthousiaste kinderen kunnen in verdiepende projecten binnen het museum langer werken aan kunst. De tour is een opmaat naar de Kinderbiënnale, de interactieve kunsttentoonstelling waarbij kinderen een rol spelen bij alle onderdelen van de totstandkoming ervan. De tweede editie van de Kinderbiënnale opent in 2024 in het Groninger Museum.

Els Blokker, founder of the ELJA Foundation
Els Blokker, founder of the ELJA Foundation © Photo by Erwin Olaf

Interview met Els Blokker, Founder van de ELJA Foundation

Els Blokker is de oprichter van de ELJA Foundation en is al haar hele leven geïnteresseerd in kunst en cultuur. Sinds vorig jaar steunt haar stichting de Groninger Museum Tour en de Kinderbiënnale: "De ELJA Foundation zet zich in om programma’s te ontwikkelen voor kinderen en jongeren van 4 t/m 18 jaar in heel Nederland én in het Caribisch deel van Nederland op het terrein van muziek, dans en beeldende kunst, waardoor kinderen en jongeren met verschillende leefwerelden beter worden voorbereid op hun toekomst en meer met elkaar verbonden raken. ELJA staat voor Els en Jaap Blokker, mijn in 2011 overleden man."