Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Wall House #2

A.J. Lutulistraat 17, 9728 WT Groningen

Wall House #2
Wall House #2 © Christian Richters

Over Wall House #2

Wall House #2 is een bezienswaardigheid, met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen. Het is een exponent van de architectuur in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, toen de stad Groningen zich als podium voor internationale postmoderne architectuur profileerde. Het exuberante woonhuis werd ontworpen door de architect John Quentin Hejduk (New York 1929 - 2000 New York).

Groepen en rondleidingen

Rondleidingen aan groepen in Wall House zijn momenteel helaas niet mogelijk.


Iconic Houses maand

Op vijf zondagen in november wordt in Nederland voor het eerst de Iconic Houses maand gehouden.

De tien Iconic Houses, waaronder Wall House #2, zijn te bezoeken op zondag 1, 8, 15, 22 en 29 november. Iconic Houses passe-partouthouders krijgen 50 procent korting op vertoon van hun passe-partout. Een passe-partout kost 12,50 per persoon en is vanaf zaterdag 17 oktober te bestellen.

Bij Wall House #2 ontvangen passe-partouthouders gratis een architectuurgidsje over het huis (t.w.v. €3,95). Gezien de coronamaatregelen dient voor elke museumwoning afzonderlijk een tijdslot gereserveerd te worden.

Wall House #2

In Wall House #2 is vanaf maandag 1 juni de tentoonstelling The Art of Waste te bezoeken, met werk van ‘afvalkunstenaar’ Maria Koijck en het afstudeerwerk van Martina dal Brollo. In de expositie presenteren zij op een bijzondere manier hun kijk op afval. Ook wordt er werk van fotograaf Caroline Penris en beeldend kunstenaar Joukje Pees getoond.

Maria Koijck

Maria Koijcks eerste community-art project Petty de Zwaan ontstond in 2010. Samen met bewoners uit de Groningse wijk Hoornse Meer verzamelde zij, bij Wall House #2, in twee maanden tijd 15.000 flessen. Deze petflessen werden als vulling en drijfvermogen gebruikt van een stalen frame in de vorm van een drie meter hoge zwaan. Petty dreef twee maanden in het nabijgelegen water van het Hoornsemeer en was het begin van tientallen community-art-projecten met afval in binnen- en buitenland.

In haar expositie op de tweede etage van Wall House #2 heeft Koijck wederom petflessen gebruikt voor haar objecten. Met haar creaties wil ze de bewustwording vergroten van onze omgang met afval.

Martina dal Brollo
Martina Dal Brollo heeft de ruimte op de eerste etage ingericht met haar afstudeerwerk Connect Collect Walk.

Caroline Penris en Joukje Pees
In de lange (entree)hal van Wall House is werk te zien van fotograaf Caroline Penris (Rotterdam, 1963) en beeldend kunstenaar Joukje Pees (Meppel, 1957). Ook daarin komt het thema ‘afval’ terug.

A. J. Lutulistraat 17, 9728 WT Groningen

Wall House opent weer op 1 juni 2020 tot en met 1 november 2020 en is gedurende die tijd open op zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur. Toegang is dan gratis.

Buiten openingstijden naar Wall House #2
Een bezoek buiten openingstijden kost € 100,- (inclusief BTW). Hiervoor heb je een uur exclusief toegang tot het Wall House #2 onder begeleiding van een museumdocent die jouw groep zal rondleiden. Deze rondleiding duurt een half uur, daarna is er gelegenheid om vragen te stellen.
Maximaal 30 personen.
Aanmelden kan via boekingen@groningermuseum.nl of +31 (0)50 3 666 555.

Wall House is te huur voor een ontvangst op maat.

Kosten per dagdeel € 140,00 (excl. btw & excl. personeelskosten)
Kosten per dag € 240,00 (excl. btw & excl. personeelskosten).

Gedurende de tentoonstelling The Art of Waste is huur alleen mogelijk met de inzet van museumpersoneel.

Voor een offerte op maat kun je contact opnemen met Gea Schenk, e-mail wallhouse@groningermuseum.nl
of met de afdeling Boekingen boekingen@groningermuseum.nl, telefoon:+31 (0)50-3666514.

Wall House is voor rolstoel- en scootmobielgebruikers niet toegankelijk. Bezoekers die slecht ter been zijn dienen er rekening mee te houden dat iedere verdieping alleen per trap bereikbaar is.

Bereikbaarheid OV
Neem vanaf het hoofdstation:

- OV lijn 10 Hoornse Meer en stap uit bij halte Palmelaan. Vanaf hier is het 500 meter lopen, langs het Hoornsemeer. De looproute is aangegeven. U vindt Wall House aan uw rechterzijde.

- OV lijn 9 Airport Eelde en stap uit bij halte Hoornse Plas. Vanaf hier is het 600 meter lopen. De looproute is aangegeven vanaf de achterliggende parkeerplaats.

Per auto
- A28: Neem op de A28 de afslag Groningen Zuid, uw komt op de Ketwichverschuurlaan ga indien u uit noordelijke richting komt rechtsaf en indien u uit zuidelijke richting komt linksaf; ga over de brug, volg de Laan Corpus Den Hoorn tot de verkeerslichten; sla links af de Sportlaan in; neem op de rotonde de tweede afslag en u komt op de S. O. J. Palmelaan; volg deze en ga mee met de bocht naar rechts; sla dan de tweede straat links in, de M. L. Kingstraat; u ziet Wall House in de vierde straat links, A. J. Lutulistraat 17, aan uw rechterhand.

- A7: Neem vanaf de A7 afslag 36a, volg Laan Corpus den Hoorn en ga bij de rotonde Martini Ziekenhuis rechtdoor de C.G. Wichmannstraat in; sla de derde weg rechts, de M.L. Kingstraat, in; u ziet Wall House in de vierde straat links, A. J. Lutulistraat 17, aan uw rechterhand.

Fietsen
Wall House is ook heel goed bereikbaar op de fiets. Huur op het Hoofdstation een OV-fiets, of bekijk voor meer plekken waar je in Groningen een fiets kunt huren de site http://fietsen.groningen.nl. Bekijk hier de route van het Groninger Museum naar Wall House.

Wall House werd oorspronkelijk in 1973 ontworpen als recreatiewoning voor de landschapsarchitect A.E. Bye (Ridgefield, Connecticut, Verenigde Staten). Toentertijd is het ontwerp niet uitgevoerd. Dat gebeurde pas in 2001 in Groningen, naar aanleiding van de manifestatie Blue Moon. Een ander werk van Hejduk in de stad is de stadsmarkering langs de A7, The Tower of Cards / The Tower of Letters / The Joker's Perch, een project in het kader van het 950-jarig bestaan van Groningen in 1990.

Centraal in het ontwerp staat een 18,5 meter brede en 14 meter hoge muur. Hieraan zijn de verschillende organisch vormgegeven ruimtes/woonvertrekken opgehangen. De entree, een loopbrug en kantoor, is aan de andere zijde van de muur gesitueerd.

In 2004 verwierf Stichting Wall House #2 het gebouw om dit een publieke en culturele functie te geven. In de zomer van 2005 werd het huis onder leiding van Kie Ellens geopend voor artists in residence en tentoonstellingen.

In 2016 kreeg het Groninger Museum het beheer door de Gemeente Groningen aangeboden, vooral om de openbare functie en de culturele bestemming te waarborgen. Het Groninger Museum, zelf een architectuuricoon, ziet in het Wall House groot potentieel als attractie op zich en als experimenteerbühne voor kleine presentaties in het kader van het design en als instrument voor talentontwikkeling.

John Quentin Hejduk (New York 1929 - 2000 New York) was een avantgardistische architect, die vooral als theoreticus bekend is geworden. Er zijn van hem zeer weinig gebouwen gerealiseerd, maar vanwege zijn theoretisch-didactische werk werd hij tot een van de kopstukken van de New York Five, waartoe ook Richard Meier en Peter Eisenman worden gerekend. Beide architecten zijn ook vertegenwoordigd in de collectie van het Groninger Museum.

Hejduk genoot zijn opleiding aan het Cooper Union Institute in New York, gevolgd door de University of Cincinnati in Ohio en Harvard University in Cambridge, Massachusetts. Vervolgens deed hij praktijkervaring op bij verschillende bureaus, waaronder dat van Ieoh Ming Pei. Sinds de jaren vijftig onderzocht hij vanuit de formele uitgangspunten van kunstbeweging De Stijl de grondslagen van het architectonisch ontwerp. Hij ontwikkelde hier ideeën over en maakte daaruit, in combinatie met inspiratie uit de beeldende kunst en literatuur, ontwerpen. Vanaf 1965 vestigde hij zich als zelfstandig architect in New York en doceerde daarnaast aan de Cooper Union. Op dit instituut, waar net als in Bauhaus architectuur met andere kunstdisciplines werd versmolten, was Hejduk belangrijk voor de theorievorming. Onder meer Daniel Libeskind, die ook voor de Gemeente Groningen heeft gewerkt, kreeg les van hem.

Hejduk ontwierp aanvankelijk streng geometrische woonhuizen. De serie Wall Houses, die als zijn meesterstuk worden gezien, stammen ook uit deze beginperiode. In deze serie stond de een halve meter dikke muur centraal, waarin de toegang was gesitueerd en waaraan alle ruimten van de woning zijn opgehangen.

Hejduk heeft zijn bekendheid vooral te danken aan zijn theoretische werken. Zijn oeuvre aan uitgevoerde gebouwen is klein en bestaat onder andere uit het Demlin House in Locus Calley op Long Island (1960), het Hommel Apartment in New York (1969), de restauratie van het Foundation Building van de Cooper Union in New York (1975), het woningcomplex met ateliertoren aan de Charlottenstrasse in Berlijn (1986-1988) en een villa aan de Tegeler Hafen in Berlijn (1985-1988). Hejduk stierf 3 juli 2000.