Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Wall House #2

A.J. Lutulistraat 17, 9728 WT Groningen

Wall House #2
Wall House #2

Al 20 jaar Wall House #2!

Wall House #2 is op dit moment gesloten.

In september 2021 is het twintig jaar geleden dat Wall House #2 een plek kreeg aan het Hoornsemeer in Groningen. Om dit jubileum te vieren organiseren we in augustus en september allerlei feestelijke activiteiten; van rondleidingen tot kinderworkshops.

Wall House #2 is gelegen aan het Hoornsemeer aan de A.J. Lutulistraat 17 Groningen. Het is nu gesloten, maar van april tot en met oktober ieder weekend van 12 tot 17 uur geopend.

Nathalie de Vries over 20 jaar Wall House #2

Wall House #2 exemplarisch voor Groningse architectuur cultuur

Nathalie de Vries

Wall House #2 in Groningen

Wall House #2 in Groningen aan het Hoornse Meer gelegen is behalve een interessant object voor architectuurliefhebbers een podium voor regionaal talent op het gebied van Kunst en Cultuur - op 15 minuten afstand van het Groninger Museum.

In de jaren zeventig ontwierp de Amerikaanse architect John Hejduk (New York 1929 - 2000) meerdere Wall Houses. De woningen zouden gebouwd worden in de Amerikaanse staat Connecticut. Uiteindelijk is er maar één gerealiseerd. In 2001 werd Wall House#2 gebouwd in een woonwijk aan het Hoornsemeer in Groningen. Centraal in het ontwerp staat een enorme muur van 18,5 meter breed en 14 meter hoog, waaraan de verschillende ruimtes zijn opgehangen. Tegelijkertijd verbindt deze muur de vertrekken met elkaar. De entree bevindt zich niet aan de voorzijde, maar aan wat als de achterzijde van het gebouw ervaren wordt.

Wall House #2 wordt vanaf 2016 beheerd door het Groninger Museum. Jaarlijks van april tot en met oktober is het ieder weekend toegankelijk voor publiek en worden er verschillende tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd in het gebouw. Buiten openingstijden om is Wall House#2 op afspraak te bezoeken.

Bezoek

A. J. Lutulistraat 17, 9728 WT Groningen

Wall House is jaarlijks van april tot november geopend, op zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur. De toegang is gratis.

Buiten openingstijden naar Wall House #2
Wall House buiten openingstijden bezoeken is mogelijk, maar daaraan zijn kosten verbonden.
Bij betaling van € 100,- (inclusief BTW) heb je een uur exclusief toegang tot het Wall House #2 onder begeleiding van een museumdocent die jouw groep zal rondleiden. Deze rondleiding duurt een half uur, daarna is er gelegenheid om vragen te stellen.

Aanmelden kan via boekingen@groningermuseum.nl of +31 (0)50 3 666 555.

Wall House #2: zaalhuur op unieke locatie met uitzicht op het Hoornsemeer

Wall House #2 is het hele jaar te boeken als locatie voor vergaderingen, brainstormsessies, workshops, presentaties of lezingen. In de wintermaanden (november - maart) heb je het hele gebouw tot je beschikking. Benut alle ruimtes voor een inspirerende dag.
Wall House biedt ruimte voor vergaderingen van maximaal 8 personen en presentaties voor maximaal 25 personen. Je kunt iets extra’s toevoegen zoals een heerlijke lunch of koffie met een lekkernij. Of boek een rondleiding over de bijzondere architectuur van het gebouw. De prachtige omgeving met uitzicht op het Hoornsemeer is de perfecte plek om in alle rust te vergaderen. Alle benodigdheden zijn aanwezig voor een productieve dag.
Voor een offerte op maat kun je contact opnemen met Gea Schenk, programmeur Wall House via wallhouse@groningermuseum.nl of met de afdeling Boekingen van het Groninger Museum: boekingen@groningermuseum.nl, telefoon: (050) 3 666 514.


Kosten per dagdeel € 140,00 (excl. btw & excl. personeelskosten)
Kosten per dag € 240,00 (excl. btw & excl. personeelskosten).

Voor een offerte op maat kun je contact opnemen met Gea Schenk, e-mail wallhouse@groningermuseum.nl
of met de afdeling Boekingen boekingen@groningermuseum.nl, telefoon:+31 (0)50-3666514.

Maximaal 30 personen.

Wall House is voor rolstoel- en scootmobielgebruikers niet toegankelijk. Bezoekers die slecht ter been zijn dienen er rekening mee te houden dat iedere verdieping alleen per trap bereikbaar is.

Bereikbaarheid OV
Neem vanaf het hoofdstation:

- OV lijn 10 Hoornse Meer en stap uit bij halte Palmelaan. Vanaf hier is het 500 meter lopen, langs het Hoornsemeer. De looproute is aangegeven. U vindt Wall House aan uw rechterzijde.

- OV lijn 9 Airport Eelde en stap uit bij halte Hoornse Plas. Vanaf hier is het 600 meter lopen. De looproute is aangegeven vanaf de achterliggende parkeerplaats.

Per auto
- A28: Neem op de A28 de afslag Groningen Zuid, uw komt op de Ketwichverschuurlaan ga indien u uit noordelijke richting komt rechtsaf en indien u uit zuidelijke richting komt linksaf; ga over de brug, volg de Laan Corpus Den Hoorn tot de verkeerslichten; sla links af de Sportlaan in; neem op de rotonde de tweede afslag en u komt op de S. O. J. Palmelaan; volg deze en ga mee met de bocht naar rechts; sla dan de tweede straat links in, de M. L. Kingstraat; u ziet Wall House in de vierde straat links, A. J. Lutulistraat 17, aan uw rechterhand.

- A7: Neem vanaf de A7 afslag 36a, volg Laan Corpus den Hoorn en ga bij de rotonde Martini Ziekenhuis rechtdoor de C.G. Wichmannstraat in; sla de derde weg rechts, de M.L. Kingstraat, in; u ziet Wall House in de vierde straat links, A. J. Lutulistraat 17, aan uw rechterhand.

Fietsen
Wall House is ook heel goed bereikbaar op de fiets. Huur op het Hoofdstation een OV-fiets, of bekijk voor meer plekken waar je in Groningen een fiets kunt huren de site http://fietsen.groningen.nl. Bekijk hier de route van het Groninger Museum naar Wall House.

Over Wall House #2

Wall House werd oorspronkelijk in 1973 ontworpen als recreatiewoning voor de landschapsarchitect A.E. Bye (Ridgefield, Connecticut, Verenigde Staten). Toentertijd is het ontwerp niet uitgevoerd. Dat gebeurde pas in 2001 in Groningen, naar aanleiding van de manifestatie Blue Moon. Een ander werk van Hejduk in de stad is de stadsmarkering langs de A7, The Tower of Cards / The Tower of Letters / The Joker's Perch, een project in het kader van het 950-jarig bestaan van Groningen in 1990.

Centraal in het ontwerp staat een 18,5 meter brede en 14 meter hoge muur. Hieraan zijn de verschillende organisch vormgegeven ruimtes/woonvertrekken opgehangen. De entree, een loopbrug en kantoor, is aan de andere zijde van de muur gesitueerd.

In 2004 verwierf Stichting Wall House #2 het gebouw om dit een publieke en culturele functie te geven. In de zomer van 2005 werd het huis onder leiding van Kie Ellens geopend voor artists in residence en tentoonstellingen.

In 2016 kreeg het Groninger Museum het beheer door de Gemeente Groningen aangeboden, vooral om de openbare functie en de culturele bestemming te waarborgen. Het Groninger Museum, zelf een architectuuricoon, ziet in het Wall House groot potentieel als attractie op zich en als experimenteerbühne voor kleine presentaties in het kader van het design en als instrument voor talentontwikkeling.

John Quentin Hejduk (New York 1929 - 2000 New York) was een avantgardistische architect, die vooral als theoreticus bekend is geworden. Er zijn van hem zeer weinig gebouwen gerealiseerd, maar vanwege zijn theoretisch-didactische werk werd hij tot een van de kopstukken van de New York Five, waartoe ook Richard Meier en Peter Eisenman worden gerekend. Beide architecten zijn ook vertegenwoordigd in de collectie van het Groninger Museum.

Hejduk genoot zijn opleiding aan het Cooper Union Institute in New York, gevolgd door de University of Cincinnati in Ohio en Harvard University in Cambridge, Massachusetts. Vervolgens deed hij praktijkervaring op bij verschillende bureaus, waaronder dat van Ieoh Ming Pei. Sinds de jaren vijftig onderzocht hij vanuit de formele uitgangspunten van kunstbeweging De Stijl de grondslagen van het architectonisch ontwerp. Hij ontwikkelde hier ideeën over en maakte daaruit, in combinatie met inspiratie uit de beeldende kunst en literatuur, ontwerpen. Vanaf 1965 vestigde hij zich als zelfstandig architect in New York en doceerde daarnaast aan de Cooper Union. Op dit instituut, waar net als in Bauhaus architectuur met andere kunstdisciplines werd versmolten, was Hejduk belangrijk voor de theorievorming. Onder meer Daniel Libeskind, die ook voor de Gemeente Groningen heeft gewerkt, kreeg les van hem.

Hejduk ontwierp aanvankelijk streng geometrische woonhuizen. De serie Wall Houses, die als zijn meesterstuk worden gezien, stammen ook uit deze beginperiode. In deze serie stond de een halve meter dikke muur centraal, waarin de toegang was gesitueerd en waaraan alle ruimten van de woning zijn opgehangen.

Hejduk heeft zijn bekendheid vooral te danken aan zijn theoretische werken. Zijn oeuvre aan uitgevoerde gebouwen is klein en bestaat onder andere uit het Demlin House in Locus Calley op Long Island (1960), het Hommel Apartment in New York (1969), de restauratie van het Foundation Building van de Cooper Union in New York (1975), het woningcomplex met ateliertoren aan de Charlottenstrasse in Berlijn (1986-1988) en een villa aan de Tegeler Hafen in Berlijn (1985-1988). Hejduk stierf 3 juli 2000.