Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Wall House #2

A.J. Lutulistraat 17, 9728 WT Groningen

Wall House #2
Wall House #2 © Foto Gea Schenk

'DNA', vanaf zaterdag 20 juli

Uiterlijke en innerlijke kenmerken liggen opgeslagen in ons DNA. Hoe vertaalt zich dat naar kunst? De tentoonstelling DNA is vanaf 20 juli 2024 te zien in Wall House #2, met werken van kunstenaars Silvio Zangarini en Richelle Brink.

Download de flyer van Wall House #2

DNA: Over de kunstenaars

Richelle Brink (Stadskanaal 1999)
Richelle Brink is in 2023 afgestudeerd als docent beeldende kunst en vormgeving aan de Academie Minerva te Groningen. Momenteel studeert ze een pre-master Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Haar werk is gebaseerd op onderdrukte, onderbewuste gevoelens. Tijdens het maakproces ervaart Brink creatieve vrijheid en probeert zij grip te krijgen op haar eigen emoties en gevoelens.

Silvio Zangarini (Turijn 1981)
Zangarini studeerde aan de Universiteit van Turijn. Hij behaalde zijn master Esthetische Filosofie, de tak van filosofie die zich bezighoudt met schoonheid en kunst.

Al tijdens zijn studie begon Zangarini te werken als fotograaf, waarbij hij zich verdiepte in het concept van de werkelijkheid. Op een speelse manier wil hij de steeds veranderende werkelijkheid laten ervaren, hij keert ze als het ware binnenstebuiten. Telkens vanuit een andere invalshoek of een ander observatiepunt, krijg je een andere kijk op de werkelijkheid. Zangarini woont en werkt sinds 2019 in Groningen.Over Wall House #2

Wall House #2 in Groningen aan het Hoornse Meer gelegen is behalve een interessant object voor architectuurliefhebbers een podium voor regionaal talent op het gebied van Kunst en Cultuur - op 15 minuten afstand van het Groninger Museum.

In de jaren zeventig ontwierp de Amerikaanse architect John Hejduk meerdere Wall Houses. Uiteindelijk is er maar één gerealiseerd. In 2001 werd Wall House #2 gebouwd in een woonwijk aan het Hoornsemeer in Groningen. Centraal in het ontwerp staat een enorme muur van 18,5 meter breed en 14 meter hoog, waaraan de verschillende ruimtes zijn opgehangen. Tegelijkertijd verbindt deze muur de vertrekken met elkaar. De entree bevindt zich niet aan de voorzijde, maar aan wat als de achterzijde van het gebouw ervaren wordt.

Wall House #2 wordt vanaf 2016 beheerd door het Groninger Museum. Jaarlijks van april tot en met oktober is het ieder weekend toegankelijk voor publiek en worden er verschillende tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd in het gebouw. Buiten openingstijden om is Wall House #2 op afspraak te bezoeken.

Wall House #2: zaalhuur op unieke locatie met uitzicht op het Hoornsemeer

Wall House #2 is te boeken als locatie voor vergaderingen, brainstormsessies, workshops, presentaties of lezingen. In de wintermaanden (november - maart) heb je het hele gebouw tot je beschikking. Benut alle ruimtes voor een inspirerende dag. In de tentoonstellingsmaanden is beschikbaarheid afhankelijk van de presentatie en in overleg.

Wall House #2 biedt ruimte voor vergaderingen van maximaal 8 personen en presentaties voor maximaal 25 personen. Je kunt iets extra’s toevoegen zoals een heerlijke lunch of koffie met een lekkernij. Of boek een rondleiding over de bijzondere architectuur van het gebouw. De prachtige omgeving met uitzicht op het Hoornsemeer is de perfecte plek om in alle rust te vergaderen. Alle benodigdheden zijn aanwezig voor een productieve dag.

Kosten per dagdeel € 200 (excl. btw).
Kosten per dag € 350 (excl. btw).

*Prijzen zijn inclusief koffie/thee voor maximaal 8 personen. U kunt vrij gebruik maken van faciliteiten zoals een koffiezetapparaat, waterkoker en koelkast voor zelf meegebrachte lunch of lekkernijen.

Voor een offerte op maat kunt u contact opnemen met Gea Schenk, e-mail wallhouse@groningermuseum.nl
of met de afdeling Boekingen boekingen@groningermuseum.nl, telefoon:+31 (0)50-3666514.

*In Wall House #2 is maximaal ruimte voor 30 personen.

Wall House #2 is jaarlijks van april tot november geopend, op zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur.

Bezoek

A. J. Lutulistraat 17, 9728 WT Groningen

Wall House #2 is jaarlijks van april tot november geopend, op zaterdag, zondag en Pinkstermaandag van 12.00 - 17.00 uur. Koningsdag gesloten. Toegang is gratis.

Buiten openingstijden naar Wall House #2?
Wall House #2 buiten de reguliere openingstijden bezoeken is mogelijk. Bekijk meer informatie en opties bij 'Zaalverhuur & vergaderarrangementen'.

Wall House #2: zaalhuur op unieke locatie met uitzicht op het Hoornsemeer
Wall House #2 is het hele jaar te boeken als locatie voor vergaderingen, brainstormsessies, workshops, presentaties of lezingen. In de wintermaanden (november - maart) heb je het hele gebouw tot je beschikking; tijdens de openstelling is dat afhankelijk van de tentoonstellingen. Wall House #2 biedt ruimte voor vergaderingen van maximaal 8 personen en presentaties voor maximaal 30 personen.

Kosten per dagdeel € 200 (excl. btw)*
Kosten per dag € 350 (excl. btw)*

Wall House #2 biedt ook vergaderarrangementen aan:
&Meer lunchtas: €16 p.p.
&Meer lunchtas en lekkernij bij de koffie: €20 p.p.
&Meer borrelplank: €9 p.p. (afname minimaal 4p)

Op zoek naar uitbreiding van je programma? In het tentoonstellingsseizoen biedt Wall House #2 ook exclusieve activiteiten passend bij de tentoonstelling.

Voor een offerte op maat kunt je contact opnemen met Gea Schenk (via wallhouse@groningermuseum.nl) of met de afdeling Boekingen (boekingen@groningermuseum.nl / +31 (0)50-3666514)

*Prijzen voor zakelijke huur van Wall House #2 zijn inclusief koffie/thee voor maximaal 8 personen. Je kunt vrij gebruik maken van faciliteiten zoals een koffiezetapparaat, waterkoker en koelkast voor zelf meegebrachte lunch of lekkernijen.

Wall House #2 is voor rolstoel- en scootmobielgebruikers niet toegankelijk. Bezoekers die slecht ter been zijn dienen er rekening mee te houden dat iedere verdieping alleen per trap bereikbaar is.

Bereikbaarheid OV
Neem vanaf het hoofdstation:

- OV lijn 19 Hoornse Meer en stap uit bij halte Palmelaan. Vanaf hier is het 500 meter lopen, langs het Hoornsemeer. De looproute is aangegeven. U vindt Wall House #2 aan uw rechterzijde.

- OV lijn 9 Airport Eelde en stap uit bij halte Hoornse Plas. Vanaf hier is het 600 meter lopen. De looproute is aangegeven vanaf de achterliggende parkeerplaats.

Per auto

- A28: Neem op de A28 de afslag Groningen Zuid, uw komt op de Ketwichverschuurlaan ga indien u uit noordelijke richting komt rechtsaf en indien u uit zuidelijke richting komt linksaf; ga over de brug, volg de Laan Corpus Den Hoorn tot de verkeerslichten; sla links af de Sportlaan in; neem op de rotonde de tweede afslag en u komt op de S. O. J. Palmelaan; volg deze en ga mee met de bocht naar rechts; sla dan de tweede straat links in, de M. L. Kingstraat; u ziet Wall House in de vierde straat links, A. J. Lutulistraat 17, aan uw rechterhand.

- A7: Neem vanaf de A7 afslag 36a, volg Laan Corpus den Hoorn en ga bij de rotonde Martini Ziekenhuis rechtdoor de C.G. Wichmannstraat in; sla de derde weg rechts, de M.L. Kingstraat, in; u ziet Wall House #2 in de vierde straat links, A. J. Lutulistraat 17, aan uw rechterhand.

Let op: vanaf 1 maart 2023 is er betaald parkeren rondom Wall House #2

Fietsen
Wall House #2 is ook heel goed bereikbaar op de fiets. Huur op het Hoofdstation een OV-fiets, of bekijk voor meer plekken waar je in Groningen een fiets kunt huren de site http://fietsen.groningen.nl. Bekijk hier de route van het Groninger Museum naar Wall House.

Prijzen rondleidingen buiten openingstijden
Een rondleiding duurt 30 minuten. Hierna hebben bezoekers 30 minuten vrije toegang tot Wall House #2 om zelf het gebouw te ontdekken.

  • t/m 15 personen € 100,-

  • tot 20 personen € 125,-

  • tot 30 personen € 175,-

*In Wall House #2 is maximaal ruimte voor 30 personen.

Rondleidingen voor Primair en Voortgezet Onderwijs
Een rondleiding duurt 30 minuten. Hierna krijgen de leerlingen 30 minuten de tijd voor de verwerkingsopdracht (totaal €4 p.p.)

CJP
De kosten kunnen worden verrekend met CJP-gelden. Om een weborder in orde te maken hebben we het CJP nummer nodig, evenals de volledige contactgegevens van de school.

Bezoek
Alle schoolgroepen (van primair onderwijs tot en met wetenschappelijk onderwijs) zijn verplicht om zich voorafgaand aan hun bezoek aan te melden bij het Groninger Museum en om tijdens een rondleiding voor voldoende eigen begeleiding te zorgen. Dit geldt ook als er geen rondleiding of educatief product geboekt wordt. Meld je groep aan via boekingen@groningermuseum.nl

Aandachtspunten voor docenten

Per bezoek kunnen maximaal 30 personen deelnemen. Bij de activiteit die door de museumdocent wordt geleid zijn begeleiders welkom (bij speciaal onderwijs meer in overleg).

  • t/m 15 personen - 1 groep (1 begeleider)

  • tot 20 personen - opsplitsen in 2 groepen (2 begeleiders)

  • tot 30 personen - opsplitsen in 3 groepen (3 begeleiders)

Onze museumdocent is verantwoordelijk voor de rondleiding, maar de begeleidende docent is verantwoordelijk voor de orde in de groep.

Reserveer via de afdeling Boekingen: bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur via 050-3666555 of stuur een mail naar wallhouse@groningermuseum.nl.

Wijzigingen en annulering
Wijzigingen van het aantal leerlingen kunnen tot 5 werkdagen voor de boekingsdatum kosteloos worden doorgegeven. Na deze termijn betaal je de kosten voor het opgegeven aantal personen. Voor annuleringen gelden dezelfde voorwaarden.

Betalen
Naderhand ontvang je van ons een factuur.

Over Wall House #2

Wall House #2 werd oorspronkelijk in 1973 ontworpen als recreatiewoning voor de landschapsarchitect A.E. Bye (Ridgefield, Connecticut, Verenigde Staten). Toentertijd is het ontwerp niet uitgevoerd. Dat gebeurde pas in 2001 in Groningen, naar aanleiding van de manifestatie Blue Moon. Een ander werk van Hejduk in de stad is de stadsmarkering langs de A7, The Tower of Cards / The Tower of Letters / The Joker's Perch, een project in het kader van het 950-jarig bestaan van Groningen in 1990.

Centraal in het ontwerp staat een 18,5 meter brede en 14 meter hoge muur. Hieraan zijn de verschillende organisch vormgegeven ruimtes/woonvertrekken opgehangen. De entree, een loopbrug en kantoor, is aan de andere zijde van de muur gesitueerd.

In 2004 verwierf Stichting Wall House #2 het gebouw om dit een publieke en culturele functie te geven. In de zomer van 2005 werd het huis onder leiding van Kie Ellens geopend voor artists in residence en tentoonstellingen.

In 2016 kreeg het Groninger Museum het beheer door de Gemeente Groningen aangeboden, vooral om de openbare functie en de culturele bestemming te waarborgen. Het Groninger Museum, zelf een architectuuricoon, ziet in het Wall House #2 groot potentieel als attractie op zich en als experimenteerbühne voor kleine presentaties in het kader van het design en als instrument voor talentontwikkeling.

John Quentin Hejduk was een avantgardistische architect, die vooral als theoreticus bekend is geworden. Er zijn van hem zeer weinig gebouwen gerealiseerd, maar vanwege zijn theoretisch-didactische werk werd hij tot een van de kopstukken van de New York Five, waartoe ook Richard Meier en Peter Eisenman worden gerekend. Beide architecten zijn ook vertegenwoordigd in de collectie van het Groninger Museum.

Hejduk genoot zijn opleiding aan het Cooper Union Institute in New York, gevolgd door de University of Cincinnati in Ohio en Harvard University in Cambridge, Massachusetts. Vervolgens deed hij praktijkervaring op bij verschillende bureaus, waaronder dat van Ieoh Ming Pei. Sinds de jaren vijftig onderzocht hij vanuit de formele uitgangspunten van kunstbeweging De Stijl de grondslagen van het architectonisch ontwerp. Hij ontwikkelde hier ideeën over en maakte daaruit, in combinatie met inspiratie uit de beeldende kunst en literatuur, ontwerpen. Vanaf 1965 vestigde hij zich als zelfstandig architect in New York en doceerde daarnaast aan de Cooper Union. Op dit instituut, waar net als in Bauhaus architectuur met andere kunstdisciplines werd versmolten, was Hejduk belangrijk voor de theorievorming. Onder meer Daniel Libeskind, die ook voor de Gemeente Groningen heeft gewerkt, kreeg les van hem.

Hejduk ontwierp aanvankelijk streng geometrische woonhuizen. De serie Wall Houses, die als zijn meesterstuk worden gezien, stammen ook uit deze beginperiode. In deze serie stond de een halve meter dikke muur centraal, waarin de toegang was gesitueerd en waaraan alle ruimten van de woning zijn opgehangen.

Hejduk heeft zijn bekendheid vooral te danken aan zijn theoretische werken. Zijn oeuvre aan uitgevoerde gebouwen is klein en bestaat onder andere uit het Demlin House in Locus Calley op Long Island (1960), het Hommel Apartment in New York (1969), de restauratie van het Foundation Building van de Cooper Union in New York (1975), het woningcomplex met ateliertoren aan de Charlottenstrasse in Berlijn (1986-1988) en een villa aan de Tegeler Hafen in Berlijn (1985-1988). Hejduk stierf 3 juli 2000.