Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Wall House #2

A.J. Lutulistraat 17, 9728 WT Groningen

Wall House #2
Wall House #2 © Foto Gea Schenk

Seizoen ‘23 brengt een ode aan Wall House #2

Wall House #2 brengt in seizoen ‘23 een ode aan het gebouw en haar omgeving. Voor de tweede tentoonstelling Een ode aan Wall House #2 selecteerden we naar aanleiding van een open call tien kunstenaars en fotografen. Hun werken, een mix van spannende interpretaties van Wall House #2, zijn te zien van 26 augustus tot en met 28 oktober.

De museumwoning Wall House #2 is een icoon voor architectuurliefhebbers en hèt meesterwerk van de New Yorkse architect John Hejduk. Centraal in het ontwerp staat een enorme muur van 18,5 meter breed en 14 meter hoog, waaraan de verschillende ruimtes zijn opgehangen. Deze muur zorgt voor een duidelijke scheiding maar tegelijkertijd verbindt de muur ook de vertrekken met elkaar. Bovendien richt het gebouw zijn blik naar buiten, over het Groningse Hoornsemeergebied.

Gedurende de dag of naarmate de weersomstandigheden veranderen, verandert ook de beleving van Wall House #2, zowel van binnen als van buiten. Dat vermenigvuldigt een veelheid aan vormen, kleuren, symbolen en interessante details. Het gebouw biedt daardoor continu een ontdekkingsreis en is daarmee een inspiratiebron voor velen.


Over de kunstenaars

Bouke Groen
Bouke Groen onderzoekt en bevraagt onderliggende mechanismen die we toepassen in onze omgang met elkaar en onze leefomgeving. Hij is sinds 2008 werkzaam als beeldend kunstenaar. Sindsdien exposeerde hij onder andere bij Soundlands, Wales (UK), Survival17 te Wroclaw (Polen), IJsselbiënnale, het Nederlands Film Festival te Utrecht, GEM Den Haag, Oerol Terschelling, Symposion Gorinchem en het Fries Museum.

Helene Ketzer (Leeuwarden, 1969)
Helene Ketzer volgde de opleiding grafische vormgeving aan academie Minerva in Groningen. Zij maakt kunstsieraden van recycle - en natuurlijke materialen. Haar doel is om mensen bewust te maken van wat men weggooit of overheen stapt, maar wat wel nog een zekere schoonheid of mogelijkheid in zich heeft. Haar werk heeft vaak een grafische inslag.

Ekaterina Konovalova
Ekaterina Konovalova, oorspronkelijk uit Minsk en tegenwoordig gevestigd in Arnhem, is een crossmediale grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar met een passie voor verhalen vertellen. Ze maakt een visuele taal die zowel collectief als persoonlijk is en gebruikt sociologische verhalen om inclusiviteit uit te nodigen. Haar werk is eerder een dialoog dan een monoloog en stimuleert een uitwisseling van ideeën en perspectieven met toeschouwers. Omdat ze gelooft dat kunst een participatieve reis is, creëert ze ruimtes die zich bezighouden met en gevormd worden door het collectieve bewustzijn. Nadat ze afgelopen juli afstudeerde aan ArtEZ Graphic Design, richtte Ekaterina haar eigen studio op, Studio Konek.

Giorgia Lo Faso (Italië, 1993)
Giorgia Lo Faso is een kunstenaar die woont en werkt in Utrecht. Haar werk beweegt zich tussen beelden, tijd, installatie en conserveringstechnieken. Ze is vooral geïnteresseerd in de visuele
mogelijkheden die media en talen kunnen genereren, vooral in het discours van de schilderkunst. Lo
Faso heeft een BA en een MA in grafische en chalcografische technieken van de Albertina Academie voor Schone Kunsten in Turijn en behaalde haar MA Schone Kunsten aan de HKU, Universiteit van de Kunsten Utrecht in 2022.

Anne-Will Lufting (Emmen, 1992)
Anne-Will Lufting studeerde in 2017 cum laude af aan Academie Minerva te Groningen. In 2019 won Anne-Will de Drentse Talentprijs Cultuur en in 2023 mocht ze de CAMPIS Podiumprijs in ontvangst nemen. Haar beeldend werk wordt vertegenwoordigd in binnen- en buitenland.

Xandra Manuputty (Maastricht, 1964)
Xandra Manuputty, ooit afgestudeerd als ruimtelijk vormgever aan Academie Minerva, ontdekte tijdens haar masterstudie aan ArtEZ (2018-2020) opnieuw wat haar visuele taal is en zet deze in als onderzoeksinstrument voor haar eigen werk en voor anderen. Haar werk in Wall House #2 komt voort uit een studie naar de werkwijze van John Hedjuk, waarmee ze haar fascinatie deelt voor ruimtelijkheid in het platte vlak.

Barbara Makkes (Groningen, 1974)
Barbara Makkes is een autodidactische fotograaf die minimalisme omarmt en met weinig elementen beelden creëert waardoor er ruimte is voor verwondering. In haar werk streeft zij naar essentie en nodigt de kijker uit om te zien wat in eerste instantie niet direct wordt waargenomen. Foto’s van minimalism050 zijn uitgebracht als memory spel en ansichtkaarten en verkrijgbaar bij o.a. de Groningen Store in Forum Groningen.

Jans Muskee (Nieuw-Amsterdam, 1961)
Jans Muskee volgde opleidingen aan de Academie voor Beeldende Kunsten “Minerva” in Groningen en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij exposeerde zijn werk in binnen- en buitenland, onder meer in Museum IJsselstein, galerie with tsjalling in Groningen, Centraal Museum in Utrecht, BMB projectspace in Amsterdam, Collectie de Groen in Arnhem, Kunstpunt Groningen, galerie Fleur&Wouter in Amsterdam en Drents Museum in Assen.

Sebastiaan Rodenhuis (Groningen, 1992)
Sebastiaan Rodenhuis toont de melancholie van het dagelijks leven. Zijn werk varieert van indringende portretten tot rustieke stillevens. In de beelden is de emotie zicht- en voelbaar.

Mateusz Tkaczen (Grajewo, 1990)
Mateusz Tkaczen studeerde af in interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. Hij woont en werkt in Amsterdam, waar hij zijn onderzoek naar tekenen als een proces voor het genereren van ideeën en het ontvouwen van de onbepaaldheid van ruimte in de tijd.

Wall House #2 bezoeken

Wall House #2 ligt aan het Hoornsemeer, A.J. Lutulistraat 17 in Groningen. Je kunt het gebouw en de expositie bezoeken van 1 april t/m 29 oktober 2023 op elke zaterdag en zondag, Paas- en Pinkstermaandag van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Wall House #2 is het hele jaar door ook te boeken als locatie voor vergaderingen, brainstormsessies, workshops, presentaties of lezingen.

Over Wall House #2

Wall House #2 in Groningen aan het Hoornse Meer gelegen is behalve een interessant object voor architectuurliefhebbers een podium voor regionaal talent op het gebied van Kunst en Cultuur - op 15 minuten afstand van het Groninger Museum.

In de jaren zeventig ontwierp de Amerikaanse architect John Hejduk meerdere Wall Houses. Uiteindelijk is er maar één gerealiseerd. In 2001 werd Wall House #2 gebouwd in een woonwijk aan het Hoornsemeer in Groningen. Centraal in het ontwerp staat een enorme muur van 18,5 meter breed en 14 meter hoog, waaraan de verschillende ruimtes zijn opgehangen. Tegelijkertijd verbindt deze muur de vertrekken met elkaar. De entree bevindt zich niet aan de voorzijde, maar aan wat als de achterzijde van het gebouw ervaren wordt.

Wall House #2 wordt vanaf 2016 beheerd door het Groninger Museum. Jaarlijks van april tot en met oktober is het ieder weekend toegankelijk voor publiek en worden er verschillende tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd in het gebouw. Buiten openingstijden om is Wall House #2 op afspraak te bezoeken.

Bezoek

A. J. Lutulistraat 17, 9728 WT Groningen

Wall House #2 is jaarlijks van april tot november geopend, op zaterdag, zondag, Paas- en Pinkstermaandag van 12.00 - 17.00 uur. Toegang is gratis.

Buiten openingstijden naar Wall House #2?
Wall House #2 buiten de reguliere openingstijden bezoeken is mogelijk. Bekijk voor meer informatie en opties 'Zaalverhuur & vergaderarrangementen'.

Wall House #2: zaalhuur op unieke locatie met uitzicht op het Hoornsemeer
Wall House #2 is het hele jaar ook te boeken als locatie voor vergaderingen, brainstormsessies, workshops, presentaties of lezingen. In de wintermaanden (november - maart) heb je het hele gebouw tot je beschikking; tijdens de openstelling is dat afhankelijk van de tentoonstellingen. Wall House #2 biedt ruimte voor vergaderingen van maximaal 8 personen en presentaties voor maximaal 30 personen.

Kosten per dagdeel € 165,00 (excl. btw)*
Kosten per dag € 275,00 (excl. btw)*

Wall House #2 biedt ook vergaderarrangementen aan:
&Meer lunchtas: €14,50 p.p.
&Meer lunchtas en lekkernij bij de koffie: €18,45 p.p.
&Meer borrelplank: €4,50 p.p. (afname minimaal 4p)

Op zoek naar uitbreiding van je programma? In seizoen '23 biedt Wall House #2 de volgende exclusieve activiteiten aan:

Een rondvaart met de praamboot (in samenwerking met Teuntje de Slak Watersport):
Stap op- en afbij Wall House #2 en bekijk het architectonische hoogstandje vanaf het water van het Hoornse Meer (max. 24 personen aan boord)
Lunch aan boord is optioneel bij te boeken (zie arrangementen)
Duur: 2 uur
Prijs: €250,- (excl. btw)

De rondvaart is te combineren met teambuildingsactiviteiten op het water. Informeer naar extra mogelijkheden Teuntje de Slak, gelegen vlakbij Wall House #2.

Voor een offerte op maat kunt je contact opnemen met Gea Schenk (via wallhouse@groningermuseum.nl) of met de afdeling Boekingen (boekingen@groningermuseum.nl / +31 (0)50-3666514)

*Prijzen voor zakelijke huur van Wall House #2 zijn inclusief koffie/thee voor maximaal 8 personen. Je kunt vrij gebruik maken van faciliteiten zoals een koffiezetapparaat, waterkoker en koelkast voor zelf meegebrachte lunch of lekkernijen.

Wall House #2 is voor rolstoel- en scootmobielgebruikers niet toegankelijk. Bezoekers die slecht ter been zijn dienen er rekening mee te houden dat iedere verdieping alleen per trap bereikbaar is.

Bereikbaarheid OV
Neem vanaf het hoofdstation:

- OV lijn 10 Hoornse Meer en stap uit bij halte Palmelaan. Vanaf hier is het 500 meter lopen, langs het Hoornsemeer. De looproute is aangegeven. U vindt Wall House #2 aan uw rechterzijde.

- OV lijn 9 Airport Eelde en stap uit bij halte Hoornse Plas. Vanaf hier is het 600 meter lopen. De looproute is aangegeven vanaf de achterliggende parkeerplaats.

Per auto
- A28: Neem op de A28 de afslag Groningen Zuid, uw komt op de Ketwichverschuurlaan ga indien u uit noordelijke richting komt rechtsaf en indien u uit zuidelijke richting komt linksaf; ga over de brug, volg de Laan Corpus Den Hoorn tot de verkeerslichten; sla links af de Sportlaan in; neem op de rotonde de tweede afslag en u komt op de S. O. J. Palmelaan; volg deze en ga mee met de bocht naar rechts; sla dan de tweede straat links in, de M. L. Kingstraat; u ziet Wall House in de vierde straat links, A. J. Lutulistraat 17, aan uw rechterhand.

- A7: Neem vanaf de A7 afslag 36a, volg Laan Corpus den Hoorn en ga bij de rotonde Martini Ziekenhuis rechtdoor de C.G. Wichmannstraat in; sla de derde weg rechts, de M.L. Kingstraat, in; u ziet Wall House #2 in de vierde straat links, A. J. Lutulistraat 17, aan uw rechterhand.

Let op: vanaf 1 maart 2023 is er betaald parkeren rondom Wall House #2

Fietsen
Wall House #2 is ook heel goed bereikbaar op de fiets. Huur op het Hoofdstation een OV-fiets, of bekijk voor meer plekken waar je in Groningen een fiets kunt huren de site http://fietsen.groningen.nl. Bekijk hier de route van het Groninger Museum naar Wall House.

Prijzen rondleidingen buiten openingstijden
Een rondleiding duurt 30 minuten. Hierna hebben bezoekers 30 minuten vrije toegang tot Wall House #2 om zelf het gebouw te ontdekken.

  • t/m 15 personen € 100,-

  • tot 20 personen € 125,-

  • tot 30 personen € 175,-

*In Wall House #2 is maximaal ruimte voor 30 personen.

Rondleidingen voor Primair en Voortgezet Onderwijs
Een rondleiding duurt 30 minuten. Hierna krijgen de leerlingen 30 minuten de tijd voor de verwerkingsopdracht (totaal €4 p.p.)

CJP
De kosten kunnen worden verrekend met CJP-gelden. Om een weborder in orde te maken hebben we het CJP nummer nodig, evenals de volledige contactgegevens van de school.

Bezoek
Alle schoolgroepen (van primair onderwijs tot en met wetenschappelijk onderwijs) zijn verplicht om zich voorafgaand aan hun bezoek aan te melden bij het Groninger Museum en om tijdens een rondleiding voor voldoende eigen begeleiding te zorgen. Dit geldt ook als er geen rondleiding of educatief product geboekt wordt. Meld je groep aan via boekingen@groningermuseum.nl

Aandachtspunten voor docenten

Per bezoek kunnen maximaal 30 personen deelnemen. Bij de activiteit die door de museumdocent wordt geleid zijn begeleiders welkom (bij speciaal onderwijs meer in overleg).

  • t/m 15 personen - 1 groep (1 begeleider)

  • tot 20 personen - opsplitsen in 2 groepen (2 begeleiders)

  • tot 30 personen - opsplitsen in 3 groepen (3 begeleiders)

Onze museumdocent is verantwoordelijk voor de rondleiding, maar de begeleidende docent is verantwoordelijk voor de orde in de groep.

Reserveer via de afdeling Boekingen: bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur via 050-3666555 of stuur een mail naar wallhouse@groningermuseum.nl.

Wijzigingen en annulering
Wijzigingen van het aantal leerlingen kunnen tot 5 werkdagen voor de boekingsdatum kosteloos worden doorgegeven. Na deze termijn betaal je de kosten voor het opgegeven aantal personen. Voor annuleringen gelden dezelfde voorwaarden.

Betalen
Naderhand ontvang je van ons een factuur.

Over Wall House #2

Wall House #2 werd oorspronkelijk in 1973 ontworpen als recreatiewoning voor de landschapsarchitect A.E. Bye (Ridgefield, Connecticut, Verenigde Staten). Toentertijd is het ontwerp niet uitgevoerd. Dat gebeurde pas in 2001 in Groningen, naar aanleiding van de manifestatie Blue Moon. Een ander werk van Hejduk in de stad is de stadsmarkering langs de A7, The Tower of Cards / The Tower of Letters / The Joker's Perch, een project in het kader van het 950-jarig bestaan van Groningen in 1990.

Centraal in het ontwerp staat een 18,5 meter brede en 14 meter hoge muur. Hieraan zijn de verschillende organisch vormgegeven ruimtes/woonvertrekken opgehangen. De entree, een loopbrug en kantoor, is aan de andere zijde van de muur gesitueerd.

In 2004 verwierf Stichting Wall House #2 het gebouw om dit een publieke en culturele functie te geven. In de zomer van 2005 werd het huis onder leiding van Kie Ellens geopend voor artists in residence en tentoonstellingen.

In 2016 kreeg het Groninger Museum het beheer door de Gemeente Groningen aangeboden, vooral om de openbare functie en de culturele bestemming te waarborgen. Het Groninger Museum, zelf een architectuuricoon, ziet in het Wall House #2 groot potentieel als attractie op zich en als experimenteerbühne voor kleine presentaties in het kader van het design en als instrument voor talentontwikkeling.

John Quentin Hejduk was een avantgardistische architect, die vooral als theoreticus bekend is geworden. Er zijn van hem zeer weinig gebouwen gerealiseerd, maar vanwege zijn theoretisch-didactische werk werd hij tot een van de kopstukken van de New York Five, waartoe ook Richard Meier en Peter Eisenman worden gerekend. Beide architecten zijn ook vertegenwoordigd in de collectie van het Groninger Museum.

Hejduk genoot zijn opleiding aan het Cooper Union Institute in New York, gevolgd door de University of Cincinnati in Ohio en Harvard University in Cambridge, Massachusetts. Vervolgens deed hij praktijkervaring op bij verschillende bureaus, waaronder dat van Ieoh Ming Pei. Sinds de jaren vijftig onderzocht hij vanuit de formele uitgangspunten van kunstbeweging De Stijl de grondslagen van het architectonisch ontwerp. Hij ontwikkelde hier ideeën over en maakte daaruit, in combinatie met inspiratie uit de beeldende kunst en literatuur, ontwerpen. Vanaf 1965 vestigde hij zich als zelfstandig architect in New York en doceerde daarnaast aan de Cooper Union. Op dit instituut, waar net als in Bauhaus architectuur met andere kunstdisciplines werd versmolten, was Hejduk belangrijk voor de theorievorming. Onder meer Daniel Libeskind, die ook voor de Gemeente Groningen heeft gewerkt, kreeg les van hem.

Hejduk ontwierp aanvankelijk streng geometrische woonhuizen. De serie Wall Houses, die als zijn meesterstuk worden gezien, stammen ook uit deze beginperiode. In deze serie stond de een halve meter dikke muur centraal, waarin de toegang was gesitueerd en waaraan alle ruimten van de woning zijn opgehangen.

Hejduk heeft zijn bekendheid vooral te danken aan zijn theoretische werken. Zijn oeuvre aan uitgevoerde gebouwen is klein en bestaat onder andere uit het Demlin House in Locus Calley op Long Island (1960), het Hommel Apartment in New York (1969), de restauratie van het Foundation Building van de Cooper Union in New York (1975), het woningcomplex met ateliertoren aan de Charlottenstrasse in Berlijn (1986-1988) en een villa aan de Tegeler Hafen in Berlijn (1985-1988). Hejduk stierf 3 juli 2000.