Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht

Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht
Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht © Foto: Marten de Leeuw
zaterdag 20 april 2019 t/m zondag 15 september 2019

In 2019 vierde Nederland het 100-jarig bestaan van het algemeen kiesrecht. Het Groninger Museum markeerde dit historische feit met de tentoonstelling Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht. De expositie illustreerde hoe jarenlang actievoeren uiteindelijk resulteerde in een overwinning voor de vrouwenkiesrechtbeweging: in 1919 stelde een wetswijziging vrouwen en mannen voor de Kieswet gelijk.

Tentoonstelling

Het Groninger Museum gaf een uitgebreid overzicht van de turbulente geschiedenis rondom de strijd voor het vrouwenkiesrecht in Nederland, waarin de Groninger arts Aletta Jacobs een prominente rol speelde. De tentoonstelling toonde dat de vrouwenkiesrechtbeweging hier breed gedragen werd: tot in de kleinste dorpen ontstonden vanaf de oprichting van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht in 1894 actieve afdelingen. Tegelijkertijd was de kiesrechtbeweging een wereldwijd fenomeen en waren de Nederlanders belangrijke partners in deze internationale strijd. De expositie gaf een overzicht van de vele ontwikkelingen op het gebied van vrouwenkiesrecht en liet ook zien dat de strijd voor gelijkheid van vrouwen en mannen nog steeds voortduurt.

Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht illustreede aan de hand van onder meer vaandels, foto’s, cartoons, schilderijen en historische documenten hoe de actie werd gevoerd. Een van de topstukken in de tentoonstelling was het vaandel van de International Woman Suffrage Alliance uit 1911, gemaakt door de beroemde textielvervaardiger Handarbetets Vänner (Handarbeids Vrienden) uit Stockholm. Het wetswijzigingsartikel, uitgeleend door het Nationaal Archief, vormde een ander hoogtepunt.

Samenstelling

De tentoonstelling werd samengesteld door Mineke Bosch, hoogleraar moderne geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, en Egge Knol, conservator geschiedenis bij het Groninger Museum. Bij de expositie verscheen op 9 mei 2019 een rijk geïllustreerd boek, geschreven door Mineke Bosch.

Landelijke viering

Landelijk was er een veelomvattend programma vol geschiedenis, kunst, theater, wetenschap en activisme in het kader van het 100-jarig bestaan van het vrouwenkiesrecht in Nederland, met Groningen als middelpunt. Zo vond op 9 mei 2019, de dag waarop het precies 100 jaar geleden is dat het wetswijzigingsvoorstel door de Tweede Kamer werd aangenomen, in het Groninger Museum een luisterrijke viering plaats met lezingen, films, theater en muziek.

Boek 'Strijd! De vrouwen kiesrechtbeweging in Nederland, 1882-1922'

Door Mineke Bosch
De strijd om het vrouwenkiesrecht in Nederland begon in 1882 toen enkele vrijdenksters het ontbreken van vrouwenkiesrecht ter discussie stelden en Aletta Jacobs tevergeefs probeerde te gaan stemmen. Na de Grondwetswijziging van 1887 die vrouwen expliciet van het kiesrecht uitsloot, kwam de beweging onder leiding van Wilhelmina Drucker op stoom.
Dit fascinerende en vlot geschreven overzichtswerk van de veertig jaar durende strijd bevat naast geïllustreerde teksthoofdstukken ook zelfstandige beeldessays met foto’s en politieke prenten, vaandels, geschilderde portretten en propagandaposters die parallelle verhalen vertellen.

Strijd! De vrouwenkiesrechtbeweging in Nederland, 1882-1922

Gesponsord door