Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Nieuwsbericht

Kinderbiënnale nu te zien!

dinsdag 12 maart 2024
Kinderbiënnale
Kinderbiënnale

Na het enorme succes van de eerste editie is de Kinderbiënnale nu weer bij ons te zien, dit keer met het actuele thema A Better Place. De tentoonstelling nodigt kinderen en volwassenen uit om deel te nemen aan een unieke en interactieve kunstervaring, die aanzet tot nadenken over hun idee van een betere wereld. Maar liefst 10 zalen vol kunst nodigen uit om te spelen, bouwen en de verbeelding de vrije loop te laten gaan. Kinderbiënnale – A Better Place is te zien vanaf t/m 3 november 2024.

Maken, doen en je verwonderen
Bezoekers kunnen kruipen door het binnenste van de spannende Wurm van Florentijn Hofman, of mee bouwen aan De Blauwe Stad van Carolien Adriaansche en Head/Home van Isabel en Alfredo Aquilizan. Het werk van Sanne Boekel is een spel vol emoties, bij Jelle Mastenbroek prikkelen vogelgeluiden de zintuigen en in de zaal van Studio Toer gaat de bezoeker in gesprek met een wolk. Bij de werken van Florien Riezebos en Hedy Tjin wordt de tekenkunst uitgedaagd, Stefan Venbroek maakte een prachtige animatie om helemaal in op te gaan en Wang Ruobing maakt je bewust van de zee en alles wat daarin wordt achtergelaten.

Pissende IJsbeer bij het museum
Van Florentijn Hofman is nog een extra werk te zien, buiten bij het museum. Zijn Pissende IJsbeer uit zijn ongenoegen over klimaatproblemen door in de gracht te plassen. Dit statement sluit aan bij het thema A Better Place, en is slechts een van de vele manieren waarop de Kinderbiënnale aanspoort om na te denken over onze rol in het creëren van een betere wereld.

Talk van Florentijn Hofman en Jeroen Onrust
Wormen zijn de superhelden van de aarde. Dit en meer wordt tijdens de Sunday Talk op zondag 24 maart toegelicht door een onwaarschijnlijk dynamisch duo: bioloog Jeroen Onrust en kunstenaar Florentijn Hofman. Onrust, die alles weet van de beestjes die zich een weg door de aarde graven, onthult waarom ze veel meer zijn dan het diner voor vissen of compostmateriaal. Hofman, die de kunst beheerst om het alledaagse om te toveren tot enorme kunstwerken, deelt zijn maakproces achter Wurm. Een unieke lezing waar kunst en wetenschap samenkomen. Tickets voor de lezing zijn verkrijgbaar via de website van het museum.

Kinderen en jongeren actief betrokken
Bijzonder aan de Kinderbiënnale is dat kinderen en jongeren actief betrokken zijn. In samenwerking met de Elja Foundation zijn allerlei participatieprojecten opgezet. Kinderen helpen mee en leren alles over wat er bij een museale tentoonstelling komt kijken, zoals het schrijven van de tentoonstellingsteksten, meedenken over de pr, meekijken bij de opbouw, leren hoe je een rondleider kunt worden en nog veel meer. De belevenissen van de kinderambassadeurs staan op kinderbiennalegroningen.nl en Instagram @groningermuseumyoung.

Samenwerking met lokale en landelijke partners
Voor de realisatie van verschillende kunstwerken zocht het museum de samenwerking op met lokale en landelijke organisaties. De reusachtige worm van Florentijn Hofman is speciaal voor de Kinderbiënnale gemaakt van duurzaam karton, in samenwerking met Solidus uit Oude Pekela. De kartonproducent leverde ook karton aan de Filipijnse Isabel en Alfredo Aquilizan voor hun zaalvullende installatie Head/Home. De Royal Talens Foundation leverde het materiaal om te tekenen bij de kunst van Florien Riezebos en Hedy Tjin. Bij Bek & Verburg in de Eemshaven selecteerden de kinderen afval uit de oceaan voor het kunstwerk van Wang Ruobing. En door bewoners uit de hele provincie Groningen en het UMCG is blauw en wit afvalplastic verzameld voor De Blauwe Stad van Carolien Adriaansche.

Oorspronkelijk concept uit Singapore
De Kinderbiënnale is een concept van National Gallery in Singapore. Kunstenaars Wang Ruobing en Isabel en Alfredo Aquilizan presenteerden hun werk ook in de eerdere editie van de Children’s Biennale in Singapore.