Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Nieuwsbericht

Koninklijke onderscheiding voor oud-directeur Andreas Blühm

vrijdag 25 april 2025
Foto: Siese Veenstra
Foto: Siese Veenstra

Aan Andreas Blühm, oud-directeur van het Groninger Museum, is op 25 april 2025 een Koninklijke onderscheiding toegekend. Hij is geëerd met een lintje voor de verdiensten tijdens zijn directeurschap in de periode tot december 2024 waarin hij met spraakmakende tentoonstellingen een breed nationaal en internationaal publiek naar Groningen wist te trekken. Het Groninger Museum en de raad van toezicht feliciteren Blühm van harte met deze eervolle onderscheiding.

“Blühm heeft het Groninger Museum in twaalf jaar geleid met visie, lef en een diepgewortelde liefde voor kunst en erfgoed. Onder zijn directeurschap ontwikkelde het museum zich tot een culturele trekpleister die steeds opnieuw wist te verrassen en te inspireren, zonder de wortels in stad en provincie uit het oog te verliezen. Zijn inzet voor erfgoed en de verbinding met een breed publiek getuigen van zijn betekenisvolle rol als directeur. Dat hij nu Koninklijk is onderscheiden is niet alleen verdiend, het is een passend eerbetoon aan een indrukwekkende loopbaan,” aldus Sander Prinsen, voorzitter van de raad van toezicht van het Groninger Museum.

Blühm haalde grote tentoonstellingen naar het museum, waaronder David Bowie is, Gianni Versace Retrospective, Chihuly, Rodin – Genius at Work en The Rolling Stones – Unzipped, waarmee het museum ver buiten de grenzen van stad en provincie bekendheid verwierf. Hierdoor brachten jaarlijks ruim 200.000 mensen een bezoek aan de stad waarmee de economische en reputatiewaarde stegen.

Naast het tentoonstellingsprogramma had Andreas Blühm ook oog voor de maatschappelijke rol van het museum. Hij zette zich in voor een breed en inclusief publieksbereik, onder meer via het ‘outreach’-programma dat wijken, kinderen en kwetsbare groepen actief bij het museum betrok. De Kinderbiënnale, inmiddels een terugkerend succes, laat zien dat het museum ook voor jongere generaties aantrekkelijk en relevant is geworden. Zijn blijvende aandacht voor Groninger erfgoed, de permanente presentatie van het werk van De Ploeg en de samenwerking met andere musea in stad en provincie tonen zijn diepe verankering in de regio.

Daarnaast was Blühm als bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen actief op het snijvlak van kunst, museale praktijk en wetenschap. Zijn oratie Voor openbaar gebruik: Musea en democratie onderstreept zijn visie op het museum als een open, publieke instelling met een brede maatschappelijke opdracht. In zijn rol als directeur groeide hij uit tot een cultuurdrager in Groningen – iemand die kunst toegankelijk wist te maken én met overtuiging bruggen sloeg tussen internationale ambitie en lokale betrokkenheid.