Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Activiteit

Sunday Talks: Vrouwen in de kunst door Egge Knol

Zondag 3 september | 14 uur | Groninger Museum

Schilderij 'een vertrouwelijke mededeling' uit tentoonstelling "Uit de Kunst".
Schilderij 'een vertrouwelijke mededeling' uit tentoonstelling "Uit de Kunst".

Door meerdere eeuwen heen zijn vrouwelijke kunstenaars altijd actief geweest in Groningen. Hun werk werd gewaardeerd en serieus genomen in hun omgeving. Tijdens deze editie van de Sunday Talks op 3 september om 14 uur, bespreekt conservator Egge Knol deze kunstenaars. Wie waren deze vrouwen en wat maakt hun kunst zo belangrijk? Het Groninger Museum presenteert een overzicht van deze kunstenaars.

Tickets
Een kaartje voor de Sunday Talk kost €5 (excl. museumticket). Bestel online jouw ticket voor de Sunday Talk van Egge Knol. Selecteer eerst jouw type kaartje (bijv. volwassen of student). Bij de tweede stap kun je jouw Sunday Talk ticket selecteren. Betaal vervolgens beide tickets. Let op: entree voor de Westvleugel met onder andere Uit de kunst is op dit moment gratis.

Over de kunstenaars
De oudste is Elisabeth Geertruida Wassenbergh (1729-1781). Zij was een goede fijnschilder, maar maakte ook portretten en landschappen. Haar werk werd door latere kunsthandelaren voorzien van een vervalste handtekening van een mannelijke kunstenaar in de verwachting dat de prijzen dan hoger werden.

Albarta ten Oever (1772-1854) was een kundig landschapschilderes, maar daarnaast ook een actief verzamelaar van oude kunst. Buitenlandse bezoekers kwamen bij haar langs om de kunstverzameling te bekijken.

Naast deze kunstenaars met een groter oeuvre zijn er verschillende waarvan weinig maar wel mooie werken bekend zijn zoals Hillegonda Meurs-Sibinga die bloemen en familiewapens maakte, Henriëtte Wolthers-Brockes bekend om haar bloemen en fruitstudies. Enna Geertsema van Sjallema heeft romantische werken gemaakt, maar ook landschappen. Al deze dames waren niet beroepsmatige kunstenaars, maar hun werk werd wel gepresenteerd op exposities of in lexcons van kunstenaars.

Met Sientje Mesdag – van Houten (1834-1909) komt een volgende generatie aan bod die als beroepsmatig kunstenaar ook lid waren van kunstenaarsverenigingen. Sientje kreeg enige opleiding van een oudere collega maar was verder een natuur talent. Zij was een bekwaam schilder van de Haagse School. Hiertoe kunnen ook haar schoonzus Geesje Mesdag – van Calcar (1850-1936) en haar schilderde nichtjes Barbara van Houten (1862-1950) en Alida van Houten (1868-1960) gerekend worden. De laatste drie hadden een volledige kunstopleiding aan Academie Minerva genoten. Net als Bunna Alberda van Ekenstein (1861-1926).

Egge Knol tijdens publieksdag Stad houdt Stand (2022)
Egge Knol tijdens publieksdag Stad houdt Stand (2022)

Over Egge Knol

Egge Knol is conservator en projectleider Archeologie, Geschiedenis & Oude Kunst binnen het Groninger Museum. Met tentoonstelling Uit de kunst neemt Egge Knol afscheid van het Groninger Museum. De tentoonstelling is door hem samengesteld. Over de afgelopen decennia verwierf hij veel werken die nu in de tentoonstelling te zien zijn. Niemand kan zo goed vertellen over deze werken als Egge Knol.