Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Carolien Adriaansche

Afval!

Wist je dat de gemeente Groningen per dag 262.500 kilo afval produceert? Dat is een enorme berg! Iedere dag 35 vuilniswagens met elk 7.500 kilo vuilnis. Per week is dat 1,8 miljoen kilo en dat is net zo zwaar als 10 Boeing 747-vliegtuigen bij elkaar.

Nog een interessant weetje: in Nederland produceren we jaarlijks zo'n 490 kilo troep per persoon, waarvan we ongeveer 60 procent (iets meer dan de helft dus) gescheiden inleveren. Het grootste gedeelte daarvan is papier en karton.

En plastic? Ieder jaar komt er ongeveer 8,7 miljoen ton plastic in de zee terecht, dat is vergelijkbaar met wel 50 miljard iPhones.

Maar is er ook goed nieuws?
Jazeker! Nederland staat in de top 3 van Europa als het gaat om recycling van afval. Meer dan de helft van al ons afval wordt gerecycled. Nederland produceert circa 8 miljard kilogram per jaar, daar recyclen we dus meer dan de helft van: wel 4,8 miljard kilogram. Dat is hetzelfde gewicht wanneer je 21 van de grootste cruiseschepen ter wereld bij elkaar optelt. Heel veel dus en ieder jaar recyclen we meer.