Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
zaterdag 26 mei 2018 t/m zondag 4 november 2018

Kunstkring De Ploeg

In 2018 was het honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg oprichtte. Ter gelegenheid daarvan presenteerde het Groninger Museum van 26 mei t/m 4 november 2018 de grote overzichtstentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928. Centraal stond het spannende culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20ste eeuw waarbinnen De Ploeg is ontstaan. Op 26 mei 2018 werd de tentoonstelling geopend door Zijne Majesteit de Koning.

Het museum liet ruim honderd werken zien, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van Ploegleden zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, in contrast met werk van coryfeeën zoals Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten. Het toonde hoe de ‘jonge wilden’ zich losmaakten van de toenmalige gevestigde orde. Daarnaast was er aandacht voor het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die beiden van groot belang zijn geweest voor de schilderkunstige ontwikkeling binnen De Ploeg.

'Als je goed luistert, hoor je midden in de stad de weidevogels'

Het ontstaan van De Ploeg in 1918

Kunstkring De Ploeg ontstond in juni 1918 als reactie op de “Tentoonstelling van werk van Groningsche Kunstenaars” in het Kunstlievend Genootschap Pictura. Hierbij was een groot aantal jonge kunstenaars niet uitgenodigd. Voor schilders zoals Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra was het duidelijk dat de negentiende-eeuwse schilderkunstige idealen afgeschud moesten worden. Zij zochten aansluiting bij meer contemporaine ontwikkelingen in de beeldende kunst. Het toeval zou hen daarbij een handje helpen. Jan Wiegers die gedurende een gezondheidskuur in Davos (1920-1921) in Zwitserland bevriend was geraakt met Ernst Ludwig Kirchner, introduceerde in Groningen een schilderkunst, die verwant is aan het Duitse expressionisme.

Bij de tentoonstelling is het boek Avant- garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 verschenen, waarin niet alleen het ontstaan maar ook de voorgeschiedenis van De Ploeg aan bod komt. Het boek richt de schijnwerpers op de stormachtige jaren twintig, met lokale miskenning naast internationaal succes, en scherpe meningsverschillen naast vruchtbare samenwerking.

Het rijk geïllustreerde boek bevat 272 pagina’s en is verkrijgbaar bij de boekhandel en de museumwinkel voor de prijs van €29,95 of online via WBOOKS.

De Amsterdamse band The Dutch heeft een nieuw album uit! Luister naar het nummer So Long H.N. Werkman van het bijna gelijknamige album Werkman. Dit prachtige eerbetoon aan H.N. Werkman, één van de belangrijkste leden van De Ploeg, is vormgegeven door animator Iris Frankhuizen (o.a. DWDD). Kunstenaarsvereniging De Ploeg werd in 1918 opgericht met het vernieuwende doel om het culturele klimaat in de stad Groningen ‘om te ploegen’.

De video met het nummer So Long H.N. Werkman was vanaf 26 mei 2018 te zien in het auditorium van het Groninger Museum en op de audiotour, tijdens de tentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928.

Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Groninger Museum en de Stichting 100 jaar De Ploeg en door het Stedelijk Museum Amsterdam en Uitgeverij Rubinstein.

In de tentoonstelling Avant-garde in Groningen, De Ploeg 1918-1928 kon je in het weekend de Praatjesmakers op zaal tegenkomen. De Praatjesmakers zijn op zoek naar verhalen over de kunstwerken die hangen in de tentoonstelling en hebben daarbij jouw hulp hard nodig. Wat zie je op een schilderij, heb jij weleens zoiets meegemaakt? Wat denk je dat er gaat gebeuren en waar kan je dat aan zien? Onder andere daarover gaan ze graag in gesprek met jou. Samen met jou maken ze verhalen over kunst. Doe je mee?

De tentoonstelling was in 2018 het middelpunt van een grote manifestatie met talloze activiteiten rond De Ploeg. Rond het jubileum waren er veel activiteiten in de stad en provincie Groningen, zoals symposia, muziekvoorstellingen en wandelroutes. De coördinatie van deze activiteiten was in handen van Stichting 100 jaar De Ploeg. Bekijk de website www.deploeg100jaar.nl voor de activiteitenagenda.