Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

Grand Stairwell Installation

Grand Stairwell Installation
Grand Stairwell Installation © Scott Mitchell Leen
Nu t/m dinsdag 31 december 2024

Publieksfavoriet

De Grand Stairwell Installation bevat 70 rode, oranje en gele glazen vormen, de zogeheten Persians. Deze bedekken de drie wanden van de 12 meter hoge zaal. De installatie is te zien vanaf verschillende etages en vanaf de trap. Vanuit het publiek ontstond de wens om deze installatie aan te kopen. Het Groninger Museum is verheugd en trots dat het voldoende steun heeft gevonden om deze droom waar te maken.

Dale Chihuly over Grand Stairwell Installation

“Presenting my solo exhibition, CHIHULY, at the Groninger Museum was a major honor. Not only was it my largest exhibition ever in a European museum and an opportunity to share my work with an entirely new audience, but the institution’s aesthetic itself is so inspiring. I love its colorful and interesting spaces – the result of an architectural collaboration led by Alessandro Mendini – and I’m pleased to know that my Grand Stairwell Installation will have a permanent home in this space that I so admire.”

Chihuly kent de kracht van architectuur en weet hoe elke lijn, elke kleur, elke vorm en elke ruimte een rol speelt in het algehele succes van een installatie. Nooit eerder is deze zaal in het museum zo overtuigend gebruikt. De collectie van het Groninger Museum is rijk aan technisch hoogstaande en uitbundige werken van kunstenaars die de grenzen van hun vak uitdagen. De Grand Stairwell Installation staat in deze traditie en is permanent zichtbaar. Zij sluit aan bij de neon-installatie in de hal van François Morellet en de interieurs van Studio Job, Jaime Hayon en Maarten Baas.

CHIHULY

Dale Chihuly is een Amerikaanse kunstenaar die bekend is vanwege zijn baanbrekende invloed op de studioglaskunst en het verheffen van de beleving van glas. Hij is wereldberoemd geworden met zijn installaties in steden, musea en tuinen. Chihuly gebruikt verschillende materialen waaronder glas, verf, houtskool, neon, ijs polyvitro, om zijn creatieve visie te realiseren. Chihuly’s werk is opgenomen in de collecties van meer dan 200 musea in de hele wereld, waaronder Metropolitan Museum of Art, Smithsonian American Art Museum en Corning Museum of Glass. Hij had grote tentoonstellingen waaronder Chihuly Over Venice (1995-96), Chihuly in the Light of Jerusalem (1999), de Young Museum in San Francisco (2008), Museum of Fine Arts, Boston (2011), Virginia Museum of Fine Arts, Richmond (2012), Montreal Museum of Fine Arts, (2013), Royal Ontario Museum, Toronto, (2016), Crystal Bridges Museum of American Art, Bentonville, Arkansas (2017), Groninger Museum, (2018), en Royal Botanic Gardens, Kew in Londen (2019). Chihuly Garden and Glass, een langlopende expositie in Seattle Center, is geopend in 2012.

Persians

Net als veel van Chihuly’s werken, zijn de Persians ontstaan vanuit een verkenning van vorm en kleur. De asymmetrische en wervelende vormen roepen een soort melancholie op en de afzonderlijke Persians vormen samen een mysterieus en betoverend geheel. De dramatische composities uit deze serie werden oorspronkelijk gepresenteerd op voetstukken en zijn geevolueerd tot grote installaties op muren en plafonds en bijelkaar gevoegd op kandelaars en torens.

Begunstigers

De aankoop kon alleen worden gerealiseerd door een aantal fondsen en particuliere giften. Namens het publiek dankt het museum alle begunstigers: de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds, haar Themafonds Glas, haar Innorosa Fonds en haar Groninger Fonds), het Mondriaan Fonds, het legaat De Marees van Swinderen-de Blocq van Scheltinga, het legaat Van Os-Van Calcar, de Groninger Museum Salon, de VriendenLoterij, Reineke Bennema & Willem Bok en Het Singeldorp.