Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

JR: Chronicles

JR (French, born 1983). GIANTS, Kikito and the Boarder Patrol, Tecate, Mexico—U.S.A., 2017.
JR (French, born 1983). GIANTS, Kikito and the Boarder Patrol, Tecate, Mexico—U.S.A., 2017. © Installation image. Wheat-pasted poster. © JR-ART.NET
zaterdag 20 november 2021 t/m zondag 12 juni 2022
Koop tickets

JR about: The chronicles of San Fransisco

JR About: Face 2 Face

JR About: Woman are heroes

In JR: Chronicles ontdek je de iconische projecten van de internationaal bekende Franse kunstenaar JR. De expositie voert je langs zijn indrukwekkende carrière: van de vroege graffitikunst die hij als tiener in Parijs maakte, tot zijn maatschappelijke projecten en grootschalige kunstwerken op gebouwen en pleinen in steden over de hele wereld.

Al meer dan 20 jaar maakt JR kunstwerken in de openbare ruimte. Met maatschappelijk betrokken kunstprojecten zoals Women Are Heroes en Kikito, vraagt hij aandacht voor mensen en gemeenschappen die niet altijd goed zichtbaar zijn en geeft ze een platform voor hun verhaal. Dit doet hij bijvoorbeeld door meer dan levensgrote portretten te maken, die hij – soms illegaal – in de openbare ruimte opplakt.

Maatschappelijke kunstprojecten

28 Millimeters Portrait d'une generation Byron Paris 20ème arrondissement 2004
28 Millimeters Portrait d'une generation Byron Paris 20ème arrondissement 2004

Portrait of a Generation (2004)

JR begon zijn carrière met de fotoserie Portrait of a Generation. Op uitnodiging van filmregisseur Ladj Ly bezochten zij de buitenwijk Montfermeil in Parijs om foto’s te maken, waarmee zij het karikaturale beeld dat de media van jongeren in de banlieues van Parijs had gemaakt wilden ontkrachten.

In de foto Braquage (Beroving) lijkt het alsof er een wapen op je wordt gericht. Maar kijk je beter, dan ontdek je dat het geen wapen, maar een camera is. Toen in 2005 naar aanleiding van de dood van twee jongeren rellen uitbraken in de buitenwijken van Parijs, werd deze foto vaak in krantenartikelen en op televisie getoond.

JR (French, born 1983). GIANTS, Kikito and the Boarder Patrol, Tecate, Mexico—U.S.A., 2017.
JR (French, born 1983). GIANTS, Kikito and the Boarder Patrol, Tecate, Mexico—U.S.A., 2017. © Installation image. Wheat-pasted poster. © JR-ART.NET

Kikito (2017)

Omdat er een permanente muur tussen de Verenigde Staten en Mexico werd gebouwd, plaatste JR een gigantisch kunstwerk bij het grenshek in de Mexicaanse stad Tecate. In dit werkt gluurt Kikito, een klein jongetje dat vlakbij het grenshek woonde, nieuwsgierig over de muur. Door de foto besef je dat politieke beslissingen vooral voor jonge en onschuldige mensen vaak nadelig uitpakken.

De dag voordat het kunstwerk zou worden afgebroken, organiseerde JR een picknick aan weerszijden van het hek. Kikito, zijn familie en honderden gasten uit de Verenigde Staten en Mexico kwamen samen om te eten. Mensen verzamelden zich rondom één lange tafel die door de muur heen stak; met een deel aan de Mexicaanse kant en een deel aan de Amerikaanse kant, om samen dezelfde maaltijd te eten, hetzelfde water te drinken en van dezelfde muziek te genieten. Op de tafel plaatste JR een afdruk van twee ogen.

Hoewel de grenspolitie het project wilde stopzetten en alle gasten dreigde te arresteren, zagen zij ervan af, toen ze de positieve actie met eigen ogen zagen.

28 Millimètres, Women Are Heroes, Action dans la Favela Morro da Providencia Favela de Jour Rio de Janeiro, 2008
28 Millimètres, Women Are Heroes, Action dans la Favela Morro da Providencia Favela de Jour Rio de Janeiro, 2008

Women are heroes (2007-nu)

Voor het project Women are Heroes reisde JR met zijn camera onder meer naar de sloppenwijken van Nairobi (Kenia), Monrovia (Liberia), Phnom Penh (Cambodja), Rio de Janeiro (Brazilië) en Jaipur (India) om vrouwen te portretteren. De foto's benadrukken niet de armoede, maar de vitaliteit van deze vrouwen. Volgens JR dragen vrouwen de gemeenschap, maar zijn mannen op straat het zichtbaarst.

De foto's werden in de wijken zelf en op andere plekken in de openbare ruimte geplakt: op muren van kerken en moskeeën, op bussen en treinen, op de bodem van een leeg zwembad. In Kibera, een sloppenwijk in Nairobi, kreeg het kunstwerk een extra functie: foto's van vrouwenogen werden op vinyl geplakt, om de daken van de tientallen huizen waarop ze bevestigd werden, meteen waterdicht te maken.

JR (French, born 1983). Inside Out, Times Square, New York City, 2013. Installation image. Wheat-pasted posters on buildings. © JR-ART.NET
JR (French, born 1983). Inside Out, Times Square, New York City, 2013. Installation image. Wheat-pasted posters on buildings. © JR-ART.NET

Inside Out (2011- nu)

Inside Out is een ander omvangrijk project waarmee JR internationaal bekend werd. Tijdens het aanvaarden van de TED-prijs in 2011, nodigde JR iedereen uit om zelfgemaakte portretfoto's te uploaden op zijn website. De foto's drukte hij af en stuurde ze terug. Vervolgens verzocht hij de geportretteerden om de fotoprints in hun eigen omgeving op te hangen.

Speciaal voor dit project werd een mobiele fotostudio gebouwd, die tot op heden de wereld rondreist en op straat portretfoto’s maakt. In de afgelopen 10 jaar hebben meer dan 400.000 mensen uit meer dan 138 landen deelgenomen aan Inside Out.
De mobiele studio zal ook Groningen aandoen.

Boek

Bij de expositie is de catalogus JR: Chronicles verkrijgbaar in zowel Nederlands als Engels en zijn te koop in de museumwinkel. De Nederlandse versie van het boek wordt uitgegeven door WBOOKS.

JR in het Groninger Museum: Artist Talk

Op 16 februari bezocht JR het Groninger Museum voor de Artist Talk. De Franse kunstenaar, van wie nu JR: Chronicles te zien is, ging met Nadia Moussaid in gesprek over zijn tentoonstelling JR: Chronicles over zijn kunstenaarschap en waarom hij altijd een hoed en een donkere bril draagt.

De Artist Talk kun je hier terugkijken.

Samenstelling

JR: Chronicles is georganiseerd door het Brooklyn Museum en is samengesteld door Sharon Matt Atkins, Deputy Director for Art, en door Drew Sawyer, Philip Leonian en Edith Rosenbaum Leonian, curator photography, Brooklyn Museum.

Graffiti uit New York en Groningen

QUIK, I am "the smoke king I am black", 1982
QUIK, I am "the smoke king I am black", 1982 © Collectie Groninger Museum

Nieuwe graffiti en graffiti uit eigen collectie

New York
Het Groninger Museum was een van de eerste musea wereldwijd dat, onder leiding van toenmalig directeur Frans Haks, al in de jaren ‘80 graffiti en street art erkende als kunstvormen en dit begon te verzamelen. Als aanvulling op JR: Chronicles wordt daarom in twee zalen van de vaste collectietentoonstelling werk geëxposeerd van toonaangevende kunstenaars uit de New Yorkse scene waaronder NOC 167, Dondi, Blade, Quik en Phase 2.

Groningen
Natuurlijk mocht Groningse graffitikunst niet ontbreken. De presentatie met foto’s en films uit de beginperiode van graffiti was samengesteld door Stichting Kladmuur, onder leiding van Aileen Middel (graffitikunstenaar Mick la Rock) en Hugo Engwerda.
Bijzonder is dat speciaal voor deze expositie twee nieuwe kunstwerken worden gemaakt door Mick la Rock en Stars&Weak.
De tentoostelling Graffiti in Groningen is inmiddels afgelopen.

Programma

In een nieuw en groot participatief kunstproject, werkt het Groninger Museum (net als JR) buiten de muren. We betrekken stad en regio bij het ontwikkelen van een podium voor fotografie, street art en graffiti en werken hierbij samen met culturele instellingen en inwoners van de stad.
Een belangrijk onderdeel is JR’s Inside Out, waarin Groningers worden geportretteerd.

Sponsors

Gemeente Groningen, Provincie Groningen, Fonds 21, GasTerra, VSBFonds, Gasunie, VriendenLoterij