De eerste grote internationale Kinderbiënnale 2021/2022, vol met kleurrijke kunstwerken uit de hele wereld én uit Groningen, is nu afgelopen maar komt terug in 2024!
Kom je dan opnieuw kijken, doen en je verwonderen?
Grote interactieve kunsttentoonstelling door kinderen voor iedereen
Tijdens deze eerste Nederlandse editie waren er elf kunstwerken te zien van nationale en regionale kunstenaars, met Groningse kunstenaars in het bijzonder. Er was werk van internationale kunstenaars Andreas Schlegel & Hazel Lim-Schlegel, Donna Ong en Eko Nugroho. De Nederlandse kunstenaars waren Bert Schoeren, Harry Arling, Lambert Kamps, Nou & Herkauw, Sandra de Groot, Studio Maky, Werc Collective en Wies Noest.
Deze eerste Kinderbiënnale werd gemaakt door kinderen, maar was leuk voor iedereen. Het daagde je om te reageren op de kunst, er doorheen te wandelen, mee te bouwen of er een interactie mee aan te gaan.
Een biënnale, wat is dat?
Een biënnale is een tentoonstelling of kunstmanifestatie die elke twee jaar gehouden wordt.
Het Groninger Museum organiseerde als eerste museum in Nederland een Kinderbiënnale: een grote tweejaarlijkse interactieve kunsttentoonstelling door kinderen. Bijzonder is dat kinderen actief betrokken werden betrokken bij alles wat bij een tentoonstelling in een museum komt kijken.
De Kinderbiënnale was tot stand gekomen in samenwerking met National Gallery in Singapore, basisscholen uit Groningen en regionale partners en was te zien van 2 juni tot en met 9 januari 2022 in het Groninger Museum.
Kinderambassadeurs
Met ondersteuning van de regionale partners K&C, IVAK en JINC zijn er uit de hele provincie Groningen kinderambassadeurs geselecteerd, die hebben meegeholpen in het museum. De kinderen mochten meewerken aan het schrijven van informatiebordjes bij de kunstwerken, meedenken met de marketing en helpen bij het selecteren van merchandise voor de museumwinkel. De kinderambassadeurs keken mee bij de technische opbouw van de tentoonstelling, bepaalden samen de inrichting en leerden hoe je een rondleider kunt worden.
En misschien wel het allermooiste: de kinderen gingen op atelierbezoek bij de kunstenaars en werkten (waar mogelijk) mee aan de totstandkoming van de kunstwerken!
Van elkaar leren
Door deze vernieuwende educatieve aanpak leren we van elkaar: wij proberen veel ervaringen mee te geven aan een jonge doelgroep, maar omgekeerd leren we ook van de kinderen. Een belangrijk onderdeel van de beleving en participatie van de kinderambassadeur is de vastlegging hiervan op een interactief online platform. Op de speciale website van de Kinderbiënnale delen de kinderen hun eigengemaakte content over de biënnale aan de rest van de wereld.
Jij draagt zelf bij aan de kunstwerken in de tentoonstelling
Alle kunstwerken die te zien waren daagden je uit tot interactie, participatie en creatie. Door te doen, ontdekken, maken en je te verwonderen werd je op een afwisselende manier geactiveerd. Dat kon bijvoorbeeld door zelf mee te ‘bouwen’ aan een continu veranderend werk of zelf bij te dragen aan een digitale presentatie.
De kunstenaars

Donna Ong

Eko Nugroho
Andreas Schlegel & Hazel Lim-Schlegel

Studio MAKY

Bert Schoeren
Nou & Herkauw

Harry Arling

WERC Collective

Sandra de Groot

Wies Noest

Lambert Kamps
Volg de Kinderbiënnale
Kinderen weten zelf natuurlijk het állerbeste wat leuk is. Hoe gaat het met de kinderambassadeurs en welke kunstwerken werden gekozen? Volg alle verhalen van de kinderen via kinderbiennalegroningen.nl of check @kinderbiennalegm op Instagram.
