Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

Kinderbiënnale 2021

The Oort Cloud and the Blue Mountain
The Oort Cloud and the Blue Mountain © The National Gallery Singapore
zaterdag 24 april 2021 t/m zondag 31 oktober 2021

Grote interactieve kunsttentoonstelling voor en door kinderen

We organiseren volgend jaar als eerste museum in Nederland een Kinderbiënnale: een grote interactieve kunsttentoonstelling voor en door kinderen die iedere twee jaar zal terugkeren.
Bijzonder is dat kinderen actief betrokken worden bij alles wat bij een museale tentoonstelling komt kijken, maar ook jouw bijdrage in de tentoonstelling is belangrijk.

De Kinderbiënnale komt tot stand in samenwerking met basisscholen, regionale partners en The National Gallery in Singapore en is te zien van 24 april tot en met 31 oktober 2021 in het Groninger Museum.

Kinderambassadeurs

Met ondersteuning van de regionale partners K&C, IVAK en JINC worden er uit de hele provincie Groningen kinderambassadeurs geselecteerd, die de komende tijd gaan meehelpen in het museum. De kinderen mogen bijvoorbeeld meewerken aan het schrijven van informatiebordjes bij de kunstwerken, meedenken met de marketing en helpen bij het selecteren van merchandise voor de museumwinkel. De kinderambassadeurs kijken mee bij de technische opbouw van de tentoonstelling, bepalen samen de inrichting en leren hoe je een rondleider kunt worden.
En misschien wel het allermooiste: de kinderen gaan op atelierbezoek bij de kunstenaars en werken (waar mogelijk) mee aan de totstandkoming van de kunstwerken!

Van elkaar leren

Door deze vernieuwende educatieve aanpak leren we van elkaar: wij proberen veel ervaringen mee te geven aan een jonge doelgroep, maar omgekeerd leren we ook van de kinderen. Een belangrijk onderdeel van de beleving en participatie van de kinderambassadeur is de vastlegging hiervan op een interactief online platform. Op de speciale website van de Kinderbiënnale delen de kinderen hun eigengemaakte content over de biënnale aan de rest van de wereld.

Binnenkort is de kick-off waarbij ook de speciale website www.kinderbiennalegroningen.nl zal worden gelanceerd.

Jij draagt zelf bij aan de kunstwerken in de tentoonstelling

Alle kunstwerken die te zien zijn dagen je uit tot interactie, participatie en creatie. Door te doen, ontdekken, maken en verwonderen wordt je op een afwisselende manier geactiveerd. Dat kan bijvoorbeeld door zelf mee te ‘bouwen’ aan een continu veranderend werk, zelf bij te dragen aan een digitale presentatie of fysiek te bewegen in een installatie.

Internationaal concept

De Kinderbiënnale is ontwikkeld door de National Gallery in Singapore, waar in mei 2017 met groot succes de eerste tentoonstelling werd georganiseerd.