Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

Kinderbiënnale 2021

Emily & Gimay
Emily & Gimay © Foto: Christopher Smith, Styling: Elise Klinkert
Nu t/m zondag 13 maart 2022

Grote interactieve kunsttentoonstelling door kinderen voor iedereen

De Kinderbiënnale is een actieve tentoonstelling die je uitdaagt om te reageren op de kunst. Je wandelt letterlijk door een kunstwerk, je bouwt mee of je hebt interactie met een digitale presentatie.

Tijdens deze eerste Nederlandse editie zijn er elf kunstwerken te zien van nationale en regionale kunstenaars, met Groningse kunstenaars in het bijzonder. Er is werk van internationale kunstenaars Andreas Schlegel & Hazel Lim-Schlegel, Donna Ong en Eko Nugroho. De Nederlandse kunstenaars zijn Bert Schoeren, Harry Arling, Lambert Kamps, Nou & Herkauw, Sandra de Groot, Studio Maky, Werc Collective en Wies Noest.

Veranderingen in de Kinderbiënnale:
Door verscherpte coronamaatregelen is het op dit moment niet mogelijk om in het kunstwerk Cozy Shelter te kruipen. Je kunt het natuurlijk wel van de buitenkant bewonderen.
Het kunstwerk de Orkest Ontdekker had een afspraak bij een andere tentoonstelling en is nu gewisseld voor de vrolijke Kosmotroniks van Harry Arling.

Een biënnale, wat is dat?

Een biënnale is een tentoonstelling of kunstmanifestatie die elke twee jaar gehouden wordt.
Het Groninger Museum organiseert als eerste museum in Nederland een Kinderbiënnale: een grote tweejaarlijkse interactieve kunsttentoonstelling door kinderen. Bijzonder is dat kinderen actief betrokken worden bij alles wat bij een tentoonstelling in een museum komt kijken.

De Kinderbiënnale komt tot stand in samenwerking met National Gallery in Singapore, basisscholen uit Groningen en regionale partners en is te zien van 2 juni tot en met 9 januari 2022 in het Groninger Museum.

Kinderambassadeurs

Met ondersteuning van de regionale partners K&C, IVAK en JINC zijn er uit de hele provincie Groningen kinderambassadeurs geselecteerd, die de komende tijd gaan meehelpen in het museum. De kinderen mogen meewerken aan het schrijven van informatiebordjes bij de kunstwerken, meedenken met de marketing en helpen bij het selecteren van merchandise voor de museumwinkel. De kinderambassadeurs kijken mee bij de technische opbouw van de tentoonstelling, bepalen samen de inrichting en leren hoe je een rondleider kunt worden.
En misschien wel het allermooiste: de kinderen gaan op atelierbezoek bij de kunstenaars en werken (waar mogelijk) mee aan de totstandkoming van de kunstwerken!

Van elkaar leren

Door deze vernieuwende educatieve aanpak leren we van elkaar: wij proberen veel ervaringen mee te geven aan een jonge doelgroep, maar omgekeerd leren we ook van de kinderen. Een belangrijk onderdeel van de beleving en participatie van de kinderambassadeur is de vastlegging hiervan op een interactief online platform. Op de speciale website van de Kinderbiënnale delen de kinderen hun eigengemaakte content over de biënnale aan de rest van de wereld.

Jij draagt zelf bij aan de kunstwerken in de tentoonstelling

Alle kunstwerken die te zien zijn dagen je uit tot interactie, participatie en creatie. Door te doen, ontdekken, maken en je te verwonderen wordt je op een afwisselende manier geactiveerd. Dat kan bijvoorbeeld door zelf mee te ‘bouwen’ aan een continu veranderend werk of zelf bij te dragen aan een digitale presentatie.

De kunstenaars

Volg de Kinderbiënnale

Kinderen weten zelf natuurlijk het állerbeste wat leuk is. Hoe gaat het met de kinderambassadeurs en welke kunstwerken worden gekozen? Volg alle verhalen van de kinderen via kinderbiennalegroningen.nl of check @kinderbiennalegm op Instagram.

Kinderbiënnale
Sponsors
Sponsors