Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

Kinderbiënnale 2021

woensdag 2 juni 2021 t/m zondag 9 januari 2022

Grote interactieve kunsttentoonstelling voor en door kinderen

Het Groninger Museum organiseert volgend jaar als eerste museum in Nederland een Kinderbiënnale: een grote tweejaarlijkse interactieve kunsttentoonstelling door kinderen. Bijzonder is dat kinderen actief betrokken worden bij alles wat bij een museale tentoonstelling komt kijken.

De Kinderbiënnale komt tot stand in samenwerking met basisscholen, regionale partners en The National Gallery in Singapore en is te zien van 24 april tot en met 31 oktober 2021 in het Groninger Museum.

Kinderambassadeurs

Met ondersteuning van de regionale partners K&C, IVAK en JINC zijn er uit de hele provincie Groningen kinderambassadeurs geselecteerd, die de komende tijd gaan meehelpen in het museum. De kinderen mogen bijvoorbeeld meewerken aan het schrijven van informatiebordjes bij de kunstwerken, meedenken met de marketing en helpen bij het selecteren van merchandise voor de museumwinkel. De kinderambassadeurs kijken mee bij de technische opbouw van de tentoonstelling, bepalen samen de inrichting en leren hoe je een rondleider kunt worden.
En misschien wel het allermooiste: de kinderen gaan op atelierbezoek bij de kunstenaars en werken (waar mogelijk) mee aan de totstandkoming van de kunstwerken!

Van elkaar leren

Door deze vernieuwende educatieve aanpak leren we van elkaar: wij proberen veel ervaringen mee te geven aan een jonge doelgroep, maar omgekeerd leren we ook van de kinderen. Een belangrijk onderdeel van de beleving en participatie van de kinderambassadeur is de vastlegging hiervan op een interactief online platform. Op de speciale website van de Kinderbiënnale delen de kinderen hun eigengemaakte content over de biënnale aan de rest van de wereld.

Jij draagt zelf bij aan de kunstwerken in de tentoonstelling

Alle kunstwerken die te zien zijn dagen je uit tot interactie, participatie en creatie. Door te doen, ontdekken, maken en je te verwonderen wordt je op een afwisselende manier geactiveerd. Dat kan bijvoorbeeld door zelf mee te ‘bouwen’ aan een continu veranderend werk of zelf bij te dragen aan een digitale presentatie.

Internationaal concept

De Kinderbiënnale is ontwikkeld door de National Gallery in Singapore, waar in mei 2017 met groot succes de eerste tentoonstelling werd georganiseerd.

Volg de Kinderbiënnale

Hoe gaat het met de kinderambassadeurs en welke kunstwerken worden gekozen? Volg het allemaal op www.kinderbiennalegroningen.nl.

Logo KB roze