Naar hoofdinhoud

Portret Abel Tasman terug in Groningen

Jacob Gerritsz Cuyp, Portrait of Abel Tasman, his wife and daughter c.1637, National Gallery of Australia, Canberra
Nu t/m zondag 6 januari 2019

Portret Abel Tasman terug in Groningen

Het enige bekende portret van ontdekkingsreiziger Abel Tasman is vanaf 21 juni te zien in het Groninger Museum. Het is 375 jaar geleden dat Tasman, afkomstig uit Lutjegast, het eiland ontdekte dat naar hem vernoemd is: Tasmanië.

Abel Tasman in Groninger Museum
Abel Tasman in Groninger Museum © Marten De Leeuw

Het schilderij is gemaakt door Jacob Gerritz. Cuyp en stamt uit 1637, toen Tasman al kapitein bij de VOC was, maar nog geen bekende ontdekkingsreiziger. Dankzij de National Gallery of Australia en de National Library in Canberra, de gemeente Grootegast en Singapore Airlines is het schilderij is nu ‘thuis’ in Groningen.