Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

Pronkjewails - Design uit heden en verleden

Pronkjewails
Pronkjewails © Foto: Arjan Verschoor
vrijdag 5 april 2019 t/m zondag 28 augustus 2022

Gastconservator John Veldkamp heeft de vrije hand gekregen om het Starckpaviljoen naar eigen inzicht in te richten met keramiek en glas uit heden en verleden. De tentoonstelling toont een deel van de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum, maar laat de bezoeker vooral genieten van originele combinaties van prachtige objecten die gearrangeerd zijn tot meesterlijke stillevens.

John Veldkamp

Veldkamp was eigenaar van de spraakmakende designwinkel John John’s, die ruim dertig jaar was gevestigd aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in Groningen. Hij heeft in de jaren tachtig een belangrijke impuls gegeven aan toenmalig Groninger Museumdirecteur Frans Haks om eigentijds design te gaan verzamelen.

Royal Blood

Onderstaande stillevens zijn geïnspireerd op het werk Marie Antoinette van Erwin Olaf uit de serie Royal Blood. Het eerste stilleven (links) is geïnspireerd door de naam Royal Blood. De pop op de voorgrond houdt een harakiri mes met een imari handvat vast. Het rechter bordje, met het rijtuig, heet Melk en Bloed. De rest van de objecten bevatten zoals je ziet de kleur rood. Het tweede stilleven (rechts) is geïnspireerd door ons eigen koningshuis: de Oranjes. Op de borden zijn de initialen van onze koning geverfd en het kleine schaaltje vooraan is gemaakt van zilveren koningin Elizabeth-munten. In 1942 werd het verboden om deze munten te gebruiken, als stil protest maakte men dit soort voorwerpen om te laten zien dat ze pro-Nederlands waren. Het schaaltje is ongebruikelijk groot, de meeste voorwerpen die werden gemaakt waren lepels en broches.

Het boekje 'Pronkjewails' met ansichtkaarten is te koop in de museumwinkel
Het boekje 'Pronkjewails' met ansichtkaarten is te koop in de museumwinkel © Foto: Arjan Verschoor