Naar hoofdinhoud

Charles Francois Daubigny, Zonsondergang (1876 - 1877), Collectie Museum Gouda
Nu t/m zondag 6 januari 2019

De collectie Arntzenius

De verzameling uit Gouda bevat werken die bijeengebracht zijn door schilder Paul Arntzenius (1883-1965). Het zijn hoogtepunten uit de Franse en Nederlandse schilderkunst van de negentiende en vroeg twintigste eeuw, de zogenaamde School van Barbizon en Haagse School. De kunstenaars schilderden landschappen met grote wolkenpartijen, kleurrijke bloemstillevens, straatgezichten en portretten die het alledaagse leven omvatten. Eén van de blikvangers is het sfeervolle werk Zonsondergang geschilderd door Charles-Franҫois Daubigny (1817-1878).

Van 19 juli 2018 tot en met 6 januari 2019 is tegelijkertijd het Groninger Museum te gast in Gouda. Daar is de collectie van architect en kunstverzamelaar Reurt Jan Veendorp te zien. Deze collectie is vergelijkbaar met de collectie van Arntzenius en bevat ook veel Franse kunstenaars. Eerder was deze tentoonstelling ook te zien in het Groninger Museum en enkele musea in Duitsland. Beide verzamelaars, Arntzenius en Veendorp, hebben elkaar goed gekend. Hun vriendschap heeft sporen nagelaten in beide verzamelingen.

Plan je bezoek

Koop hier alvast je ticket(s).

Willem Bastiaan Tholen, De Gezusters Arntzenius (1895), Collectie Museum Gouda