Naar hoofdinhoud
Overzicht
Tentoonstelling

Willem Kolvoort

Posters voor Vera

Willem Kolvoort - 500ste poster
Willem Kolvoort - 500ste poster
vrijdag 10 januari 2020 t/m zondag 7 juni 2020

Willem Kolvoort (1965), de bekende posterdrukker van poppodium Vera in Groningen, krijgt een tentoonstelling met zijn speelse, fantasievolle en humoristische zeefdrukken. Kolvoort drukte in zijn ruim dertig jaar lange carrière bij Vera maar liefst 500 verschillende posters. Deze eigenzinnige ontwerpen zijn vaak brutaal, maar door het gebruik van dierenfiguren gaat er ook iets vertederends van uit. De tentoonstelling opent vlak voor de komende editie van muziekfestival Eurosonic Noorderslag.

Vera Art Division

Veel poppodia in Europa gebruiken zeefdrukposters voor hun aankondigingen, maar die van Vera in Groningen staan al jaren op het hoogste plan. Daarbinnen zijn de posters van Kolvoort, die al meer dan dertig jaar met Vera Art Division aan het poppodium verbonden is, het meest eigenzinnig.

Boek

Eerder verscheen er van Kolvoort de lp Where the Candybeetle dwells…, waarop verschillende artiesten een eerbetoon aan de zeefdrukker brachten. Het nieuwe boek 30 jaar Vera posters wordt een totaaloverzicht van alle posters die Kolvoort voor Vera drukte. Popjournalist Peter van der Heide en schrijver Bill Mensema verzorgen de teksten voor het boek. De expositie in het Groninger Museum is te zien van januari tot en met maart 2020.