Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Nieuwsbericht

In Wall House #2: 'Gunta Stölzl: 100 Jaar Bauhausstoffen'

Locatie: A.J. Lutulistraat 17, 9728 WT Groningen

vrijdag 1 maart 2019
Textiel Gunta Stölzl
Textiel Gunta Stölzl

Wall House #2 wijdt een tentoonstelling aan Gunta Stölzl (1897-1983), die vooral bekend werd als hoofd van de textielafdeling van het Bauhaus. In 2019 is het 100 jaar geleden dat het Bauhaus, de legendarische Duitse design- en architectuurschool, door de Berlijnse architect Walter Gropius in Weimar werd opgericht.

De tentoonstelling

Tot op de dag van vandaag blijft Gunta Stölzl wevers en designers beïnvloeden. Haar ideeën worden gebruikt in het programma van textielopleidingen en designers baseren zich op haar ontwerpen. De intieme tentoonstelling Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen geeft een direct inkijkje in het leven en nalatenschap van Stölzl en toont onder meer patroonkaarten, originele stoffen, Bauhaus-ontwerpen, aquarellen en meubels gestoffeerd naar haar ontwerp. Recente reproducties laten zien hoe springlevend haar werk nog altijd is.

De expositie vertelt ook de geschiedenis van Stölzl, die het voor elkaar kreeg om als vrouw een leidende positie aan het Bauhaus te verwerven, vervolgens in het Zwitserse Zürich van de jaren 30 als immigrante een succesvolle weverij oprichtte en deze eigenhandig ruim dertig jaar draaiende hield. Een verhaal van moed, lef en hard werken, maar ook van creativiteit en vernieuwing.

De tentoonstelling Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen is samengesteld in samenwerking met Monika Stadler, dochter van Gunta Stölzl, en Mirjam Deckers, student Research Master Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Gunta Stölzl: 100 Jaar Bauhausstoffen

De tentoonstelling is t/m zondag 1 september te zien in Wall House #2 aan de A.J. Lutulistraaat 17, Groningen.