Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Gianni Versace Retrospective in Groninger Museum wordt grootste tentoonstelling over Italiaanse ontwerper ooit vertoond

donderdag 29 september 2022
Liz Hurley
Liz Hurley © Dave Benett

Gianni Versace Retrospective in Groninger Museum wordt grootste tentoonstelling over Italiaanse ontwerper ooit vertoond

That Dress, de jurk die zorgde voor een mediahype en actrice Liz Hurley in één klap wereldberoemd maakte, komt naar Groningen. Ontworpen door Gianni Versace en vanaf 3 december te bekijken in de grootste tentoonstelling die ooit over de modeontwerper te zien was: Gianni Versace Retrospective. Nog nooit eerder zijn er zoveel objecten uit zijn collecties en leven tentoongesteld als in het Groninger Museum.

In 1994 vergezelde de toen nog onbekende actrice Liz Hurley de immens populaire acteur Hugh Grant op de rode loper van de première van de film Four Weddings and a Funeral. Het gesprek van de dag destijds? Niet Grant, noch de film, maar That Dress. Hurley droeg een creatie van Gianni Versace: een zwarte zijden jurk met aan weerszijden grote gouden veiligheidsspelden.

De ontwerpen van Gianni Versace
De jurk is volgens de curatoren van deze tentoonstelling, Gianni Versace-experts Karl von der Ahé en Saskia Lubnow, hét kledingstuk om de impact van Gianni Versace als ontwerper te illustreren. That Dress is in bruikleen van Metropolitan Museum of Art in New York. Een van de andere hoogtepunten uit de tentoonstelling is de catwalk waarop de belangrijkste looks uit de Freedom collectie uit 1991 te zien zijn: de modeshow die supermodellen Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista en Christy Turlington wereldberoemd maakte.

De kracht van media begreep Gianni Versace als geen ander. Hij legde het fundament voor de rol van influencers van nu. In plaats van modejournalisten zette hij beroemdheden tijdens zijn shows front row. Hij liet ze bovendien outfits dragen op rode lopers en tijdens optredens. Rapper 2Pac droeg regelmatig zijden blouses van Gianni Versace bij optredens en trad ook op tijdens Gianni Versace’s modeshow in Milaan in 1996. Het bleek dé manier om het grote publiek te bereiken.

Meer dan ontwerpen
Naast couturestukken laat Gianni Versace Retrospective met boeken, campagnebeelden en andere objecten de veelzijdigheid en impact van de Italiaanse modeontwerper zien. De tentoonstelling is opgebouwd rond zijn bronnen van inspiratie. Iedere tentoonstellingszaal heeft een eigen, unieke aankleding. Zo is er een ruimte die de Amerikaanse popcultuur van de jaren negentig eert, met muziek van Elton John en werk van Andy Warhol. Warhol was een grote inspiratiebron voor Gianni Versace. Hij ontwierp bijvoorbeeld een op Warhol geïnspireerde popart-jurk, met de beroemde zeefdruk op de stof, die ook te zien zal zijn.

Gianni Versace en Alessandro Mendini: tijdgenoten
De Italianen Gianni Versace en Alessandro Mendini, de architect van het Groninger Museum, waren tijdgenoten. Het is heel aannemelijk dat zij elkaar gekend hebben. Ze werkten allebei in Milaan in de jaren tachtig en negentig. Bovendien is het bekend dat Gianni Versace ontwerpen van Mendini bezat. Zo werden er in 2005 een aantal objecten geveild uit Versace’s woning in New York, waaronder twee glazen vazen van Mendini.

Over Gianni Versace Retrospective
Met Gianni Versace Retrospective brengt het Groninger Museum de carrière van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace, een van de meest invloedrijke couturiers ooit, tot leven. In de kleurrijke, gewaagde en emotionele tentoonstelling neemt het Groninger Museum bezoekers mee in een wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows, waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen. Gianni Versace werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende ideeën zijn nog steeds voelbaar in het modebeeld van nu.

Gianni Versace Retrospective is te zien in het Groninger Museum van zaterdag 3 december 2022 t/m zondag 7 mei 2023.

Deze tentoonstelling is niet officieel, noch geautoriseerd door of verbonden aan Gianni Versace S.r.l. en/of de familie Versace.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie over de tentoonstelling Gianni Versace Retrospective kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:
050-3666555 – pr@groningermuseum.nl