Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Groninger Museum geeft uniek kijkje achter de schermen met nieuwe tentoonstelling

dinsdag 30 januari 2024
D. Van Veen, Groningsch Museum, een tentoonstellingszaal van het Groninger Museum, circa 1920
D. Van Veen, Groningsch Museum, een tentoonstellingszaal van het Groninger Museum, circa 1920

Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een tentoonstelling? Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes geeft bezoekers een blik achter de schermen van het museum. Dit en meer is te ontdekken ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Groninger Museum. Het belooft een jaar vol mooie tentoonstellingen en feestelijke activiteiten te worden. Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes is te zien vanaf vrijdag 29 maart.

Achter de schermen
De tentoonstelling brengt alles aan het licht dat normaal niet te zien is voor bezoekers. Hoe komt een collectie tot stand en hoe worden kunstwerken geconserveerd? Hoe worden ze vervoerd en hoe wordt dit gepresenteerd in het museum? Deze vragen worden niet alleen beantwoord, bezoekers kunnen in Behind the Scenes zelf meedoen. De tentoonstelling is interactief en vraagt ook iets van het creatief vermogen. Zo kunnen bezoekers zelf bepalen welke lijst ze het mooist om een kunstwerk vinden of welke belichting hier het beste bij werkt.

Lentetuin voor het eerst weer te zien
In 2020 werd de Lentetuin van Vincent van Gogh gestolen uit Singer Museum Laren. Tot grote vreugde kwam het kunstwerk in 2023 weer boven water. Na onderzoek door restaurator Marjan de Visser in Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam is de Lentetuin in Behind the Scenes weer te bewonderen in het Groninger Museum.

150 jaar Groninger Museum: hoe het begon
Het Groninger Museum ontstond ruim 150 jaar geleden in een kamertje van het Groningse provinciehuis. Toen was dit nog een kleine collectie met allerlei ‘rariteiten’. In 1894 opende het Groninger Museum van Provinciale Oudheden echt haar deuren aan de Praediniussingel. Wie nu Groningen binnenkomt, kan niet om het kleurrijke en opvallende gebouw in het water heen. Sinds 1994 noemt het Groninger Museum het door Alessandro Mendini ontworpen gebouw haar thuis. Inmiddels is het geen klein kamertje meer, de collectie bestaat nu uit ruim 60.000 stukken en meer dan 200.000 mensen brengen jaarlijks een bezoek aan het museum.

Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes is te zien vanaf 29 maart 2024.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:
050 3666510 - pr@groningermuseum.nl

Klik hier voor beeldmateriaal van Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes