Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Groninger Museumnacht wederom uitverkocht

maandag 11 september 2023
Siese Veenstra
Siese Veenstra

Ieder jaar is het weer een doorslaand succes: de Groninger Museumnacht. Net als voorgaande jaren raakte ook de zevende editie van het evenement – op zaterdag 9 september – geheel uitverkocht. Ruim 3.500 cultuurliefhebbers bezochten tentoonstellingen, optredens en andere activiteiten op zeven bijzondere locaties in de Groninger binnenstad.

Groninger Museum, Museum aan de A, Universiteitsmuseum Groningen, Noorderlicht, Synagoge Groningen, Forum Groningen (en Storyworld) en GRID Grafisch Museum in de Akerk openden de deuren tot 01.00 uur ’s nachts. Bezoekers bewonderden in de musea niet alleen tentoonstellingen en vaste presentaties, maar genoten ook van een spetterend programma met muziek, workshops, lezingen, dans, poëzie en andere performances. Deze programmering, in combinatie met de unieke nachtelijke sfeer, trok veel nieuwe bezoekers maar de musea, waaronder heel veel (internationale) jongeren.

Van DJs tot Disney en van klitjes kleien tot kostuumshow
Een gevarieerd programma – dat kenmerkt de Groninger Museumnacht. Van inhoudelijke lezingen tot hands-on workshops, en van lekker dansen tot competitief pubquizzen. Deelnemende musea programmeren allerlei activiteiten, vaak passend bij actuele tentoonstellingen.

In aanvulling op de tentoonstelling The Rolling Stones: Unzipped in het Groninger Museum gaf muzikant Robert van der Tol een lezing over The Rolling Stones, werden er Rolling Stones-buttons gemaakt, maakte Alter à Go performance art op basis van de tentoonstelling en en konden bezoekers 'sticky fingers' krijgen van de lekkerste suikerspinnen. Daarnaast lieten mensen zich vereeuwigen door kunstenaars Naomi en Haru en waren er optredens van onder anderen Collignon en Deejay Irie. In Forum Groningen kregen bezoekers – soms verkleed waren als Disney-prins(es) - de laatste kans om de grote expositie Disney - Telling Times Stories te bewonderen. De tentoonstelling werd verrijkt met een Disney-strijkje, ballroom-dancing van The Blue Toes, een speedy pub-quiz en een lezing van mediawetenschapper Dan Hassler-Forest over hoe woke Disney nu wel of niet is.

Het GRID Grafisch Museum was dit jaar te gast in de Akerk. Naast dans van Ataxia en muziek van popkoor Estrellas stond het programma daar vooral in het teken van ‘zelf doen’. Bezoekers staken hun handen uit de mouwen en stortten zich in groten getale op de workshops linosnede, Werkmandruksels, riso print en boekbinden. Vooral zeefdrukken bleek populair. Ruimte voor creativiteit was er ook in het Universiteitsmuseum: daar werden klitjes gekleid. Deze activiteit sloot aan bij de tentoonstelling PHALLUS. Norm & Vorm. Naast de phallussen op sterk water en de gekleide klitjes, was er ook muziek van Mart Eerens & Quality Control, strijkkwartet Bragi en Lie Down & Listen met Henry.

Muziek was er ook aan boord van de twee historische schepen die gedurende de avond tussen het Groninger Museum en Museum aan de A voeren, net als cabaret en verhalenvertellers. In Museum aan de A vonden workshops, lezingen en cursussen plaats. Zo werd er zeventiende-eeuws servies beschilderd, er werd gehaakt, naar verhalen over bier geluisterd en Olaf Vos gaf een spoedcursus Gronings. Op de historische binnenplaats zorgde Clash voor groot feest en werden bezoekers verrast door een guerilla modeshow, met modellen in historische kostuums.

Een eindje verderop draaiden eveneens DJs. In Noorderlicht Studio vormden de beats van DJ Begane Grond en DJ Constant Mill een toffe omlijsting bij de fototentoonstelling Regenerate. Tot slot dwaalden bezoekers in de Synagoge Groningen met een audiotour door het prachtige gebouw en de tentoonstellingen. Met op de achtergrond de muziek van Anamesa – met hun traditionele instrumenten – waanden zij zich even op de Balkan en in de Mediterranee.

Cultureel begrip
De Groninger Museumnacht is in korte tijd een begrip geworden in cultureel Groningen. De nacht geeft Groningers de kans om de musea op een laagdrempelige en op ludieke wijze te ontdekken. Een vervolg krijgt de Groninger Museumnacht zeker. De datum voor de achtste editie in 2024 wordt binnenkort bekendgemaakt.

De Groninger Museumnacht is een gezamenlijk initiatief van het Groninger Museum, Museum aan de A, GRID Grafisch Museum, Forum Groningen/Storyworld, Universiteitsmuseum, Noorderlicht en Synagoge Groningen. De musea werken nauw samen met Clash, Noorderpoort, Stichting Oude Groninger Kerken en Usva.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lynn Zwartsenburg:
lzwartsenburg@groningermuseum.nl of Sanne Meijer: info@sannemeijeronderweg.nl