Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Persbericht

Maarten Baas ontwerpt nieuw interieur Café Groninger Museum

woensdag 8 maart 2023
Café Groninger Museum, foto Douwe de Boer
Café Groninger Museum, foto Douwe de Boer

Groningen is een nieuw café rijker met een pracht-interieur: Café Groninger Museum. De Nederlandse kunstenaar/ontwerper Maarten Baas tekende voor het nieuwe interieur. Het nieuwe museumcafé aan het Museumeiland 1 in Groningen is dinsdag t/m zondag open van 11-17 uur en ook te boeken voor speciale gelegenheden.

Twaalf jaar geleden ontwierp Baas het interieur van het toenmalige MendiniRestaurant maar al die jaren sindsdien dacht hij nog vaak: ‘shit dat had ik anders moeten doen’. Nu heeft hij een herkansing gekregen. De ruimte veranderde van zakelijk en minimalistisch naar eclectisch en divers. De naam, inrichting en menukaart zijn volledig vernieuwd. Het nieuwe concept CAFÉ is ontwikkeld door de Vermaat Groep, het Groninger Museum en Maarten Baas en is volgens Baas ‘eclectisch, een beetje maf en een allegaartje van verschillende stijlen’. Inspiratie hiervoor was de huiskamer van Baas zelf.

Thuis met een Mediterraans tintje
De muren in het nieuwe museumcafé hebben felle kleuren gekregen die passen bij het exterieur van het museum. De tafels zijn door Ward van Gemert bewerkt met gouden isolatiedekens. Wie straks een kop koffie of lunch komt nuttigen in het café hoeft geen enkele keer op dezelfde stoel zitten. De ene stoel komt van Ikea, de andere is een Rietveld. Aan de muren hangen foto’s van Anton Corbijn, een originele Teun Hocks uit Baas’ eigen collectie en nu opkomende talenten zoals Bas van Wieringen.

CAFÉ is een huiskamer voor meer dan alleen museumbezoekers. Gasten met én zonder museumkaartje zijn van harte welkom de zintuigen te laten prikkelen tijdens een hapje en een drankje. De menukaart heeft invloeden uit Italië omdat Alessandro Mendini, de architect van het museum, Italiaans was en invloeden uit Portugal omdat dat het favoriete land van Maarten is. In CAFÉ vind je een palet aan culturele en artistieke activiteiten waarbij er aansluiting wordt gezocht met de stad. Ook organiseert CAFÉ (on)regelmatig events.

Maarten Baas
De Nederlandse ontwerper Maarten Baas (1978) werd geboren in Arnsberg, Duitsland, maar verhuisde in 1979 naar Nederland, waar hij opgroeide. In 1995 begon hij met zijn studie aan de Design Academy in Eindhoven.

Het baanbrekende concept Real Time (2009), bracht een nieuwe dimensie in Baas’ werk. Door acteurs te filmen die, gedurende 12 uur, elke minuut handmatig de tijd aangeven, kunnen deze films functioneren als klok. Het werk werd direct aangekocht door het Rijksmuseum en nog in hetzelfde jaar door o.a. het Philip Johnson Glass House en het Moma, New York. Een variant op deze klok hangt ook in Café Groninger Museum.

Eind 2009 werd Baas, als veruit de jongste ontwerper ooit, tijdens Design Miami, bekroond met de Designer of the Year Award. In 2018 had Maarten Baas een eigen tentoonstelling bij het Groninger Museum, waar veel van zijn beroemde werken te zien waren.

CAFÉ is geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00 uur tot 17:30 uur. Tijdens schoolvakanties ook maandag geopend.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, PR en Marketing:
050 3666555 – pr@groningermuseum.nl

Klik hier voor beeldmateriaal van onder andere Café Groninger Museum