Stageverhalen - Marianne
Lees hier het verhaal van een stagiaire Evenementen & Marketing - 2018
Lieve lezers, potentiële nieuwe stagiaires en andere geïnteresseerden,
Ik zal jullie eerlijk vertellen dat ik deze inleiding ondertussen al vijf keer opnieuw heb geschreven: een onvergetelijk moment kiezen om dit verhaal mee te beginnen terwijl er zoveel leuke momenten zijn, dat is namelijk best wel een uitdaging. Maar hé, ik zal het mezelf niet te moeilijk maken en samen met jullie terugblikken op mijn stageperiode in het Groninger Museum op de afdeling Evenementen en Marketing.
Tijdens mijn stage zijn er twee grote openingen geweest waaraan we gewerkt hebben: David LaChapelle en Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928. De afdeling Evenementen en Marketing organiseert alles op het gebied van de opening zelf: locatie, optredens, catering, gastenlijst en ga zo maar door. Ik als stagiaire, hielp hier als een volwaardige collega aan mee. De opening van de tentoonstelling van LaChapelle was de eerste opening die ik meemaakte. Wat een ervaring! Het werd groots aangepakt met onder andere een optreden van balletdanser Sergei en een afterparty voor alle gasten. Hier hebben we, toen we klaar waren met werken, met z’n allen tot in de late uurtjes gedanst.
De tweede opening was van De Ploeg. Ook een bijzondere opening want… de Koning kwam de tentoonstelling openen! Dit vroeg daarom ook om goede voorbereiding. Ik kreeg onder andere de verantwoordelijkheid over de gastenlijst. Een grote taak omdat alle gegevens heel precies verzameld moesten worden omdat iedereen gescreend ging worden door de Inlichtingendienst.
Naast de openingen van tentoonstellingen verhuurt het museum ook zalen waar vaak ontvangsten zijn. Hiermee kom ik meteen aan bij het grootste onderdeel van de stagetaken: draaiboeken maken. Voor elk ontvangst is een draaiboek nodig. In de draaiboeken staat wie wat moet doen. Bijvoorbeeld wat er allemaal klaargezet moet worden door de huismeesters (facilitaire dienst), waar de beveiliging op moet letten of hoe laat de floormanager aanwezig moet zijn. Met de floormanagers heb je ook veel te maken. De floormanagers zorgen dat de ontvangsten goed verlopen. Het leuke is dat jijzelf na een tijdje ook floormanager kunt zijn, op een ontvangst die jij voorbereid hebt. Dit maakt het werk heel gevarieerd.
Ook heb ik meegelopen tijdens de Vrijdagavonden. Tijdens elke Vrijdagavond komt een spreker verdieping geven over een tentoonstelling. De sprekers varieerden van Maarten van Rossem en Tijl Beckand tot aan de museumdocenten. Tijdens deze avonden heb ik ook de enquêtes afgelegd voor mijn onderzoek voor school. Zo had ik én een leuke avond én genoeg respondenten om te interviewen.
Genoeg te doen dus tijdens mijn stage. Daarnaast had ik altijd gezellige pauzes met de andere stagiaires, kon ik als ik wilde de tentoonstellingen bekijken en ervaarde ik hoe het is om in een echte organisatie mee te draaien. Als kers op de taart zat ik met twee hele lieve en gezellige stagebegeleiders die me vanaf het begin thuis lieten voelen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik een onvergetelijke stage heb gehad. Ik raad je daarom ook zeker aan om hier te komen solliciteren.
- Marianne Geertsema (Student Communicatie Hanzehogeschool Groningen)