Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Alzheimerproject

Groninger Museum

“Het komt me allemaal weer omhoog"

"Ik ben brandweerman dus denk ik bij dit schilderij aan hooibroei en moeten we paraat staan"

"Op de mei kermis heb ik gescharreld en mijn vriend leren kennen"

Het Groninger Museum en Stichting de Hoven zijn in februari 2014 een pilot gestart met een kunst op maat project voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers. Met behulp van de schilderijen van De Ploeg konden deze bezoekers het Groninger landschap en de omgeving uit hun verleden herkennen. De kunstwerken riepen bijna bij iedereen gevoelens en herinneringen op. Er ontstonden prachtige gesprekken over kiepmannen, lopen op klompen in de vette klei en nog veel meer.

Opgewekt en soms zingend verlieten ze het pand na twee uur.

Op maandag opent het museum de deuren speciaal voor de Alzheimer-groep. Het museum is dan gesloten voor andere bezoekers. Op de tentoonstellingsruimte is het een rustige en veilig sfeer. Onnodige geluiden en indrukken worden vermeden. De museumdocent betrekt de bezoekers intensief bij het kijken naar de kunstwerken. Inmiddels is gebleken dat het kijken naar kunst het welbevinden van mensen met Alzheimer verhoogd, maar dat ook de relatie met hun mantelzorger wordt verbeterd.

De rondleiding duurt ongeveer 1 uur, afhankelijk van de behoefte en de spanningsboog van de bezoeker. Na de rondleiding is het mogelijk om zelf creatief bezig te gaan. De ervaring leert dat het heel fijn is om het geziene op een actieve manier te verwerken. Dit gebeurt in dezelfde vertrouwde groep. Een gespecialiseerde museumdocent neemt dit deel voor haar rekening.

De kunstwerken van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg zijn gemaakt in Groningen en haar Ommelanden en zijn vanwege de herkenbaarheid bij uitstek geschikt om als uitgangspunt te nemen voor de bezoekers met Alzheimer.

Meer informatie

Geertje de Groot
Tel: +31 (0)50-3666531

Maximale groepsgrootte: 10 personen
Kosten: € 25 pp