Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Alzheimerproject

Groninger Museum

Het komt me allemaal weer omhoog."

"Ik ben brandweerman dus denk ik bij dit schilderij aan hooibroei en moeten we paraat staan."

"Op de meikermis heb ik gescharreld en mijn vriend leren kennen."

Op maandag opent het museum de deuren speciaal voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers. Met behulp van de schilderijen van De Ploeg bekijken de bezoekers het Groninger landschap en herkennen zij de omgeving uit hun jeugd. De kunstwerken roepen vaak gevoelens en herinneringen op en er ontstaan prachtige gesprekken over kiepmannen, lopen op klompen in de vette klei en nog veel meer.
Opgewekt en soms zelfs zingend verlaten de bezoekers het museum.

Veilige en rustige omgeving

Het museum is tijdens deze bijeenkomsten gesloten voor andere bezoekers. Op de tentoonstellingsruimte is het een rustige en veilig sfeer. Onnodige geluiden en indrukken worden vermeden. De museumdocent betrekt de bezoekers intensief bij het kijken naar de kunstwerken. Inmiddels is gebleken dat het kijken naar kunst het welbevinden van mensen met Alzheimer verhoogd, maar dat ook de relatie met hun mantelzorger wordt verbeterd.

Rondleiding

De kunstwerken van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg zijn gemaakt in Groningen en haar Ommelanden en zijn vanwege de herkenbaarheid bij uitstek geschikt om als uitgangspunt te nemen voor de bezoekers met Alzheimer.
De rondleiding duurt ongeveer 1 uur, afhankelijk van de behoefte en de spanningsboog van de bezoeker. Na de rondleiding is het mogelijk om zelf creatief bezig te gaan. De ervaring leert dat het heel fijn is om het geziene op een actieve manier te verwerken. Dit gebeurt in dezelfde vertrouwde groep. Een gespecialiseerde museumdocent neemt dit deel voor haar rekening.

Het Alzheimerproject is een kunst op maat project voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers en is in 2014 door het Groninger Museum en Stichting de Hoven gestart.

Meer informatie

Geertje de Groot
gdegroot@groningermuseum.nl
Tel: +31 (0)50-3666531

Maximale groepsgrootte: 10 personen
Kosten: € 25 pp