Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud
Overzicht
Activiteit

Doe-opdracht 10: Net als CHIHULY

We nodigen je uit om mee te doen met leuke doe-opdrachten die je zelf kunt uitvoeren. Elke week (op vrijdagavond) krijg je van ons een nieuwe creatieve missie, om je met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen mee uit te leven. Extra leuk: je kunt er mooie prijzen mee verdienen.

Als je na 2018 in het Groninger Museum bent geweest heb je ze vast wel eens gezien: de grote oranje/rode bloemen aan de muur. Deze bloemen heten Persians en vormen samen het werk Grand Stairwell Installation, gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly. Chihuly is bekend geworden door zijn glazen sculpturen. Hij raakte geïnspireerd door de lichtdoorlatende kwaliteiten van glas, maar ook omdat je glas alle kleuren van de regenboog kunt geven en omdat het zowel stevig als breekbaar is.

De opdracht van deze week: maak bloemen van lichtdoorlatende materialen. Speur je huis af naar stukjes glas of transparant papier. Doorzichtig plastic heeft ook vaak allerlei kleuren. Speel wat met formaten en licht en je krijgt net als bij Chihuly een spannend spel van kleur, licht en schaduw.

Winnen

Bij elke nieuwe doe-opdracht kun je een leuke attentie winnen. Aan het eind van elke week, op vrijdag om 12 uur, krijgen twee inzendingen, één in de categorie volwassenen en één in de categorie kinderen, een leuke attentie toegestuurd. De winnaars vind je dan op deze pagina.

Spelregels

Deel je creatie op Instagram of Facebook en tag ons er in (@groningermuseum) en gebruik de hashtags #doenenmaken, #groningermuseum. Zorg je ervoor dat je account openbaar is, dus niet achter een slotje? Of zet je foto in de comments onderaan de berichten die we over de doe-tips delen. Zo vinden we je gemakkelijk terug.

Niet op social media? Geen nood, je kunt je creatie ook mailen naar webmaster@groningermuseum.nl.

Help ik ben nog niet klaar!

Is de opdracht van die week al afgelopen, maar vind je de opdracht toch nog leuk om te doen, dan kun je je foto alsnog opsturen en dan plaatsen wij het op deze pagina.

Achtergrond

Dale Chihuly (1941, Tacoma, Washington) is wereldberoemd vanwege zijn baanbrekende invloed op de glaskunst. Tijdens zijn 50-jarige carrière heeft hij talloze iconische sculpturen van glas ontwikkeld, een materiaal dat hem aanspreekt omdat het een van de weinige lichtdoorlatende materialen is. Doordat het solide maar tegelijkertijd kwetsbaar en breekbaar is, heeft de kunstenaar het materiaal altijd uitdagend gevonden en zoekt hij constant de grenzen van vormen en formaten op. Glas is niet het enige materiaal dat de kunstenaar gebruikt om zijn visie te realiseren: hij tekent en schildert ook en heeft grote installaties gemaakt met bijvoorbeeld neon, ijs en Polivitro – een plastic met visuele eigenschappen die vergelijkbaar zijn met glas.

Chihuly maakte speciaal voor het Groninger Museum een nieuwe installatie: Grand Stairwell Installation (2018) een groot kunstwerk op het plafond en aan de muren in de trappengalerij. Uniek is dat één van de grootste Persians ooit gemaakt in de installatie is verwerkt: een glazen bloem met een onregelmatige vorm en gedurfde kleur van 1,4 meter in doorsnee!