Naar hoofdinhoud

Museumverhalen

woensdag 2 oktober 2019

"Twee dametjes met een knotje in hun haar kwamen bij de balie: “Mevrooouw, wat is dit voor een gebooouw?”"

Infobalie
Infobalie © Madeleine van der Raad

Infobalie - een verhaal van Wilhemina (Wips) Japink

Als infobaliemedewerkster maakte ik vaak bijzondere dingen mee.

Twee dametjes met een knotje in hun haar kwamen bij de balie: “Mevrooouw, wat is dit voor een gebooouw?” Ik antwoordde: “Dit is een museum.” “O, kan je daar dan ook in?” Ik vertelde dat het kon. “Moj daar dan ook voor betaaalen?” Ik vertelde hen dat ze bij de kassa aan de overkant een kaartje konden kopen. De dames gingen op een van de gekleurde bankjes zitten, plantten hun kleine zwarte veterschoentjes op de grond, een zilveren buidelvormige knip kwam te voorschijn, ze begonnen het geld te tellen en kochten alsnog kaartjes. Twee uur later kwamen ze weer bij mij en zeiden: “Wat was dat ja moooi.”

Op een dag kwam een echtpaar bij me en vroeg: “Mevrouw, wanneer gaat de brug weer open? Wij hebben alles al genuttigd in het restaurant en de brug gaat maar niet open. Wij willen zo graag een foto maken want wij zijn de ouders van de ontwerper.” Ik vertelde dat er in de winkel ook wel een ansichtkaart van die brug te koop was maar dat wilden ze niet. Daarop besloot ik de mensen van de rondvaartboot te bellen en zij verwezen mij naar de brugwachter van de Emmabrug. Ik belde hem en vertelde hem over het ‘probleem’. “Oh,” was zijn antwoord, “ik gooi de klap wel even open, dus laat ze maar gauw naar de brug gaan.” Twee mensen heel blij en ik ook voor hen.

"Iets in haar stem, de manier waarop ze praat, doet een belletje rinkelen."

Beatrix
Beatrix © Madeleine van der Raad

Beatrix - een verhaal van Stefan Csiba

Het exacte jaar weet ik niet meer, maar dat geeft niet. Dit is tijdloos. Op een mooie dag besloot ik naar het Groninger Museum te gaan. Ik kocht mijn kaartje, liet mijn jas achter in de garderobe en liep de eerste zaal in. Het viel me bij de ingang al op dat er best veel beveiliging aanwezig was. Nu kom ik er niet dagelijks dus tja, weet ik veel.

Op een gegeven moment sta ik naar een prachtig schilderij te kijken, waarop een mevrouw naast mij zegt: “U bent wel onder de indruk van dit schilderij, niet?” Iets in haar stem, de manier waarop ze praat, doet een belletje rinkelen. Ik zeg: “Hm, hm, sommige schilderijen pakken je gewoon, terwijl ik niet eens veel van kunst afweet. Weet u veel van kunst, mevrouw?”

“Och,” zegt ze, “wat is veel weten?”

Ik kijk opzij en ik kijk recht in de ogen van de duidelijk incognito geklede Koningin Beatrix.


Logo 25 jaar
Logo 25 jaar

Online verhalenserie

Het Groninger Museum vroeg bezoekers naar hun leukste, spannendste en ontroerendste museumverhalen uit de afgelopen 25 jaar.

De komende weken verschijnt er elke woensdag een nieuw verhaal uit deze online verhalenserie.