Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Een deur vol tags

Groninger Museum Graffiti in Groningen
Groninger Museum Graffiti in Groningen © Foto Heinz Aebi

Tussen alle kunstwerken, foto’s, video’s en memorabilia staat in de tentoonstelling Graffiti in Groningen een uniek voorwerp: een deur met tags van beroemde New Yorkse en Groningse graffitischrijvers uit de jaren ’80 en ’90, waaronder Toxic, Amsl, Daze, Dondi, Lil’Chucky 188, A-One, Futura 2000, Haze, Kool Koor, Crest 2HT, Lee, Toxic IND, Mickey, Anger WLK, Lady Pink, Quik, Toxic, Mr. Blast Rocsteady, Lil Chuck Rocs Well, Zephyr, Sar TMB, Quik en Blade, 1992.

De opening van de expositie Coming from the Subway in oktober 1992, al door toenmalig directeur Frans Haks in 1983 enthousiast aangekondigd, was spectaculair, opgeluisterd door nationale omroepen en tv-zender MTV, een fenomeen in de jaren tachtig. Vrijwel alle belangrijke graffitikunstenaars waren overgevlogen. Later op de avond zetten zij allen een tag (een korte handtekening) op de toiletdeur van de tentoonstellingscoördinator, museumcurator Poul ter Hofstede als dank.

Deze deur, een unicum in de wereld van de graffiti doordat zoveel beroemdheden hier verenigd zijn, is nu ook in het museum te zien dankzij de weduwe van Poul, Hettie ter Hofstede.

Graffiti in Groningen tag
Graffiti in Groningen tag