Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Jaarverslag 2022

Jaarverslag 2022

Jaarverslag 2022: lager bezoekcijfer maar groei jong en nieuw publiek

Met een kleine 142.000 bezoekers was 2022 voor het Groninger Museum een van de minder goede jaren voor de inkomsten van het museum. Positief was wel dat onder deze bezoekers relatief veel nieuwe en jongere bezoekers zaten die nog niet eerder in het museum waren geweest. Bitterzoet Erfgoed en 350 jaar Groningens Ontzet, twee tentoonstellingen met Groningen in de hoofdrol kregen een goede educatieve waardering. De expositie Kleur werd door bezoekers uit het hele land en daarbuiten hoog gewaardeerd op inhoud en opzet. Maar liefst 20% van de bezoekers kwam van buiten Nederland, een stijging van 5 procent ten opzichte van eerdere jaren.

Over 2022 werd helaas een negatief financieel resultaat geboekt. In de prognoses voor dat jaar was de verwachting dat het resultaat neutraal zou zijn maar mede door de gevolgen van de coronacrisis is dit niet gelukt. Het museum was in januari nog gesloten en kon pas later weer open; de bezoekers kwamen vervolgens maar mondjesmaat. De energiecrisis, die resulteerde in een enorm hoge rekening, deed er voor het museum een schep bovenop. Inflatie maakte de bezoeker vervolgens voorzichtiger bij de bestedingen. Tot slot had het museum BIS-geld begoot maar in 2022 nog niet gerealiseerd. Als met al een stapeling van factoren met een negatief resultaat tot gevolg.

De verwachting voor de toekomst is gelukkig positief. De bezoekersverwachting voor The Rolling Stones – Unzipped is zeer gunstig. Dit samen met een goede inhoudelijke koers met realistische ambities en een aangescherpt toezicht op de verwachtingen en resultaten, schept dit vertrouwen in de resultaten voor de komende jaren.

Jaarverslag 2022