Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Jaarverslag 2023

Jaarverslag 2023: Groninger Museum beter toegankelijk voor meer diverse doelgroepen

Dankzij een divers en vernieuwend educatief aanbod was het museum in 2023 voor meer mensen dan ooit bereikbaar. Met het onderwijsprogramma in het museum werden meer dan 10.000 kinderen bereikt. En buiten het museum ging de Groninger Museum x ELJA Tour van start. Hierbij maakte een minimuseum in de vorm van een caravan kinderen op 75 scholen en festivals in de provincie Groningen enthousiast voor kunst en cultuur. Aan het eind van het jaar reed ook de pilot van de Museumshuttle rond in de provincie: een project om mensen weer in contact te brengen met elkaar en het museum.

In het museum zelf was op enkele dagen een prikkelarm programma met minder licht en geluid. Ook werd gestart met de ontwikkeling van rondleidingen voor blinden en slechtzienden. De themarondleidingen over de onderwerpen queer en slavernij gaven bezoekers nieuwe perspectieven op de gepresenteerde kunst en geschiedenis.

Het Groninger Museum sloot 2023 af met een bezoekersaantal om trots op te zijn. Maar liefst 243.000 mensen bezochten de tentoonstellingen en de collectie, waarbij The Rolling Stones – Unzipped, Gianni Versace Retrospective en The Art of Hipgnosis het populairst waren. De bezoekers zorgden voor een flinke economische impuls aan de stad Groningen.

De verwachte economische boost voor het museum zelf bleef echter achter om dat relatief veel mensen het museum bezochten met korting in plaats van het volle tarief. Dit in combinatie met de sterk gestegen prijzen voor energie, lonen en materialen maakte dat de balans aan het eind van het jaar helaas niet positief uitviel.

Het was kortom weer een uitdagend jaar voor het museum, waarbij veel dank uitgaat naar de begunstigers, sponsoren en fondsen die het museum en de projecten onverminderd blijven steunen.

Het museum is trots dat het toegankelijk is voor een groeiende groep mensen en de stijgende bezoekersaantallen geven bovendien hoop en vertrouwen voor de toekomst.

Jaarverslag 2023