Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

JuniorClub in dialoog met Nymphenburg x Groninger Museum

Kunst, design en kinderen. Na hun bezoek aan de tentoonstelling Nymphenburg x Groninger Museum lieten de kinderen van de JuniorClub scherpe observaties achter. Met oog voor detail en liefde voor dieren nemen deze toppers je mee in hun dynamische gedachtegang.

Bezoek de tentoonstelling om de volledige ervaring van de kinderen mee te maken.

Nymphenburg x Groninger Museum, samenstelling John Veldkamp
Nymphenburg x Groninger Museum, samenstelling John Veldkamp © Arjan Verschoor

Silke over 'Clara de reizende neushoorn'

Daar zie ik weer de neushoorn Clara! Die kroon erboven past bij Clara, want zij was heel beroemd. Ik denk dat hij in het echt zwart is. Ik heb over het baasje van Clara, Jan Sichterman, al eens een tekst geschreven. Clara heeft allemaal stipjes, zou dat een ziekte zijn? Onze kat lieten we inslapen en onze hond ook. Clara hoefde niet in te slapen, maar kon niet meer bij Jan thuis wonen omdat ze te groot werd. Pinguïns, konijnen, stokstaartjes en poezen zijn mijn lievelingsdieren.

Silke (10 jaar)

Rebirth of Venus, Marc Quinn, 2005
Rebirth of Venus, Marc Quinn, 2005

Zoë over 'Sphinx'

Er was eens een meisje, ze heette Kate. Ze was vijf en wilde naar een kindercircus. Van haar moeder mocht het niet, maar toen ze twaalf was ontsnapte ze uit haar huis. In een bushokje schuilde ze voor de regen, er hing een poster voor het circus. Kate legde haar jas op de grond en trainde er op voor de circusvoorstelling. Dat zie je hier nu ook, ze laat haar coolste skills zien van alles wat ze kan. Het lijkt wel alsof Kate een poppenkastpop is, ze beweegt zo soepel. Ik zou willen dat ik Kate was, want ik wil ook in het circus. En dan, bij de voorstelling, zit er een meisje in de zaal en dat ben jij. In jouw ogen kan ik trots en blijdschap zien. En als ik dat zie voel ik mij een vliegende zwaan.

Zoë (8 jaar)

Nienke over de spiegel samenstelling

Ik vind het echt prachtig, zo’n spiegel. Ik stel me voor dat ik er voor ga staan. En wat een leuke wastafel met die kraan en een stekelvis. Wat een grappige vormpjes, en wat zou ik ze zelf graag willen hebben.

Nienke (11 jaar)

Nymphenburg x Groninger Museum, samenstelling John Veldkamp
Nymphenburg x Groninger Museum, samenstelling John Veldkamp © Arjan Verschoor

Siem over de 'Ara' (links)

Het voelt alsof je op safari bent, in de jungle. Ik vind de staart zo mooi, omdat die heel glad is. De kunstenaar heeft er vast wel een paar weken over gedaan om de papagaai te maken. Omdat ze zo groot is en zo supermoeilijk om de oogpupillen zo te maken, en de snavel zo perfect. En ook die haartjes bij de ogen. Ik heb eens gedroomd dat een papagaai mijn broodje had gestolen. Op dat broodje zat een ei.

Siem (7 jaar)

Nymphenburg sketches, Hella Jongerius, 2006
Nymphenburg sketches, Hella Jongerius, 2006

Nienke over 'Nymphenburg sketches'

Wat een prachtige hond in dat bord, hou jij daar ook zo van? Ik zou het bord zelf wel willen hebben. Niet om van te eten, maar voor de mooi. Je ziet nooit zomaar een hond met bloemen op zijn lichaam. Dat vind ik grappig, stel je eens voor dat je zo’n hond tegenkomt.

Nienke (11 jaar)

Quirine over het 'Aquarium'

Het lijkt alsof er een kreeft op het bord zit want de kreeft is 3D. Ik vraag me af waarom er een schedel in zit want dat heeft niets met een kreeft te maken. En het lijkt net op een zandbak of een zee. En dan helemaal onderin de zee, op de bodem. Ik voel me alsof ik op het strand ben, waar ik mooie dingen vind.

Quirine (9 jaar)

Nymphenburg x Groninger Museum, samenstelling John Veldkamp
Nymphenburg x Groninger Museum, samenstelling John Veldkamp © Arjan Verschoor

Puck over de samenstelling van apen

Ik zie vijf apen, twee kleine en één grote met een baby-aapje en nog een grote aap. Als ik naar rechts kijk zie ik een muis én een aap. Hij kijkt naar de aap, en de aap kijkt nieuwsgierig naar de muis. Apen zijn mijn lievelingsdieren, ze zijn klein en schattig. Zelf zou ik ook graag een aapje willen hebben, ik zou hem dan ‘Bo’ noemen.

Puck (11 jaar)

Italiaanse windhond met vlinder, Otto Eerelman, 1859 - 1926
Italiaanse windhond met vlinder, Otto Eerelman, 1859 - 1926

Imoze over 'Italiaanse windhond met vlinder'

Een Italiaanse windhond met vlinder zie ik. Wij wilden bijna een windhond kopen, maar toen kon het toch niet. Er waren mensen met windhonden op bezoek, zodat we konden kijken wat we er van vonden. Ze zijn mooi en sierlijk, met die leuke poten. Die lijken ook een beetje op de poten van een poedel. Kijk maar rechtsonder, daar is een porseleinen poedel. Zelf hou ik erg van dieren, maar we hebben er dus geen omdat mijn ouders en broer allergisch zijn. Later neem ik zelf heel veel dieren.

Imoze (11 jaar)

Tim over 'Global service, art edition'

Het doet me denken aan reizen en vliegen. Ik hoop dat ik naar al deze landen kan reizen. Het voelt als een leuke vakantie en blijdschap. Ik wil wel met een luchtballon over deze landen heen vliegen en dat ik dan landen en steden zie, de wereld ga verkennen en nieuwe landen ga zoeken. Hoe heet die gezonken stad ook alweer… Atlantis! Ik hoop dat ik goud en diamanten vind, dat ik heel veel verdien en beroemd word. Ik zou het geld geven aan een goed doel. Aan planten en het oerwoud, zodat het beschermd is. Als ik zelf bos koop, hoop ik dat andere mensen weten dat dat belangrijk is voor ons.

Tim (9 jaar)

Nymphenburg x Groninger Museum, samenstelling John Veldkamp
Nymphenburg x Groninger Museum, samenstelling John Veldkamp © Arjan Verschoor

Mels en Olivia over de jacht samenstelling

We zien een vrouw met een pijl en boog die op jacht is. We hopen dat zij geen dieren pijn doet. Er zijn panters, tijgers en hyena’s. We hopen dat ze, als ze echt zouden zijn, niet dood gaan. Het kostte vast veel tijd om dit te maken. Als de dieren echt zouden zijn, renden we heel hard weg. Links zien we vrouwen met honden en dieren, het lijkt of ze een bloeddeken hebben en speren. En de gouden pijl onderaan, misschien slachtten ze daar vroeger dieren mee? Wij gaan nooit panter-, tijger- of hyenavlees eten. Het zijn bedreigde diersoorten. Het is zielig en lijkt ons niet lekker, wij eten zelf bijna nooit vlees en zouden nooit een dier doden.

Mels en Olivia (11 jaar)

Emily over 'Rocking Chicken' en 'Ei-vazen'

Ik vind dat die groene lijkt op een slak en een lama. Ik denk dat hij weg is gehobbeld uit de fabriek en de eieren uit heeft gepoept. De eieren lijken op een eierwekker, mijn broertje zou dit vast niet bedenken want hij zal het eng vinden.

Emily (8 jaar)

Cathedral dress, Iris van Herpen, 2011 - 2012
Cathedral dress, Iris van Herpen, 2011 - 2012

Emily over 'Cathedral dress' en 'Doodshoofd, decor Pfauenfeder'

Eerst zie ik een uil er in. En dan een boom. En daarna lijkt het op een huis. Een huis van hout. En als ik er dan nog langer heel goed naar kijk, zie ik een jurk. Zie je die schedel, ik vind het zo mooi dat hij een pauwenveer heeft, met zoveel kleuren. Het is zo ongelofelijk.

Emily (8 jaar)

Tijn en Loek over de vis servies samenstelling

Wat een mooie borden met vissen, takken en planten. Het zijn allemaal verschillende soorten vissen, ze zijn met de hand gemaakt. Kijk eens goed, hij heeft paars en wit, groen en goud. De kleuren op de borden zijn mooi. Wij zouden dit ook wel eens willen maken. Kijk de vissen gaan naar binnen, naar de zijkant. Ik zie een snoek, snoekbaars, krab en zeepaardjes. Kleine en grote borden, kommen, en een spatel met een vis.

Tijn (9 jaar) en Loek (7 jaar)

Circus, Luise Terletzki-Scherf, 1928
Circus, Luise Terletzki-Scherf, 1928

Tirza over 'Circus, serie van verschillende figuren'

Ik zie allemaal beeldjes die gemaakt zijn van klei; paardjes, egeltjes, olifantjes. Ik zie heel veel soorten dieren: landdieren, waterdieren en vogels. Sommige zijn aan het spelen, andere eten en weer andere slapen. Ze zien er heel mooi uit, heel echt, zoals die zebra. Het lijkt of hij ergens van schrikt want hij stapt achteruit. Bij sommige lijkt het alsof ze in het circus zitten zoals die honden en de olifant. En daar zijn ook ‘circushondjes’, bij één van de hondjes lijkt het alsof hij zijn tong uitsteekt en alsof die twee konijntjes samen eten van een wortel. Een dolfijn springt uit een golf. En zie je die ezel, die doet me aan een pakezel denken, door dat dingetje op zijn rug.

Tirza (10 jaar)