Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

JuniorClub in dialoog met Gianni Versace Retrospective

Praatjes bij plaatjes door kinderen tussen de 6 en 12 jaar

Kunst, design en kinderen. Na hun bezoek aan de tentoonstelling Gianni Versace Retrospective lieten de kinderen van de JuniorClub scherpe observaties achter. Met oog voor detail en liefde voor mode nemen deze toppers je mee in hun dynamische gedachtegang.

Bezoek de tentoonstelling om de volledige ervaring van de kinderen mee te maken.

Zaal 2: Magna Graecia - ‘Top herfst/winter 1984 en rok herfst/winter 1995 - Antonio Caravano
Zaal 2: Magna Graecia - ‘Top herfst/winter 1984 en rok herfst/winter 1995 - Antonio Caravano © Siese Veenstra

Teun over 'Top herfst/winter (1984) en rok herfst/winter (1995)'

"Ik vind het zwart en het goud heel mooi! De hakken zijn pikzwart, kijk maar eens goed, want die zie je niet meteen. En oh ja de steentjes zijn ook zo stralend goud!"

Teun, 7 jaar

Zaal 2: Magna Graecia - Jurk lente/zomer (1987) - Antonio Caravano
Zaal 2: Magna Graecia - Jurk lente/zomer (1987) - Antonio Caravano © Heinz Aebi

Siem over 'Jurk lente/zomer (1987)'

"Het is een hele, héle blauwe jurk, wát een mooie kleur. En zie eens de strepen onder bij de jurk, daar lijkt het boven de voeten bijna doorzichtig. En kijk, bij de schouder is het puntig, daar zigzagt de stof opeens naar beneden."

Siem, 7 jaar

Zaal 2: Magna Graecia - Gianni Versace 'Medusa' oorbellen en hanger
Zaal 2: Magna Graecia - Gianni Versace 'Medusa' oorbellen en hanger © Siese Veenstra

Siem en Teun over 'Gianni Versace 'Medusa' oorbellen en hanger'

"Ik vind die twee met die zonnetjes zo mooi, en die maan ernaast met dat grote gezicht. De maan heeft vonken en de zonnen hebben allebei goud. Zie je die patroontjes, in de zonnen zie ik ook een gezichtje met wenkbrauwen. Deze zouden wel heel leuk zijn in een antiekwinkel."

"De oorbellen zijn zo zwaar, als je die in hebt moet je je schouders omhoog houden."

Siem en Teun, 7 jaar

Zaal 3: Tropical dreams - Gianni Versace Retrospective
Zaal 3: Tropical dreams - Gianni Versace Retrospective © Siese Veenstra

Lisa over 'Zaal 3: Tropical dreams'

"Wat een kleur! Het is niet de stijl die ik aan zou doen. Bij ‘Tropical Dream’ vind ik dat de gouden poppen afleiden van de kleding. Wat is er veel te zien, niet alleen de poppen maar ook de mensen om mij heen zijn mooi aangekleed, ze zijn een beetje ‘over-dressed’. Ik kan me niet voorstellen dat iemand die kleding aan zou doen op straat."

Lisa, 12 jaar

Zaal 5: Italo pop - Gianni Versace Retrospective
Zaal 5: Italo pop - Gianni Versace Retrospective © Heinz Aebi

Quirine en Nijs over 'Zaal 5: Italo pop'

"Ik zou graag springen in dit zwembad, maar weet je wat raar is? Er zijn maar twee ballen waar blauw en wit in zit, de rest is helemaal ‘regenboog’. Je denkt dat het zwembad heel groot is, maar dat is niet zo want er zitten spiegels zodat het lijkt alsof het een enorm zwembad is. Stel je voor dat het vol zou zijn met snoepjes, en dat ik daar dan in mag. Dat ik erin zou zwemmen tussen de lolly’s."

Quirine, 9 jaar

"Als ik dit zie dan wil ik er meteen in duiken, en dan met die opblaasbare ballen spelen. Maar daarna denk ik meteen ‘oh ja, het is beton’. Maar als ik de opblaasbare ballen zie, dan krijg ik ook een idee voor Gianni Versace. Zou hij misschien een pak van opblaasbare ballen kunnen maken? En als ik dat pak dan aan had, dan zou ik een lekker bommetje kunnen doen! En weet je wat ik raar vind, sommige ballen hebben gewoon rood, wit en blauw. Maar Gianni komt helemaal niet uit Nederland."

Nijs, 9 jaar


Zaal 6: American pop - Ensemblelente/zomer (1992) - Antonio Caravano
Zaal 6: American pop - Ensemblelente/zomer (1992) - Antonio Caravano © Siese Veenstra

Teun en Siem over 'Ensemble lente/zomer (1992)'

"Het lijkt op een giraf, maar ik mis een ketting. De rits vind ik mooi en ook de hakken."

"Ja die hakken vind ik ook cool. Maar de broek vind ik het mooist. En kijk eens naar de mouw, die open is. Ik mis ook de ketting nog. De tas heeft wél een ketting, van goud. En kijk dan naar die hakken en het jasje."

Teun en Siem, 7 jaar

Zaal 8: Simply beautiful - Jurk herfst/winter (1997) en jurk lente/zomer (1995) - Antonio Caravano
Zaal 8: Simply beautiful - Jurk herfst/winter (1997) en jurk lente/zomer (1995) - Antonio Caravano © Heinz Aebi

Max over 'Jurk herfst/winter (1997) en jurk lente/zomer (1995)'

"Op afstand lijkt het alsof er sneeuwvlokken in de stof zitten. En kijk daarna eens dichterbij, want dan zie je ineens bloemen. En ik houd niet van levende beestjes, maar op de jurk vind ik ze wel heel schattig."

Max, 13 jaar

Zaal 8: Simply beautiful - Ensemble herst/winter (1992) - Diana's jurk
Zaal 8: Simply beautiful - Ensemble herst/winter (1992) - Diana's jurk © Siese Veenstra

Quirine en Silke over 'Ensemble herfst/winter (1992)'

"Deze jurk droeg Diana ooit, ik vind hem apart en mooi, echt een feestjurk. Als ik hem zou dragen zou dat zijn bij een chic en Koninklijk feest. De jurk straalt helemaal, zie je die blauwe, gouden en zilveren edelstenen, die schijnen door de hele zaal! De hakken passen er helemaal bij."

"Ik vind hem wel erg glitterig, daar hou ik niet van. Ik zou hem alleen aandoen naar een chic feest, bijvoorbeeld een opening als deze. Ik zie allemaal verschillende figuurtjes, vlinders en een staart van een kameleon. Hij valt op, vooral op het lichaam van Diana. Zie je dat de hakken dezelfde kleur blauw goud en zilver hebben en hoe dun ze aan de achterkant zijn? Ik kan er nu nog niet op lopen maar later misschien wel."

Quirine en Silke, 9 en 10 jaar

Zaal: Coöp timeless icons - Gianni Versace Retrospective
Zaal: Coöp timeless icons - Gianni Versace Retrospective © Siese Veenstra

Sara en Lisa over 'Zaal: Coöp timeless icons'

"In de zaal met de ‘Timeless Icons’ hangen veel verschillende blouses. Op het eerste gezicht zie je allemaal mooie kleuren en patronen, maar als je langer kijkt zie je hoeveel moeite er in de verschillende patronen is gestoken. Het zijn zeker niet zomaar aan elkaar genaaide lappen stof, er is lang en met aandacht aan gewerkt. Als je een tijdje stil staat bij één blouse, dan zie je alle mooie details. Zoals die met die veren, kijk maar eens hoe precies met al die haartjes."

"Ik zag daarnet een vrouw lopen van wie de broek me deed denken aan de shirts bij ‘Timeless Icon’. Die shirts zijn heel kleurrijk, en kijk je daarna naar de schaduwen, dan zijn die juist zwart. Dat geeft dat een heel bijzonder effect."

Sara en Lisa, 15 en 12 jaar

Zaal: Coöp freedom (1990) - Ensemble herfst/winter (1992)
Zaal: Coöp freedom (1990) - Ensemble herfst/winter (1992) © Siese Veenstra

Birgit over 'Ensemble herfst/winter (1990)'

"Als ik dit zie, dan denk ik aan mezelf voor de spiegel. Dan kijk ik of ik het echt leuk vind of niet, of het bij me past, of het zegt ‘JA!’. Als ik het aan heb, geeft het mij het gevoel dat ik op een rode loper ben met mijn mooie haar en deze outfit. Alles draait om mij want ik krijg een award. Het is misschien raar want ik voel me altijd het buitenbeentje, iedereen komt er pas na tien minuten achter dat ik weg ben. Deze outfit laat een andere kant zien, mijn zelfverzekerde kant, die ik alleen voor de spiegel ken. Die kant die weg is als ik op het feestje ben of als iemand mij raar aankijkt. Deze outfit schreeuwt mijn naam niet. Deze kleding is misschien niks voor mij, maar ik vind het leuk en dat is alles wat telt."

Birgit, 13 jaar

Zaal: Coöp freedom (1990) - Mantelpak herfst/winter (1992) - Antonio Caravono
Zaal: Coöp freedom (1990) - Mantelpak herfst/winter (1992) - Antonio Caravono © Heinz Aebi

Iris over 'Mantelpak herfst/winter (1992)'

"Dit kunstwerk doet me heel erg denken aan de film ‘Legally Blonde’ De hoofdpersoon draagt ook dit soort kleding. Het ziet er erg chic uit, en de ruitjes geven een gezellige sfeer. Als ik het zou dragen zou ik me als een rijke vrouw voelen, met de wereld aan haar voeten. De hoofdpersoon in mijn eigen verhaal, in de drukke straten van NYC. De gouden knopen zijn een elegant detail en ze geven het beeld een persoonlijkheid. Ik voel daarbij een soort macht, en ook zou ik me chic voelen. Rijk, maar niet alleen in geld. Meer zelfverzekerd, alleen al door de knopen. Maar toch zou ik me een fijne persoonlijkheid erbij inbeelden. Iemand die gezellig en verwelkomend is, iemand die op je past en een beetje voor je uitkijkt."

Iris, 13 jaar

Trapzaal Coöp - Knopen, jaren 80/90, gemengde techniek Franco Jacassi
Trapzaal Coöp - Knopen, jaren 80/90, gemengde techniek Franco Jacassi © Siese Veenstra

Max over ‘Knopen, jaren 80/90, gemengde techniek Franco Jacassi’

"De knopen in de tentoonstelling lijken wel badges, voor padvinders die een taak goed hebben volbracht. De glanzende knopen zijn hun beloning."

Max, 13 jaar